torsdag, november 18, 2010

Sverige halkar hela tiden bakåt


De senaste veckorna har bl.a. SVT tagit upp hur Sverige halkar ned jämfört med andra Europeiska länder på en del viktiga områden. Vi har enligt SVT Europas sämsta järnvägsunderhåll, enligt DN visar det sig också med återkommande problem med tågtrafiken. 


Länk


Vi har också med vår pensionsreform halkat ned kraftigt även när det gäller pensionerna till pensionärerna. Vi har återigen enligt SVT Europas sämsta pensioner jämfört med den lön vi erhållit vid aktivt arbete. Enligt DN så har vi i genomsnitt 65 procent av vår slutlön i pension. Grekland har 120 procent i pension jämfört med slutlönen (vilket kanske indikerar en av orsakerna till deras finansiella kris) Nederländerna har 104 procent i pension jämfört med slutlönen. 


Länk DN 


På område efter område halkar vi ned jämfört med våra grannländer. Utvecklingen går bakåt vilket också visade sig i FN:s Human Development Index, där Sveriges kurva går rakt ned till skillnad mot andra jämförbara länder där kurvan pekar uppåt. 


Länk blogg


Ett område som är svår att mäta men där vi måste ligga i botten med jämförbara länder är samhällsjournalistiken. Vi läser på PI att en verksam journalist (Rebecka Edgren Aldén) twittrar och hjälper AFA med kartläggning av politiska motståndare. Isobel Hadley-Kamptz är där och stöttar Aldén i hennes kontakter med AFA, samma Kamptz som på valnatten skrek ut att hon "hade lust att döda någon". På en annan hemsida läser vi att TV4:s Jens Tholin visar ett nyhetsinslag med bild på en SD-företrädare, samtidigt som han läser upp mycket noga utvalda kommentarer från företrädarens hemsida. Man får felaktigt intrycket att det är företrädarens åsikter som läses upp. 


Länk PI


Billiga knep, starka vinklingar och rena lögner hör nu till vardagen inom svensk journalistik. När det gäller den journalistiska nivån ligger vi ännu sämre till än när det gäller både järnvägsunderhållet och pensionerna.

3 kommentarer:

Cap sa...

Vänta bara på valrörelsen 2014... om man tyckte att årets val var smutsigt och hetsigt så är det nog inget mot vad som komma skall...

Den tredje stadsmakten kommer gå "all in".

Robsten sa...

Här skall jag sticka ut hakan och tippa på att det faktiskt vänder. Det blir inte lika illa som inför årets valrörelse.

fingers_unltd@hotmail.com sa...

Jag hoppas att du har rätt Robsten, jag tror att paniken denna valrörelsen gällde mycket att hålla undan SD för att det finns en skräck att en massa bevis för 2 politiska blocks totala misskötsel av en nation under 40 år och dess konsekvenser. OECD, FN och även Union Bank of Schweiz kommer med bevis om hur det svenska välståndet stadigt rasar utför. Denna insikt skall döljas in i det längsta. I riksdagsdebatten om invandring mellan de 7 och Åkesson hävdade Jan Björklund att deras politik syftade till att stärka välfärden när den i verkligheten urholkat densamma genom att de medvetet och utan förstånd skänkt bort välfärden till alla och envar som kan ta sig hit och presentera en någorlunda trovärdig historia eller med lusens envetenhet kan klänga sig kvar.