lördag, maj 28, 2011

Det är skillnad på kultursnobbar och sverigedemokrater


Jag läste lite från antirasisten Lena Sundströms twitter. Det var rätt tråkigt twitter som mest handlade om baksmälla och andra trivialiteter. Plötsligt började dock twittret handla om von Triers film "Melancholia". Jag spanade efter en kommentar om von Triers senaste gigantiska klavertramp. Jag hittade dock absolut inget om detta i Sundströms twitter, då skall vi ändå komma ihåg att von Trier i slutet av intervjun fällde kommentaren "OK, jag är en nazist".


Det är inte så att någon tror att von Trier är nazist. Hela intervjun nere i Cannes var klumpig ironi som slog helt fel. Men vi kan bara tänka oss om någon politiker i vårt land ens sagt hälften av vad von Trier sade nere i Cannes, då hade inga pudlar om ironi och dåliga skämt hjälpt. Det här hittade jag i Sundströms twitter om Melancholia.


Ni som har sett Melancholia. Är det som vanligt - skall jag trycka i mig ngr Postafen innan jag ser? #dogmaåksjuka
LenaSundstrom: Älskade Antichrist. Höga förväntningar på #melancholia
LenaSundstrom: @peowagstrom Tyckte du om?
LenaSundstrom: @adebisi1891 ih. Är han med?
LenaSundstrom: @hallneby absolut!


Det kanske twittrades mer om von Triers film, jag vet inte. Jag är för gammal för att förstå twitterspråket och alla konstiga tecken. Så här sade von Trier nere i Cannes enligt SVT.


Han berättar om att han först trodde att han var (och var belåten med att vara) jude. 
- Men sen fick jag reda på att jag är nazist, säger han och refererar till en tysk bakgrund. 
Von Trier svamlar vidare utifrån det här och det är till synes ingen ände på olämpliga pinsamheter som kan komma ut ur den mannens mun. Kirstin Dunst börjar att se direkt irriterad ut.
Han säger saker som: ”jag är nazist”,  och att han kan förstå Hitler, inte för att han ”direkt var någon bra kille, han gjorde en del dåliga saker,  och att: jag kan förstå mannen”.
Von Trier säger sig också gilla Speer och avslutar:
- Ok, jag är en nazist.


Sundström är annars en journalist som annars vaktar vartenda ord som yppas av politiskt misshagliga personer. Hon dissekerar orden, dekonstruerar dem och spårar varje underton i dem. Vid minsta avlägsna samband med något som ens luktar restriktiv flyktingpolitik tar hon till den rasistiska hammaren och drar till med så stor kraft hennes tunna armar orkar med. Nu skulle Sundström varken behöva dissekera eller dekonstruera det von Trier vräkte ur sig under den numera berömda intervjun nere i Cannes. Smaka på satsen "ok, jag är en nazist"! Sundström fäller inte en kommentar om detta, inte en stavelse, bara "höga förväntningar på Antichrist". 


Dubbelmoralen firar med TV4 och Lena Sundström nya triumfer. Visst var von Triers intervju klumpig ironi, men sådant är ju inget som Sundström tar hänsyn till i vanliga fall. Sundström har ju inte utmärkt sig för att vara den mest semantiskt förlåtande personen i vårt land. Ett felaktigt ord, sagt i fyllan på en pub kl 02 på natten, Sundström är där med TV-teamet, mikrofonen och reder ut alla nazistiska kopplingar, helst medan det förvirrade offret fortfarande är så bakfull så att något nytt olämpligt kan komma fram.  


Kan någon påminna Sundström om detta twitter nästa gång hon gör ett "rasistiskt" avslöjande? Nu skall jag surfa in på Expo och se vad de skrivit om von Triers intervju i Cannes. De måste ha skrivit flera långa artiklar om detta. Jag gnuggar redan mina händer. ;-)

Länk SVT

UPPDATERING:11 kommentarer:

Nisse sa...

Skillnaden är att nasse-undervegetationen inom (SD) lever och frodas utan ett spår av någon ironi. Den har absolut ingen framskjutande plats, eller är ens särskilt omfattande, men den finns där. Liksom att antisemitismen finns där, strax under det påklistrade Israel-kramandet.

Det är tråkigt att inte fler (SD)-sympatisörer som bölar över att inte bli tagna på allvar vill se det. Det hjälper inte att partiledningen tar problemet på allvar.

Anonym sa...

Ny symbol för Hisingen i Göteborg.

Library Ninjas.

http://1.bp.blogspot.com/-dQPvdbuG-MU/TdzkRsBACcI/AAAAAAAAAKw/Uha9VAOpANY/s240/LIBRARY%2BNINJA.png

Robsten sa...

"Skillnaden är att nasse-undervegetationen inom (SD) lever och frodas utan ett spår av någon ironi. "

Nej, fel.

Anonym sa...

Det finns bruna rötter i alla partier inkl alla PK-partier. Utom där rötterna är röda...
Så det vore lämpligt att skruva ned tonläget för många kommentatorer, särskilt i PK-media.

Robsten sa...

Yes, Nisse kan börja läsa denna länk

http://robsten.blogspot.com/p/bruna-rotter-hos-socialdemokrater-och.html

Anonym sa...

Då tycker inte Nisse att det är rolig längre när ni lägger fram fakta.

För att inte tala om valstugerasismen hos vissa partier, då skär han ihop och kommer med fler påhittade antaganden utan bevis.
Allemand

z999 sa...

Det är synd att det finns så lite dokumenterat från BSS. Expos extremt undermåliga material är ju helt värdelöst för den som vill veta hur det var.

Några saker man kan slå fast är att SD bildades av folk som var missnöjda med de rasistiska tendenserna inom BSS som uppstod därför att nazisterna var den enda organiserade gruppen mot invandring på den tiden. Anders Klarström gick med i NRP med en naiv tro att han skulle få NRP att stryka vissa övertygelser och utvecklas till ett mer folkligt parti mot invandringen.

NRP råkar vara organiserat av eldsjälar som hellre dör än kompromissar med nazistiska ideal från 30-talet. Klarström lämnade NRP när han insåg det meningslösa och blev SD's första partiledare. Redan på den tiden (tidigt 90-tal) så tog själva stommen i SD avstånd från nazismen. Det har aldrig funnits någon smygnazism inom SD, de som funnits har varit påfallande öppna med sina åsikter. Folk med nazistiska idéer har i mycket liten utsträckning funnits inom partiet på grund av missriktade lojaliteter (blir för långt om dessa ska beskrivas).

Den extremt korkade "upplysningen" från de mentala kalhyggena på expo har lett till att invandrare i media uttalade sin rädsla för att bli utvisade i allmänhet med SD i riksdagen. Bland den ytliga upplysningen på wikipedia så kan man läsa att frågan om tvångsrepartriering var en splittrande fråga inom BSS. Alltså, redan på den tiden kampanjen BSS höll på så var det ingen självklarhet att alla invandrare skulle utvisas.

Majoriteten av de som anklagar SD för att ha nazister idag har en väldigt vag uppfattning om vad nazismen står för. Om SD hade haft så stora problem med nazister inom partiet som påstås i den förljugna median så hade inte SD existerat idag.

Angående judar och antisemitism så kommer SD'are övverens med enskilda vanliga judar men judarnas riksorganisation har bestämt sig för att haka på det politiskt korrekta när de bedömer SD. Liksom även judar inom pk-median. När SD då (självklart!) kommer på kant med just dessa judar (som inte är representativa) så blir det en del struntprat om antisemitism.

Judarna i media samt deras svenskjudiska organisation blir naturligtvis populära att använda av nazisterna för att framana bilden av en judisk konspiration. För faan! Vrid fram klockorna 60 år eller nåt. Det finns visserligen judar runtom i världen med konspiratoriska idéer, rikta åtminstone in er på dom.

Robsten sa...

Jag tror du glömde Sverigepartiet där Z, (medborgarpartiet som i princip var ett enmansparti kan vi lämna därhän) det finns ett youtube-klipp från Sverigepartiets närradioutsändning som är oefterhärmligt, skall se om jag hittar det, vänta ett ögonblick...

http://www.youtube.com/watch?v=Ao3YdiqI5Ps

Det var Sverigepartiet som var arvtagaren till BSS, inte SD. Inte ens Sverigepartiet var det minsta nazistiskt.

Robsten sa...

Däremot var de inte riktigt proffsiga, måste man väl ändå konstatera när man lyssnar på deras radiosändningar. Högt underhållningsvärde dock.

Jonny sa...

Jag skulle nu inte beskriva följande som antisemitiskt, men jag vet att många använder det begreppet på ett lättvindigt sätt, så... Vad tror du "Nisse", är detta ett tecken på "nasse-undervegetationen" inom (S)?

"Och det handlar nu just om en brett upplagd lobbyverksamhet som har sin anknytning till nätverk och vänkretsar som kan betecknas som judiska aktivister som Judiska Församlingens i Malmö Fredrik Sieradzki och en annan gren med borgerliga skribenter, politiker och vänner som Svante Weyler, som arbetat på SvD, Sydsvenskan och Expressen, SvD-redaktören Per Gudmundson, Expressenskribenten Disa Demirbag-Sten, Skånskan-journalisterna Anders Lovén och Jan Johansson samt nu senast Sydsvenskans politiska redaktör för att nämna några, alla bildar de – och något mer adekvat begrepp kan inte uppletas - en judisk-borgerlig lobby i syfte att skada socialdemokratin i Skåne."
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=40443

"Judiska aktivister" och "judisk-borgerlig lobby" - det du, "Nisse".

Robsten sa...

Faktiskt en intressant artikel. Tror vi tittar närmare på den i kväll ;-)