fredag, maj 27, 2011

Hatten av för Pagrotsky


EU-kommissionens ställföreträdande ekonomiska taleskvinna, Amelia Torres sade på en presskonferens i torsdags att det absolut inte är aktuellt för Grekland att återgå till sin inhemska valuta. Bakgrunden till spekulationerna om en grekisk återgång till egen valuta är att den grekiska kommissionären Maria Damanakis skall ha sagt följande.
Greklands största prestation under efterkrigstiden, det vill säga den europeiska inriktningen och införandet av euron, är i fara. Antingen kommer vi överens om hårda uppoffringar med kreditgivarna eller så återgår vi till drachman. Allt annat kommer i andra hand, sade Damanaki.
Alla förstår säkert att det skulle vara ett dråpslag för hela euro-projektet om ett land lämnade valutasamarbetet. Plötsligt skulle glamouren och det magiska kring hela projektet bara försvinna. Som genom ett trollslag skulle hela projektet få en förlorarstämpel på sig. Frågan är dock om inte glamouren börjar naggas i kanten redan nu. Fler och fler problem dyker upp bland medlemsländer som Grekland, Irland, Spanien och Portugal. 


Det ser ut som att den tillfälligt inför EMU-omröstningen mobbade Pagrotsky skulle få rätt i alla fall. Pagrotsky var ju skeptisk, eller snarare negativ till ett införande av EMU och euron i vårt land. Dessutom höll han inte tyst om det, till Görans Perssons ursinne. Jag tar av mig hatten för dig i dag Pagrotsky, du hade rätt och stora delar av vårt ekonomiska och politiska etablissemang hade uppenbarligen fel och var på väg att lura hela det svenska folket. 


Ett bevis för att glamouren redan flagnat är att de euro-positiva artiklar som hela tiden droppades av DN och SvD med jämna mellanrum nu upphört att komma. Det är som att någon dragit åt vredet på en ständigt droppande kran. Dessutom är en påfallande stor del av de artiklar som höjde euron till skyarna borta, de går inte längre att hitta (vad det nu kan bero på). Så här skrev DN (ledarredaktionen) i en numera försvunnen artikel, efter EMU-omröstningen.
Allt fler skär ut allt mindre bitar ur verkligheten och 
lovar att sköta just dessa bitar väl, helheten lämnar de.
Vi som röstade "nej" var alltså egoister. Vidare:
När de inte får sin vilja fram svär de ve över alla 
politiker och är redo att bryta staven över hela det politiska systemet.
Nu var det väl anhängarna av EMU som förlorade, och väl tappade besinningen en smula samt bröt staven över de dumma väljarna. Vidare:
Här hittar vi alltså paradoxen: De stora väljargrupperna är 
tämligen ljumma, de vill ha vård-skola-omsorg men specificerar inte 
närmare hur.
Ja, inte är det genom att gå med i EMU-samarbetet i alla fall, det är snarast en garant för att rasera "vård-skola-omsorg", eller hur Grekland? 


Vi kan påminna om några av alla de EMU-positiva artiklar som publicerats och fortfarande finns kvar, om någon orkar läsa.


Länk SvD Ohlsson


Länk DN Ledare "tänk som européer"


Länk SvD "Motståndet mot euron minskar" (det var då det)


Visst känns artiklarna en smula främmande i dag? Visst skulle de vara omöjliga att publicera i dag? Internet kan ibland vara mycket avslöjande. Tyvärr går det dock utmärkt att radera artiklar från servrar. Som avslutning bugar jag och tar av mig hatten för en f.d. socialdemokratisk minister, vars intellekt, integritet och ryggrad vida översteg hans något ringa kroppsbyggnad, HATTEN AV FÖR PAGROTSKY!


Länk SvD

7 kommentarer:

janstefans sa...

Är Pagrotsky lika vaken när det gäller den rådande invandringspolitiken??
Förmodligen är han det, men kan ej säga något...

Anonym sa...

Självklart är det så Janstefans.
Robsten.

Anonym sa...

Jag lutar mig tillbaka och ser fiaskot överstegra. Skyll inte på mig, jag röstade nej, två gånger.
Allemand

Nisse sa...

Internet kan även vara avslöjande för bloggare som fabricerar sin egen verklighet och rycker citat ur sitt sammanhang. Citaten ovan från DN finns visst kvar på DN:s sajt och kommer från en artikel som inte mer än i bisatser handlar om EU eller EMU, utan tvärtom drar en del slutsatser som även systemskeptiker kan ställa upp på:

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/trangt-i-mitten-ilsket-pa-kanten

Anonym sa...

Absolut nisse. Men min länk fungerade inte, så på något vis måste de ha bytt adress. Jag hade bara citaten att gå efter. Men visst har artikeln sina klara poänger. hade min gamla länk fungerat och jag hade kunnat läsa artikeln hade den självklart aldrig kommit med, den är inte den typen av EMU positiva artiklar jag så ofta läst och har länkat till. Ett stort antal andra länkar fungerade inte heller till gamla EMU-positiva artiklar, medan andra gör det.

Robsten

Robsten sa...

Artikeln i sig tycker jag dock är tänkvärd, så den får stå kvar här.

Robsten.

Erik, Sthlm sa...

SvD hade ju - det hedrar dem - rätt länge en euro-skeptisk linje, men sedan bytte de ledarredaktör och inställning. Undrar om de har vett att ångra detta idag?