onsdag, juni 08, 2011

Barnfattigdom eller en vettig immigrationspolitik


Plötsligt talas det om barnfattigdomen i vårt land. På Rapport träder en representant för Rädda Barnen fram och påtalar att Sverige bryter mot några FN-konventioner återigen. Skulle man tro alla dessa rapporter så skulle Sverige tillhöra skurkstaterna i världen. Dessutom så räknar Rädda Barnen och får vi väl anse, Socialdemokraterna, på ett sätt som är mycket märkligt. Så här beskrivs sättet att räkna på DN:s ledarsida.
Att använda relativa måttenheter kan leda till ett galet resultat. Som att ingen är fattig i ett land där alla svälter. Eller omvänt att miljonärer betraktas som fattiga i ett land med tillräckligt många miljardärer men få verkligt fattiga. 
Alla inser att det är ett märkligt sätt att räkna fattigdom på och tydligen så räknar också FN på detta märkliga sätt om Sverige nu bryter mot dess konventioner. Följden blir som alla förstår att trovärdigheten för både FN, Rädda Barnen och S undergrävs. Det luktar politisk kampanj lång väg, modell "vi måste ha en fråga att driva som inte kan attackeras och som får allas hjärtan att smälta". 

I SVT och TV4 har man tryckt på det faktum att barn med utländsk härkomst är kraftigt överrepresenterade bland de som räknas till de fattigas grupp. Ja, de s.k. ensamkommande barnen räknas i alla fall inte till denna fattiga grupp. En Sverigedemokratisk kvinna i Mellansverige tog innan hon blev "främlingsfientlig" emot ett sådant barn (vilket var en av orsakerna till det politiska uppvaknandet). Det var ingen hejd på alla de resurser som satsades på detta nästan vuxna barn. Det var heller ingen hejd på alla de krav ungdomen hade både på samhället och på den mottagande familjen. Det finns i grunden bara en pengapåse för samhället att satsa på barn. Väljer vi att satsa dem på de ensamkommande barnen så blir det mindre över till transfereringsreformer som barnbidrag och annat. Att vi dessutom inte längre har arbeten att erbjuda alla de som emigrerar till vårt land gör det hela inte bättre av naturliga orsaker. 

Socialdemokraten Nalin Pekgul går på Newsmill ut och skall slå ett slag mot denna påstådda fattigdom, det är ju Socialdemokraterna som skall inhösta de politiska poängen är det meningen. Att det luktar politisk kampanj lång väg går inte att missa. Så här skriver Pekgul i sin artikel.
En flicka får skäll av fröken som säger att hon bara sitter och dagdrömmer då hon inte kan svara på frökens frågor. Men den egentliga orsaken är att hon har huvudvärk och inte kan se vad som står på tavlan eftersom hon saknar glasögon. Så småningom går hon ut i vuxenlivet med onödiga brister i sin utbildning, med risk för att fattigdomen kommer att följa henne hela livet och ärvas av hennes egna barn. Gratis glasögon under hela uppväxten borde vara en självklarhet!
Vi har skolhälsovård i vårt land och exemplet med flickan som saknar glasögon verkar vara tagen ur luften. Frökens skäll verkar inte heller så realistiskt i dagens skola. Fördelen med dessa små anekdoter från verkliga livet är att de inte behöver verifieras. Med FN:s sätt att räkna skulle dessutom de barn som i Sverige inte har råd med glasögon (om detta nu stämmer) plötsligt inte räknas som fattiga i deras hemländer. Jag säger dock inte att FN:s sätt att räkna är rätt. Vi konstaterar slutligen att inte heller Socialdemokraterna införde gratis glasögon när de hade regeringsmakten. Vidare i Pekguls artikel.
Det är orimligt att skolan ska förvärra situationen för fattiga barn genom att förstärka deras utanförskap. Extrakostnader för utflykter förekommer ofta trots att det är förbjudet för skolorna att ta ut avgifter. Skolorna förväntar sig även att eleverna har dator och Internetuppkoppling för att klara läxläsning. Kvaliteten på skolor och undervisning varierar mycket mellan olika områden. Trenden är dock tydlig, i storstadsförorterna och de fattigaste områdena har eleverna sämst studieresultat. I områden där studieresultaten är låga bör också särskilda satsningar göras
Jasså det är skolan som förvärrar situationen för dessa relativt fattiga barn? Återigen tar vi till det simpla och ohederliga knepet att skylla problemen på skolan. En skola som i princip aldrig ger svar på tal, likt ett mobbningsoffer håller både lärare och dess fackföreningar tyst när politiker avsäger sig sitt ansvar och kastar ansvaret på en skola som redan dignar under alla samhällsproblem, den enligt politikerna skall sköta. Detta är inget annat än en modern form av institutionsmobbning. Det är inte politikernas fel, som ägnat sig åt en hämningslös massimmigration när det inte finns tillräckligt med arbete åt alla, eller bostäder. Det är inte politikernas fel som satsar oerhörda summor på den moderna form av immigration som går under beteckningen "ensamkommande barn"? Det är i stället skolan, som i sin outsinliga elakhet förstärker utanförskapet för fattiga barn. 

Skolan förväntar sig att eleverna har dator hemma, och Pekgul förväntar sig att läsarna av hennes artikel också har dator, då Newsmill mig veterligen inte utkommer i pappersform. Självklart varierar kvaliteten på skolorna enormt mellan olika områden. Pekgul funderade ju själv på att flytta från den etniska enklav hon av politiska skäl måste bo kvar i. Vår hämningslösa immigration har ju fört med sig bildandet av etniska enklaver där samtliga barn startar utan de förutsättningar barnen har i medelklassområden. I dessa enklaver existerar inte de normer och värderingar som gör en vettig undervisning möjlig. I stället får lärare och utsatta elever tillbringa tiden med att försöka undgå att bli offer för trakasserier och våld från rotlösa barn till immigranter. För att vända sig direkt till Pekgul, det är detta samhälle ni Socialdemokrater varit med om att skapa. Jag förstår att barnen i vissa områden ställer frågor till far, varför ser det ut som det gör i vårt område? De rätta svaren låter nog vänta på sig. 



19 kommentarer:

Anonym sa...

Starkt jobbat av Nalin! Fortsätter sossarna såhär blir 2014 ett mycket bra år. =)

// L

Anonym sa...

Jag blev nyfiken och googlade lite. Hittade ganska snart ett uttalande av majblommans generalsekreterare Lena Holm : " - Den barnfattigdom som var i början på 90-talet efter de stora nedskärningarna som var då, den var extremt hög, men nu har det sjunkit. Men egentligen tycker inte Majblomman att det är så viktigt hur många det är, utan det räcker att det finns för att vi ska gå in och hjälpa till, säger hon. "

Det verkliga scoopet måste ändå vara att s,v och mp klubbade igenom ett - ta ta taaaa tada- : Slopad bidrag till glasögon i stockholms läns landsting år 2004. Ojdå, så det kan gå när inte haspeln är på.


Ovan är en kommentar till Pekul på Newsmill

Robsten sa...

Bra jobbat anonym, har du en länk till de slopade glasögonen skulle det vara ännu bättre, så alla kan läsa det själv, lägg gärna ut länken sedan också under Pekguls artikel, det svider nog lite extra.

Anonym sa...

Det finns redan en länk till artikeln bland kommentarerna till Pekguls artikel. Misstänker dock att tanten inte läser kommentarer eller svar på sina skriverier. Hon har ju redan tagit några godhetspoäng och det är väl som vanligt själva meningen med att publicera något.

Hur som helst så finns artikeln här:

http://www.svd.se/nyheter/stockholm/barnglasogon-dyra-utan-bidrag_385223.svd

Med bland annat följande stycke:

"Skillnaderna i bidrag är stora mellan olika landsting. Ulla Kugelberg hoppades att Stockholm skulle höja bidraget på 300 kronor. Istället slopades bidraget helt av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet 2004."

// L

Stig sa...

Barnbidrag, bostadsbidrag och flerbarnstillägg, föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, bidrag till barnglasögon, bidrag för barn med adhd, vårdbidrag för barn till autism och aspergers syndrom och snart kommer väl bidrag till dator och internetbidrag för barnfamiljer.
Nu låter jag väl stockkonservativ men jag är övertygad om att alla dessa bidrag leder till livslång tacksamhetsskuld även om folk kan säga att "detta och detta bidraget har vi rätt till". Resultatet blir ändå att staten och samhället är stora delägare i varje barn och ges rätten att lägga sig i hur föräldrarna delar upp föräldraledigheten etc etc.
Förr i tiden var BÅDA föräldrarna stolta över sina barn för att pappan försörjde dom och mamman vårdade och tog hand om dom. Idag sitter stoltheten i att man har förmått att reproducera sig - precis som alla andra däggdjur.

Jag är också övertygad om att den känsla av tacksamhetsskuld som lömskt men oundvikligen byggs upp bidrar i hög utsträcknning till politisk korrekthet och slavliknande solidaritet med de snälla "sjuklöverpartierna". Man biter inte den hand som föder en och skulle man göra en undersökning om hur många barnfamiljer som röstar på ett visst litet parti som utmanar den bidragsmutande "sjuklövern" så skulle det säkert hamna omkring 5 -10 procent.

Anonym sa...

"Institutionsmobbing" var ett bra ord. Själv arbetar jag i Primärvården i en mångkulturförort och är mer eller mindre ständigt förbannad på att "trakasseras" av media och landstingspolitikernas hjärndöda direktiv vare sig det är HBT-certifiering eller motion på recept (funkar jättebra till icke svensktalande överviktiga kvinnor klädda i skynken).

Robsten sa...

@Stig
Har vi läst Röpke kanske?

Robsten sa...

"motion på recept (funkar jättebra till icke svensktalande överviktiga kvinnor klädda i skynken)."

jag rekommenderar att du inte yttrar sådana tankar på jobbet, i alla fall får du klä dem i annan språkdräkt, typ: Vi har kvinnor med vissa svårigheter att förstå det svenska språket och att det skulle vara bra för hälsan att fysiskt röra sig med ett visst svettutfall som följd. Inom vissa kulturer är motion ett okänt begrepp och närmast att betrakta som kvacksalveri. Vi måste initiera ett handlingsprogram (med eäskande av statliga medel och statliga kulturpiloter) för att göra dessa grupper av människor medvetna om den kroppsliga fysionomin och det därmed förknippade rörelsebehovet. Allt detta för att avsevärt förbättra folkhälsan hos vissa grupper och därmed utjämna det hälsounderskott vissa utsatta diksriminerade grupper äger.

Stig sa...

@Robsten
Nej jag har varken läst eller förläst mig på Röpke, känner knappt till honom och jag menade heller inte att alla bidrag skall avskaffas men om man jämför med på 80-talet så verkar vi idag ha dubbelt så många olika typer av bidrag i Sverige. Ingenting står ju still så inom tio år har vi väl ytterligare fem - tio nya bidrag och om 20 år ännu fler osv. Denna omfördelning och cirkulation av pengar leder ju till högre skatter eftersom staten inte äger en enda krona utan skattebetalarnas insats.
Att föräldrar inte ens ska behöva betala sina egena barns glasögon är horribelt.
Pris på Clas Olson: 89 kr :-)

Jag försökte mest anlägga ett amatörpsykologiskt perpektiv om att känslor av tacksamhetsskuld är oundviklig när antalet och storleken på bidragen överskrider gränsen för måtta och balans. Men även "måtta" och "balans" är ju två otidsenliga och tomma begrepp i dagens "moderna" Sverige där värderelativism ersatt gammalt bondförnuft.

Robsten sa...

Var inte menat som kritik Stig.Tvärtom har Röpke en del intressanta synpunkter, som går lite i din stil.

Stig sa...

@Robsten
He ,he, jag trodde du var lite ironisk och det skulle i så fall var olikt dig. Och bara namnet Röpke låter inte som någonting gott. Kollade in honom på Wikipedia men det stod ganska kortfattat om honom. Upptäckte i alla fall att det är svårt att sätta in honom på en höger-vänsterskala och sådana personer är ofta intressanta. Nationalekonomi på högre nivå är dock inte min grej eftersom det är en för mig obegriplig blandning av logik och psykologi, nyckfulla händelser som slår ut logiken eller hur man nu ska utrycka det (se där jag kan inte ens förklara det..). Ungefär som engelskan, först lär man sig grammatikens regler och sedan alla undantagen från reglerna.

Robsten sa...

Tror det finns en rudimentär men intressant sammanfattning i en skrift som finns på Tradition & Fason, skall kolla...

Jo här:

http://www.konservativtforum.org/filer/konskap.pdf

Absolut inget svårt, men intressant. Däremot håller jag inte med i Röpkes alla teorier. Däremot är det du var inne på relevant tycker jag. Röpke hade nog liknande tankar. Det är väldigt tillfredställande att få sina egna tankar bekräftade av en berömd nationalekonom också, he, he. Lägg en timme av din tid och läs igenom skriften vettja.

Stig sa...

Tack för länken Robsten. Skall läsa igenom den, kanske man får en ny husgud & mentor på köpet :-)

Robsten sa...

Nja, husgud vet jag inte, men klart intressant.

Stig sa...

@Robsten
Håller på med Röpke just nu och citerar
"Röpke skriver (1960) att Sverige genom en kollektivistisk politik med stor och ingripande statsmakt både har urgröpt sin valuta och tillfogat den fria ekonomin andra skador, medan den växande
offentliga tryggheten undergrävt folks ansvarskänsla och även minskat det enskilda sparandet."

Slutet rimmar lite med det jag skrev om alla bidrag. Vi lindas in i kvävande fetvadd och det som kvävs är bl.a ansvarskänslan och makt över sitt eget liv.

Ett annat bra Köpke-citat: "kritisk bl.a. till de intellektuella som ondgör sig över hur en fri ekonomi sägs uppamma
människors ”egoistiska” impulser, medan samma personer likafullt söker styra andra genom sina positioner i en statsmakt vars godhet och benägenhet att främja allmän välfärd"

I vår tid kan de "intellektuella" ersättas med "vänsterpartiet och extremvänstern". Stenkastning är ju symptomatiskt för ett starkt ego på infantil nivå och det är snarare deras egen "rätt" till bidrag och trygghetssystemets fetvadd de kastar sten mot Sverigedemokrater som de uppfattar som ett bidragshot. Det känns ju annars surrealistiskt att bli så aggressiv enbart för att någon anser att färre utomeuropiska lycksökare inte är välkomna hit.
Egot är ofta förklätt i termer som "solidaritet" och "generositet", eller rent av "godhet" som Röpke benämner det.

Robsten sa...

"Slutet rimmar lite med det jag skrev om alla bidrag."

jag tyckte så, och jag trodde du skulle gilla vissa citat. Däremot tror jag Röpkes decentralisering inte är realistisk i vår tid, tyvärr.

Stig sa...

"Däremot tror jag Röpkes decentralisering inte är realistisk i vår tid, tyvärr."

Den sista jag hörde prata om det var Torbjörn Fälldin i slutet av 70-talet.

Robsten sa...

Ja, han var väl den siste centerpartisten, i princip. Därefter har en strid ström av gamla centerpartister gått över till SD, alltfrån Jocke Larsson och Micke Jansson till en massa gräsrätter i SD.

Anonym sa...

Sossepacket drar sig inte för något. Först försökte dom övertala Amerikanska Ambassaden att hjälpa dom vinna valet. Sen allierade dom sig med Erkända Kommunister. Sen stod måna stahlin och öste in röstboskap med förklistrade kuvert. Nu har dom tillsammans med Aftonlögnen skapat ett nytt begrepp, "barnfattigdomen", deras politik är nämligen helt ute så dom måste göra något enbart för att synas, då satsar dom på bidragsparasiter och invandrare, men inte heller det hjälper, så dom måste försöka komma åt några arbetande svenskars röster iallafall, då drar man till med barnen...It's for the children!!!! Det gamla urvattnade knepet som extremt själviska människor använder. Människor som inte tvekar en sekund att utnyttja barn för sin agenda.

Svenska socialdemokraterna blir bara vidriga och vidrigare, nu kommer deras rätta ansikten fram när dom inte har regeringsmakten.