fredag, juli 15, 2011

Äkta Stockholmare

Jag läste en insändare på pendeltåget, hittade DN-tidningen kvarglömd på ett säte. Jag köper ju inte längre DN p.g.a att jag läser på nätet och att jag inte vill stödja DN:s politiska agenda. Insändaren fick mig att småskratta och människorna på tåget vände sig lite om, som alltid när någon skrattar utan synbar anledning. Så typiskt svenskt att bli misstänksam när någon skrattar, om det nu finns något typiskt svenskt förståss (ajdå). Så här skrev insändarskribenten i alla fall. 


Inflyttade 08:or är inga äkta Stockholmare,


Åsikten om att stockholmare är snorkiga, stöddiga, oartiga och egofixerade trendnissar är en missuppfattning. Bara för att du är är 08:a är du inte stockholmare. För att få anse dig vara stockholmare skall du ha bott här i minst tre generationer, det vill säga att du är fjärde generationen invånare i den här stan. Och det är det inte många som är i dag, majoriteten har flyttat hit de senaste 40 åren - vilket betyder att de är första eller möjligen andra generationens folk. 
Det är dessa inflyttade bonnläppar som förstör vårt rykte. De som tror att de måste anamma en rad negativa beteenden för att anses vara stockholmare. Att de är 08:or råder det dock inget tvivel om. 
En äkta stockholmare är urban, artig, hjälpsam, gillar att prata med främlingar, är stolt över sin stad, klagar inte på oväsen från trafiken, bor inte i SoFo med småbarn, springer inte omkring med lattemuggar, skräpar inte ner, kör inte bil i onödan i innerstan, ränner inte på stureplan - det gör bara brats.
Kort sagt: en stockholmare är inte ens oartig mot en lantis som gör sig märkvärdig. Vi lyfter möjligen på ögonbrynet åt den som anser sig förmer för att vederbörande har lyckats köpa en lägenhet till överpris och inrett den enligt Schyffert & Lindströms koncept.
Så - alla ni lantisar som flyttar hit till Eken, tro inte att ni blir stockholmare bara för att ni skaffat ett postnummer som börjar på siffran 1. 
Ni är bara 08:or, lev med det.


Jag vill inte gå så långt som insändarskribenten, det luktar nästan lite lokalrasism, men visst ligger det något i vad hon skriver. De urstockholmare jag känt i mitt liv har inte varit varken snorkiga eller stöddiga. Tvärtom, de har varit artiga, hjälpsamma och belevade. Ofta har de stockholmare jag växt upp med varit som människor är mest i hela landet. Kanske att stockholmaren pratar lite mer, är lite snabbare och rappare i munnen, möjligen. Inte heller har de stockholmare jag känt frekventerat Stureplan, där har skribenten en klar poäng. På förekommen anledning kan jag meddela att den normale stockholmaren ej heller går omkring i kortbyxor året runt, inte heller odlar han hitlermustasch. Enskilda stockholmare har gett hela befolkningen i huvudstaden dåligt rykte (och här vill Expo dra en annan parallell, som har med folkgrupper att göra). 


Jag är i alla fall innerligt trött på "08.a gnället" samt epitet som "Fjollträsk". De som gnäller har egna döttrar som åkt till Stockholm för att tjäna pengar och leva livet, kanske t.o.m. söner. Stockholmarna jobbar som svin, inte enbart för att försörja sig själva utan också landsbygden. De som beter sig snorkigt är ofta inflyttade landsortsbor som inte ens vet vad "Eken" betyder. Värst av allt, jag ger mig fan på att alla lattedrickande journalister (sorry Sundström) på Söder är inflyttade lantisar de med.       
  

19 kommentarer:

Anonym sa...

"Stockholmare blir man i fjärde generationen!"
Ja, det är nog riktigt?
Samma gäller i normalfallet att bli svensk.
Vissa folk blir aldrig svenskar, t.ex. zigenarna som kom under femtonhundratalet. Araber och somalier som nu kommer i mängder kommer aldrig heller att bli svenskar. Inte ens efter åttahundra år!
Turkarna som bodde i Bulgarien fram till sjuttiotalet blev inte bulgarer trots att de hade funnits där i fyrahundra år.
Kurderna i Turkiet har ju, som alla vet, visat en stor oförmåga att bli turkar trots att de funnits där mycket lång tid.
Rune

Robsten sa...

Jag bryr mig egentligen inte vem som skall kalla sig Stockholmare eller inte (dra inga paralleller Bjurwald). Jag är bara väldigt trött på 08-gnället. Jag råkar dessutom veta att det inte finns några arbeten på många platser i landsorten och Norrland, alltså nada jobb, noll, zero.

Nu ville ju Reinfeldt sätta dessa människor i jobb, genom att flytta till dessa storstäderna. Vi i storstäderna kan inte ta emot fler människor, bostäderna, infrastrukturen räcker inte till, det är sant. Dessutom skulle ju landsbygden på vissa ställen avfolkas totalt. På något sätt måste jobben flytta ut till människorna, det fungerar inte annars. I alla fall inte om vi alla skall förlora vår livskvalite. Dessutom, skall norrlänningarna flytta till jobben skall väl Rosengårdsborna också göra det, eller är de undantagna arbetslinjen?

Blev väl lite OT där kanske.

Ratatosk sa...

Av ren nyfikenhet; Vad betyder Eken?

Robsten sa...

Eken=Stockholm.

Robin Shadowes sa...

Som skåning av födsel och ohejdad vana så har jag uppfattat ur-stockholmare som helt okej jämfört med alla dom inflyttade stolpskott som hela tiden syns i media. För att citera min med-skåning men sedan länge inflyttad 08:a Hasse Alfredson. En av dom roliga gubbar han gör i Äppelkriget säger på bred stockholmska: Jätteschysst! Och det kan väl i ett enda ord sammanfatta dom riktiga stockholmarna. Vill även avslutningsvis påpeka ayy jag uppskattar dialekterna mycket mer än rikssvenskan som är alldeles för torr och opersonlig.

Anonym sa...

Det som kritiken mot ”08-åttorna” väl har fått stå för, är väl att det mesta av massmedia produceras där, (precis som du själv skriver om att du inte längre prenumererar på DN för att du inte stödjer deras politiska propaganda). Den massmedieprofileringen och produktionen kan stämma dåligt med hur människor till vardags lever ute i landet. Stockholm har väl länge ansetts som ett ”syndens träsk”, av landsbygden, så som städer alltid har kunnat anses vara. Dessutom är ju upplevelsen som storstadsbor kanske har av att tillhöra ”den stora världen”, och ”den internationella världen”, också känslor som kanske i allmänhet frodas i storstäder.
Jag anser också att urinvånaren ”stockholmaren”, ofta är en trevlig, artig och generös människa för det mesta, som samtidigt kanske inte har så mycket att göra med den massmedieproduktion som sker från Stockholm. Den är verkligen vedervärdig, och många gånger svenskfientlig, i sin iver att vara ”internationell”.

Anonym sa...

Robsten, vet du vad en pirk är? Om du vet det är du en äkta stockholmare.

Sundström har ingen aning, garanterat.
Allemand

Robsten sa...

"Den massmedieprofileringen och produktionen kan stämma dåligt med hur människor till vardags lever ute i landet. "

Håller med.

Nä, jag vet inte vad en pirk är.

Robsten sa...

Jo, att jag nämnde Sundström beror på att hon i Visby, när jag stod framför henne, sade att hon var så jäääkla trött på detta med de lattedrickande journalisterna på Söder. Det kan ha varit mig hon gav en passning.

Anonym sa...

Då min vän är du en 08 och inte en äkta stockholmare.
Allemand

Robsten sa...

Det stämmer, jag är bara 2a generationen, så enligt insändarskribenten är jag en simpel 08a. Men jag hoppas jag kan bete mig i alla fall.

Marianne L. sa...

Hej, vill bara visa min uppskattning av era kommentarer! Marianne Lönnqvist, som skrivit insändaren! Leve satiren!

Robsten sa...

Jasså du hittade hit till slut. Jag skulle kanske nämnt ditt namn, men jag visste ju inte om du ville det.

Marianne L. sa...

Det är helt OK, jag står för det jag skrivit.
Har du kollat pappers-Expressen idag? En helsida inkl intervju med Magdalena Ribbing, ha-ha.
De kommentarer jag fått på t ex bloggen stackebil.blogspot.com är rätt kul (bloggtexterna o bloggägarens analys är bra att läsa en natt när man är sömnlös...).
Jag är både rasist o främlingsfientlig - men det är man ju så fort man inte håller sig till Den Enda Sanna Åsikten! Ha de!

Robsten sa...

Nä, jag läser ALDRIG pappersexpressen. Livet är för kort för det. Jo jag läste den lite i Visby, när inget annat stod tillbuds och någon annan släpat hem alstret.

Däremot skall jag kolla bloggen. Jo en sak till äkta stockholmare är aldrig varken rasister eller politiskt korrekta, hoppas Ribbing har koll på det.

Marianne L. sa...

Delar helt din uppfattning om pappersexpressen. Har inte köpt den på 20 år, men idag tipsades jag om artikeln. Trevlig sommar!

Robsten sa...

Same to you ;-)

stackebil sa...

Hej Robsten, jag har svarat på din kommentar :)

Anonym sa...

Äntligen så bekräftas det som vi Stockholmare har misstänkt. Uppförandet har sjunkit drastigt i Stockholm och det verkar som man tror att man kan uppföra sig precis som man vill när man flyttar hit. Besöker man själv t ex. Skåne så är det riktigt trevligt, men de som har flyttat till Stockholm verkar har glömt hur man ska vara. Kan vara dags för folk att vakna upp och visa att man har fått någon slags uppfostran i uppförande mot andra.