söndag, juli 10, 2011

Jimmies Almedalstal

Min dator har gått sönder här i Visby, jag skall i alla fall ge ett första intryck av talet från en biblioteksdator. Jimmie Åkesson fick den sista dagen, söndagen, i partidagarna. Självklart är denna sista dag i politikerveckan den sämsta, många bland den politiskt intresserade publiken har redan rest hem till fastlandet. Trots detta mötte förvånansvärt många sympatisörer och andra intresserade upp denna soliga förmiddag. Först ut att tala var SDU:s Gustav Kasselstrand som gav ett mycket bra intryck. Den unge Kasselstrand uppträdde som en relativt van talare trots sina unga år. Jag bedömer att SDU:s ordförande presterade ett betydligt bättre tal än Reinfeldt, sett ur respektive väljargruppers perspektiv. 

Innan Jimmies tal var det lite kallt mörkt och mulet, symtomatiskt nog så sprack himlen upp och solen tittade fram precis innan Jimmies tal. Det är svårt att sammanfatta hans tal då det berörde så många punkter och tog upp så många frågor. Några minnesvärda punkter i talet måste dock nämnas, även om prioriteringen blir grannlaga och svår.
Jimmie började med att ge Reinfeldt en känga då han själv lämnade öppet mål med utsvävningar i världsrymden och andra filosofiska utläggningar. Jimmie lovade publiken, tvärtemot Reinfeldt, att hålla sig på jorden, vilken han också lyckades med under hela talet.

Jimmie påminde publiken om alla de hot Reinfeldt och andra utlovat om SD kom in i riksdagen vid det senaste valet . Det var allt ifrån höjda räntor till störtdykande kronkurs. I dag är det enkelt att konstatera att ingen av de skräckscenarion som målades upp kom att infrias. Jimmie fick in en fullpoängare när han påminde om att ett av hoten inför SD:s riksdagsinträde t.o.m. omfattade tomten, som kanske inte skulle dyka upp om SD inträdde i demokratins finrum. Nu poängterade Jimmie att SD är för arbetskraftsinvandrare med hög specialkompetens , vilket tomtarna nog anses ha.
Jimmie lade mycket av sitt tal på det faktum att SD kom in i riksdagen med ambitionen att ta ansvar, både för svensk politik, för Sverige och för arbetet i riksdagen. Det parlamentariska kaos som uppkommit i riksdagen understundom grundar sig på regeringens ovilja att tala med SD, eller i övrigt bilda någon hållbar majoritetsallians. Reinfeldt och regeringen i övrigt kör på enligt modellen blunda och hoppas, vilken inte är en seriös inställning till politik.

Jimmie gjorde det mycket klart att SD torde vara det logiska och förnuftiga valet för Reinfeldt att bilda regeringsunderlag med. Miljöpartiet har under lång tid profilerat sig mycket märkligt i en lång rad frågor som immigrationspolitiken, energipolitiken, arbetstidsfrågan, kärnkraften och en massa andra frågor. Hur ett samarbete mellan alliansregeringen och MP skulle se ut i praktiken är mycket svårt att förstå.
En annan fråga som Jimmie tryckte hårt på i sitt tal var kriminalpolitikern. Den otrygghet och den grova brottslighet som breder ut sig i vårt land är allvarlig och kräver åtgärder. Regeringen är närmast passiv med att möta den brottslighet som bl.a. globaliseringen och den nationella etniska enklaviseringen fört med sig.  Jimmie räknade upp en lång rad åtgärder för att bekämpa brottsligheten, som skärpta straff och ökad gränskontroll.  Som avslutning pekade Jimmie på Reinfeldts tal om frihet med öppna gränser inom Europa. Jimmie ställde frågan av denna frihet är värd om många gamla människor inte vågar gå utanför sin dörr av rädsla för brottslighet.

Detta var bara några av alla de punkter Jimmie tog upp i sitt tal. Man kan se hela talet som ett manifest av Sverigedemokraternas satsningar och framtida politiska inriktning. Att jämföra Reinfeldt tal med Jimmies är löjligt, det går bara inte. Det blir som att jämföra en mellanstadieelevs framförande när de ”forskat” om Australien med Martin Luther Kings berömda tal. Avslutningsvis vågar jag nog påstå att detta var Jimmies bästa tal någonsin. 

Länk DN


Länk SvD

12 kommentarer:

Nisse sa...

Åkessons retorik är bra, men tittar man på budskapet så ser man att (SD) är på väg att positionera sig som ett socialkonservativt bihang till (S) med allmänt välfärdskramande och skattehöjande. Det är måhända taktiskt riktigt om man ska röstmaximera, men samtidigt kommer det att innebära att partiet främjar sig från dem som kritiserar det politiska systemet från andra utgångspunkter än folkhemsnostalgiska.

Visserligen är skillnaderna mellan de politiska blocken i Sverige försvinnande små, men det finns dock skillnader, och granskar man dessa skillnader ur ett ideologiskt perspektiv så framstår Åkessons prat om att alliansen borde prata med (SD) som helt befängda - paria-stämpeln åsido.

z999 sa...

"Jimmies bästa tal någonsin."

Ja, och jag är verkligen förvånad. Jag var helt säker på att han skulle gå på max halvfart.

Anonym sa...

Tycker definitivt inte man ska förolämpa svenska mellanstadieelever,tror att de flesta är mognare som människor än herr Reinfeldt.

Anonym sa...

Det var ett riktigt vasst tal, men både Nalle Phu och Jultomten fick vara med!

Svensson sa...

SD har gjort ett bra jobb sedan valet. Man har haft alla emot sig men man har härdat ut, drivit sina frågor och ändrat det politiska sentimentet i Sverige:

http://lennart-svensson.blogspot.com/2011/07/sverigedemokraterna-gor-stor.html

Svensson sa...

Tilllägg i form av
klickbar länk...

z999 sa...

"Nu poängterade Jimmie att SD är för arbetskraftsinvandrare med hög specialkompetens , vilket tomtarna nog anses ha. "

Äh, att man kan måla schackbräden med rutig färg imponerar inte på mig.

Robin Shadowes sa...

Jimmie Åkesson framstår allt mer som den store statsman Fredrik Reinfeldt så hemskt gärna skulle vilja vara men inte klarar av ens på långa vägar. Därför håller jag tummarna för att Sveriges näste statsminister heter Jimmie Åkesson. Då kan bebisen i trotsåldern återvända till sitt dagis och sandlåda och leka där istället, istället för att fortsätta förstöra vårt land.

Nisse sa...

Jimmie Åkesson är dessvärre inte partiet. Det finns gott om kriminellt slödder kvar, inte minst i fan-klubben, men även på förtroendevalda positioner. Att man inte är särskilt mogen bevisas t.ex av att presstalesmannen Eric Myrin kommenterar att Thomas Karlsen, (SD) i Trollhättan, ägnar sig åt politisk åsiktsregistrering mitt under Åkessons tal med "vi ser inga problem med det".

Det stämmer ganska bra med snacket om att man ska göra upp räkningen med "förrädarna" när väl (SD) har makten som framförts av t.ex den här bloggens ägare. Självklart blir det problem att attrahera annat än aphjärnor till partiet då.

Robsten sa...

"Det stämmer ganska bra med snacket om att man ska göra upp räkningen med "förrädarna" när väl (SD) har makten som framförts av t.ex den här bloggens ägare. "

Va? Känner jag inte till.

Anonym sa...

Hej Robsten,

när skall Du och andra systemkritiker granska asiaternas handel och vandel och hat mot oss vita svenskar?

Mvh

Robsten sa...

Det ligger inte på min agenda den närmaste tiden i alla fall. Asien är ju stort, jag har i alla fall aldrig stött på något hat från kineser, japaner eller vietnameser.