tisdag, september 20, 2011

Budgetpropositionen 2012I dag kom den s.k. budgetpropositionen från regeringen. Budgetproppen är i princip ett dokument över regeringen politik, inte bara en ekonomisk kalkyl. Det mesta handlar ju som alla förstår om prioriteringar av vart pengarna skall gå och hur de skall tas in. Tittar vi på utgiftsområde 8 så innehåller den det som går under rubriken "Migration". Här är en översikt över statens utgifter för migration.Detta är bara en bråkdel av kostnaderna som vår immigrationspolitik för med sig. I denna tabell finns självklart inte alla kommuners utgifter eller utgifterna i vårt allmänna välfärdssystem med. Tittar vi på de olika posterna så ser vi en post som benämns "Ramöverenskommelse om migrationspolitik". Den har tidigare varit 0 och kostar 2012 plötsligt 850 milojoner. År 2013 sticker plötsligt denna post iväg till 1,7 miljarder. Vad kan denna post innehålla? Tittar vi i proppen så står det så här på sidan 49.Länk Utgiftsområde 8

Ett nytt anslag på statens budget uppförs för åtgärder som vidtas inom ramen för den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet de gröna som slöts den 3 mars 2011.

Det är väl bara att säga grattis till MP då. Jag tycker denna läsning är rolig och intressant (även om just denna post enbart är väldigt sorglig) men jag har full förståelse för att alla kanske inte hoppar av förtjusning. Vi tittar på en tabell till från Utgiftsområde 8.Här ser vi vilka yrkeskategorier som beviljats arbetstillstånd i vårt land 2009 och 2010. Vi ser att bär och jordgubbsnäringen fått en del hjälp. Det är väl arbeten som våra ungdomar är underkvalificerade för enligt regeringen. En del dataspecialister har anlänt till vårt land för att arbeta. Är man riktigt intresserad så gräver man självklart vidare och tar reda på vilken sorts specialister det rör sig om, om det redan finns sådana specialister i vårt land etc. En del städare har anlänt och erhållit arbete. Man undrar varför inte några av de 400,00 arbetslösa vi redan har kan ta dessa städjobb, saknar de blå-vit-rutiga förkläden? Gruppen "övriga" är rätt stor, kanske lite för stor så den väcker också min nyfikenhet. Men man kan inte få svar på alla frågor på en gång. 


Oerhört mycket står i budgetproppen, men inte allt. En politisk sekreterare som undersökte olika utgiftsposter i detalj upptäckte att vi bidrar med pengar till jämställdheten i Ryssland och statyer i Belgien, samt en massa andra vansinnigheter. Någon borde lista alla dessa märkliga utgiftsposter. 


Länk budgetproppen

6 kommentarer:

Anonym sa...

Varför är restaurangbranschen uppdelade i två olika stolpar?
En för Köks- och restaurangbiträden,
och en för Storhushåll och restauranger.
Är det för att stolparna blir mindre då?

Förra året fanns stolpar för Tidningsbud och Vaktmästare, men de ingår tydligen i Övriga nu.
Varför ville man inte ha dessa i separata stolpar längre? Kan orsaken vara att satiriske AFFE skojade till det för dem för året?

http://affes.wordpress.com/2009/07/20/tidningsbud-fran-uzbekistan/

/Anonym I

z999 sa...

"En del dataspecialister har anlänt till vårt land för att arbeta. Är man riktigt intresserad så gräver man självklart vidare och tar reda på vilken sorts specialister det rör sig om, om det redan finns sådana specialister i vårt land etc."

Det talas ofta om indier som reser hit eftersom indien har tagit enorma kliv in i it-branschen. Indien har haft liknande problem som Sverige med att det bildats en it-bubbla. För Indiens del har det handlat om att man utbildat för många med allmänna datakunskaper som man sedan vill bli av med genom att exportera dom till västländer som saknar samhällsplanering.

Översta bilden på följande länk visar tydligast vad det handlar om för it-jobb. Jag länkar volvo-it eftersom Stockholm stad har anlitat det företaget för att sköta itverksamheten.
http://www.volvoit.com/volvoit/global/en-gb/career/stories/Pages/default.aspx

I upphandlingsbyråkratiska texter så står det en massa svammel om "mångfald" och annat snömos som inte har med it att göra och som volvo-it skjutit in sig på eftersom det är billigare än att anställa kunnigt folk.


Övervakning av serverparker är faktiskt inte kul, ofta är det mer stimulerande att jobba som spärrvakt. Dom få ggr det händer något som verkligen sätter kompetensen på prov så sätts ett team in som snabbt förvandlar något som verkar intressant till ett repetivt jobb igen.


Från början så handlade det om outsourcing, globala nätverk ger enorma möjligheter för företag som vill ha jobbet utfört i låglöneländer med fruktansvärda arbetsvillkor och som är beredda att sänka standarden rejält också.
På tröjan står det "will code for food" vilket visar lite vad det handlade om på den tiden boken trycktes.

http://pragprog.com/book/mjwti/my-job-went-to-india

En civiliserad kolonialisering som vi slipper se konsekvenserna av.

I senaste numret av Tech world så står det att företag numera börjat "lösa" säkerhetsproblem inom it med försäkringar istället för att anställa för att anställa folk med hög kunskap inom it-säkerhet. I verkligheten handlar det i många fall om att man anställt billig personal från Indien som säkerhetsansvariga och sedan har man kompenserat misstaget med försäkringar.

Banker håller realtivt hög klass inom it-säkerhet än så länge men vartefter får vi nog börja vänja oss vid "banken ersätter kunden fullt ut vid kontoförluster genom intrång".

För övrigt en eloge till Robsten och den som har tagit fram avslöjandena om budgeten. Ett ypperligt jobb.

z999 sa...

En story om hur det ser ut i verkligheten när it-säkerhet och kostnad kolliderar-
http://sakerhet.idg.se/2.1070/1.74271

...och sen hoppas jag att vi i den här tråden diskuterar den svenska budgeten som Robsten ansträngt sig för att avslöja.

Robsten sa...

@Anonym
Nej det är 2009 och 2010.

Robsten sa...

Tack Z. Jo jag antog att det ligger något lurt bakom dataspecialisterna. Normalt funderar ingen över vad det är för specialister, det låter ju så fint.

z999 sa...

Strax över 9 miljarder bara dom här kostnaderna alltså? Vid årsskiftet så höjs gränsen för högkostnadskortet (mediciner, läkare) vilket kommenterades av Göran Hägglund som "Jag tror inte att dom [pensionärerna] kommer att göra vågen".

Jag tycker att SD's dokumentär om kostnadsfördelningen i Sverige borde få lite mer uppmärksamhet. Alltså dokumentären som censurerades av TV4 före valet.