lördag, oktober 22, 2011

Om skivbolag, You Tube och aggro-kapitalism


Om vi får vara lite oseriösa en stund så undrar jag hur i hela friden Techno Viking, filmen på tuben, har kunnat bli stoppad av "some ongoing legal issues". Det är alltså en hmmm...glad? amatör som dansar något technoliknande, filmat med någon amatörkamera på en gata någonstans i Tyskland. Allt är ren amatörism och rätt kul. Inga giriga skivbolag är inblandade. Ändå är amatörfilmen stoppad, otroligt! Bröt de månne mot några trafikregler när de spelade in filmen? Varför då stoppa filmen som torde vara utmärkt bevis? 


Giriga skivbolag har däremot varit inblandade när de stoppade den urgamla låten "Rock'n Roll Blåa Ögon" av Nina letar UFO. Den låg tidigare på tuben och sångerskan, Malin Warne, var jätteglad att människor fortfarande lyssnade på låten, om än på tuben. Själva skivan, som släpptes 1987, går inte längre att köpa. Exakt vad förlorar skivbolagen på att stoppa filmen på You Tube? Förmodligen förlorar skivbolagen Sony och Legisroom inte en spänn på att filmen ligger på tuben, bedrövligt. Jag börjar bli innerligt trött på den nyliberala aggro-kapitalismen. 


Svensk Näringsliv skickade förresten ut en enkät där man som kommunfullmäktige-representant skulle svara på om kommunen hade någon verksamhet som kunde läggas ut i privat regi. Jag besvarade enkäten efter tre brev på nätet. Ändå fortsätter de att skicka brev och i ett nästan hotfullt ordalag kräver de för fjärde gången att jag skall ge besked om alla kommunala verksamheter som kan läggas ut på entreprenad. Jag svarade i dag att slutar de inte att bombardera mig med hotfulla brev skall jag kliva in på deras kontor och ta saken muntligt. Vi får se om de fattar vinken.

Länk Techno Viking

Länk Nina Letar UFO

12 kommentarer:

Nisse sa...

Det nämns ju i länken ovan att det är filmens huvudperson som skickat fram advokater för att stoppa (eller i alla fall försvåra) visning på t.ex YouTube:"Around christmas 2009 the video's protagonist send a lawyer to the filmmaker in order to stop all further publication of the clip". Samma sak skulle antagligen kunna inträffa i Sverige med hänvisning till Personuppgiftslagen.

Jag vet inte om det är särskilt nyliberalt med musik- och filmbolags agerande, med statens (staternas) benägna lagstiftningsbistånd, i en riktning som går emot allmänintresset. Snarare är det ett exempel på korporativism - vilket i allt väsentligt är motsatsen till liberalism.

Robsten sa...

Här är i alla fall en annan seriösare Techno Viking, så ingen fara på taket:

http://www.youtube.com/watch?v=Te4ryN5NEtA&NR=1

Robsten sa...

Skulle technovikingen själv stoppat filmen?

Robsten sa...

Kvinnlig techno viking:
http://www.youtube.com/watch?v=x0BfvjmYe5s&feature=related

Galen kvinnlig techno viking (misstänker något psykedeliskt):
http://www.youtube.com/watch?v=9PbZkuaStw0&feature=related

Nisse sa...

Jag uttryckte mig slarvigt (obegripligt) ovan. I filmmakarens kommentar under klippet på YouTube finns den här länken där det står varför klippet är stoppat:

http://subrealic.net/works/installation/technoviking-archiv

Robsten sa...

Ja, du har rätt, vikingen och filmaren bråkar förmodligen om rättigheterna till filmen (som ju inte ger några pengar). Lite obegripligt är det ändå.

z999 sa...

Jo, jag anser att det är en nyliberal anda eftersom jag ser inte nyliberalism och kapitalism som samma sak. Nyliberalism anser jag vara en omdaning av grundläggande kapitalistiska idéer, kort sammanfattat som "till var och en efter förtjänst". Nyliberalism tenderar(!) att stödja "till var och en efter titel".

Korporativism (halva delen av fascism - http://sv.wikipedia.org/wiki/Korporativism) kan man eventuellt tolka in i det om man ser det som korporativism begränsat till ett fåtal personer (skivbolagen och staten). När fascister ska torgföra korporativism så brukar de betona att det handlar om ett gemensamt ägande av landet.

Svårt det där med ideologier eftersom Augusto Pinochet ansåg sig vara nyliberal och jag har hört folk från V då dra slusatsen att han var liberal och därmed folkpartist. Dom drog det där snurret i samband med att de själva anklagades för att vara kommunister.

Nisse sa...

1972 fanns ingen techno. Då skaldade Leif Nylén så här:

Så bygger vi ett samhälle efter korporativa principer
Och lär oss att respektera sånt som vi inte begriper
Åt var och en hans beskärda del av det växande överflödet
Kapitalet åt kapitalisterna
Och åt understödstagarna: understödet


http://www.youtube.com/watch?v=sTAvm_Fk09M

z999 sa...

@Nisse: Intressant text med tanke på årtalet och den anda som rådde då. Socialdemokraternas idé att alla skulle ha någon form av bidrag (och hög skatt) och vara beroende av statens välvilja var ju delvis igång 1972 (och jag var tonåring).

Nisse sa...

Ja, den skrevs ju mot slutet av en oöverträffat lång period av socialdemokratisk hegemoni och ska tolkas som en, i och för sig ganska lågmäld, kritik av det socialdemokratiska samhällsbygget utifrån ett frihetligt vänsterperspektiv.

Jag tror att det är en viktig sak att hålla i minnet innan man förlorar sig i folkhemsnostalgi att allting inte var helt bra ens under rekordåren. T.ex slogs mycket småskalig verksamhet i spillror på grund av den oheliga alliansen mellan de ohotat samhällsbärande socialdemokraterna och storföretagen. Det skapades orimliga stordriftsfördelar genom lagstiftning och fackföreningarnas agerande. Mycket av det som försvann har vi aldrig fått tillbaka och mest av allt tror jag att skadan bestod i att det skapades en bild av samhället som en storskaligt fungerande maskin där ingen fråga var för liten för politikens omsorg.

Men det är bara några dimmiga funderingar så här på lördagsnatten.

Robsten sa...

Ja du har helt rätt Nisse. Det fanns massvis med saker som inte var bra under dessa rekordår. Det tragiska är att man också raserar det som faktiskt var bra eller åtminstone fungerade.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

1972 fanns det gud ske lov ingen techno. Däremot fanns det helt underbar symfonirock och psykedelisk rock.