lördag, december 10, 2011

Den ologiska Reinfeldt


I en DN-intervju förklarar Reinfeldt att M valt rätt väg i asylpolitiken. T.o.m. rubriken påtalar att M och Reinfeldt valt den rätta vägen, även om rubriken som bekant sätts av redaktionen. I brödtexten kan vi sedan läsa om alla problem och alla misslyckanden som vår asylpolitik för med sig. Det är arbetslöshet, misslyckad skolgång och utanförskap. Så vad exakt pekar på att Reinfeldt valt rätt väg rent konkret? Ingenting, allt pekar enligt enklare logik på motsatsen. 


På något dunkelt sätt vill Reinfeldt framstå som en hjälte i artikeln. Han har valt den "rätta vägen" trots att allt pekar på motsatsen och att allt fler väljare blir tveksamma till den förda politiken. Så här säger Reinfeldt i artikeln när han får frågan varför så många andra EU-länder inte praktiserar Sveriges generösa asylpolitik.


Därför att den politiska viljan saknas. Och för att det finns ett stort folkligt motstånd i delar av Europa.


Smaka på den meningen ett ögonblick. Både folket och politikerna är alltså emot den asylpolitik Reinfeldt står för. Men enligt den svenska retoriken är ju dessa EU-länder med sina regeringar rasister och främlingsfientliga. Det kan ju knappast vara så att inom Sveriges gränser är man rasist om man förespråkar en stringent asylpolitik, men inte utanför våra gränser. 


Så här står det vidare i artikeln när Reinfeldt intervjuas.


39 procent av alla icke EU-medborgare som i år fått uppehållstillstånd för arbete ska utföra jobb som inte kräver någon särskild utbildning. Varför får 539 icke EU-medborgare uppehållstillstånd för att komma hit och städa när arbetslösheten redan är så hög? 
– Det finns andra länder som har poängsystem för vem som får arbetskraftinvandra och som kräver höga utbildningar. Jag tycker att det finns en poäng med att vi gör det möjligt för människor från väsentligt fattigare förhållanden att få ett jobb i ett högutvecklat land.


Det finns enligt Reinfeldt en poäng med att importera arbetskraft för arbeten som någon arbetslös inom landet skulle kunna ta, men vad är denna poäng då? Tror någon att man löser några problem i fattigare länder så saknar man den mest grundläggande logiska tankeförmåga. Längre ned i artikeln talar Reinfeldt om att somalier och afghaner har mycket svårt att erhålla någotsånär kvalificerade arbeten. Därefter pratar han om RUT och ROT. Misstanken tar fart att Reinfeldt helt enkelt importera hushållshjälp för sina grannar i Täby och annorstädes. Samtidigt kan han demonstrera hur mångkulturell och human han i själva verket är. Frågan är hur länge väljarna sväljer denna retorik. 


Länk DN Reinfeldt


Ny mellanstatlig finanspakt


Angela Merkel och Nicolas Sarkozy var påtagligt nöjda efter nattliga överläggningar där det beslutades om en ny finanspakt mellan i första hand eurostater, men även länder som inte anslutit sig till det gemensamma valutasamarbetet kan bli medlemmar i den nya finanspakten. 


Att denna finanspakt är ett utslag av överstatlighet råder det ingen tvekan om. De nationer som ingår i samarbetet kommer att vara hårt bakbundna av gemensamma regler och handlingsutrymmet kommer att beskäras avsevärt för enskilda parlament. Flera nationer har också deklarerat tveksamhet inför detta samarbete. Att hela finanspakten är ett desperat försök att rädda euron tycks inte ha uppmärksammats av vår egen dagstidning DN som gråter rena krokodiltårar för att Reinfeldt gett uttryck för att Sverige inte kommer att delta i samarbetet. Det torde vara uppenbart för även den mest infantile betraktare att Reinfeldt vill vara med i "de stora grabbarnas klubb" men att svenska väljare skulle straffa ett sådant tilltag mycket hårt. Så här skriver DN:s ledarredaktion.


Kan Irland gå med på allt detta utan att hålla folkomröstning? Kommer Finland att acceptera att vetorätten tas bort för beslut om utbetalningar av nya krislån?


Det viktiga är enligt ledarredaktionen att det inte hålls några folkomröstningar. De demokratiska principerna kan vi i sådana här lägen lämna bakom oss. Det återstår en lång rad problem och hinder innan denna pakt kan sjösättas. Vilka nationer som väljer att ingå i samarbetet är i dag höljt i dunkel. Ledarredaktionens artikel är glasklar. Det är viktigare att få vara med att bestämma i de olika forum där besluten tas än att ta hänsyn till vad folk i gemen tycker. Ja det verkar t.o.m. vara viktigare att få frottera sig med europeiska politiker än att det går bra för svensk ekonomi. Tänk så många intressanta artiklar det kunde bli för DN om Sverige tilläts vara med i den inre Europeiska klubben.

Länk DN samarbete

Länk DN ledarredaktion


9 kommentarer:

Ola sa...

Jag tycker att det finns en poäng med att vi gör det möjligt för människor från väsentligt fattigare förhållanden att få ett jobb i ett högutvecklat land.

Att det finns fattiga och arbetslösa i Sverige som skulle kunna ta dessa okvalificerade jobb tycks inte Reinfeldt bry sig om.

Gärna solidaritet med arbetslösa och fattiga utomlands, Ingen solidaritet med fattiga och arbetslösa i Sverige. Så fort någon har fått uppehållstillstånd i Sverige blir han/hon ointressant för Reinfeldt.

z999 sa...

@Ola:
"Så fort någon har fått uppehållstillstånd i Sverige blir han/hon ointressant för Reinfeldt."

Ja. Faktiskt.

Swedish Dissident sa...

Hört talas om Birgitta Olsson (LUF) då? Hon verkar helt galen eller befinner sig åtminstone någonstans och svävar nära Reinfeldt när det gäller ryggradslöshet. Det är så fantastiskt med "öppna gränser" för då kan man ju spännande mat. Reinfeldt är nog mer inne på herrklubbar men det går väl kanske hand i hand med läckerheter.

Robsten sa...

jag har hört talas om en annan Birgitta Olsson, det räcker.

Precis installerat Mac OS Lion. Inte så stor skillnad. Lite elegantare kanske. lite fler prylar. Och så ICloud förståss. Så scrollar jag alla fönster plötsligt åt fel håll, undrar om detta stämmer, eller om det blivit fel någonstans. Vi får väl se hur det går...

z999 sa...

Har tyvärr noll erfarenhet av Mac OS Lion, hoppas det fixar sig.

Swedish Dissident:
"Det är så fantastiskt med "öppna gränser" för då kan man ju spännande mat."

Ungefär som att elda upp huset för att grilla korv.

Swedish Dissident sa...

z999: Ja, alltså det där matargumentet är ju verkligen så pinsamt, och därmed komiskt, att man baxnar. ALLA vuxna vid sinna sinnes fulla bruk - kanske rentav även riddare Breivik - vet vid det här laget att Sverige inte är och aldrig varit - särskilt inte efter säg 1950 då amerikaniseringen, på en hel del ont, intensifierades - någon statisk/monolitisk/essentialistisk enhet som levt i ett etnokulturellt vakuum genom historiens lopp. (Varför det i sin tur måste innebära att det ska flytta hit folk från jordens alla hörn en masse vet dock ingen)

Ändå vevas det gång på gång i olika versioner av diverse tyckare (inte minst Aftonbladets både bokstavligt och bildligt talat blåögde godhetsnarcissist Anders Lindberg), men har nu fått draghjälp av de som förnumstigt tycker att det är paradoxalt att nationalkonservativa reser till andra länder, samarbetar med andra politiska partier etc. Som om det vore omöjligt att ta sig utanför sina egna gränser och bli insläppta innanför andras. Total iq-befriad låtsasdebatt för barn och omogna.

z999 sa...

Swedish Dissident, tänk att pizza-argumentet lever kvar fortfarande. På 80-talet kan jag förstå det, men idag när det finns ett internet och antirasisterna inte kan stå oemotsagda hur som helst längre. Dessutom så borde amerikanska college-filmer för årtionden sen ha bekräftat varifrån pizzakulturen kommer och att det internationellt aldrig har handlat om de små bakverken från norra Italien.

Anonym sa...

Vad Reinfeldts poäng är kan man läsa i boken Det Sovande Folket. Eftersom han insåg att det inte går att avskaffa socialförsäkringssystemet på demokratisk väg får det kollapsa under sin egen tyngd istället.

Robsten sa...

En bok som står på min läslista.