tisdag, juni 20, 2006

Minskat förtroende för forskare

I en artikel i DN tisdag så presenteras en undersökning från SOM-institutet som ligger i Göteborg. Enligt undersökningen så minskar förtroende för Sveriges forskare. Detta beror enligt samma undersökning, på alla skandaler samt rapporter om fusk.

Jag vet inte riktigt vilka skandaler eller fall av fusk som det syftas på. Det är ju några sådana fall där fusk i alla fall misstänks. De allra flesta fall torde dock vara skandaler och orimliga överdrifter, larmrapporter som efter en vecka tonas ner, helt enkelt oseriös forskning med bristande vetenskaplig stringens.

Att forskning blivit alltmer politiskt styrd är väl en av grundorsakerna till moraset inom forskningen. Vi minns alla den s.k. genusforskningen, där det rapas oupphörligen om männens överordning av kvinnan, några andra teorier har i alla fall inte jag hört från det hållet. En hel forskningsinriktning som enbart bygger på en fras är ett dåligt skämt. Eva Lundgren är ju genusforskningens främsta företrädare, hon har mycket engagerat berättat om ritualmord på småbarn som samhällets stöttepelare har gjort sig skyldig till, några barn har aldrig hittats. I ett program av Evin Rubar fick vi se hur ett kvinnohus drog med sig utsatta kvinnor på en vild flykt till Norge när de fått för sig att satanistiska män skulle ansätta dem. Allt detta förhöjer väl inte direkt universitetens förtroende, Lundgren är verksam i Uppsala universitet, detta lärdomens högborg.

En annan pikant händelse från forskarvärden är ju när Sahlin avsatte statsvetardocenten Anders Westholm och tillsatte den ytterst spektakuläre Kamali. Grejen var den att Kamali redan protesterat mot den forskning Westerholm såg ut att komma fram till, Kamali hade redan ett annat forskningsresultat i sikte, nämligen den att invandrare blir diskriminerade, denna åsikt hade han alldeles uppenbarligen redan från början, det var ju därför han protesterade så vilt. Nu bytte Sahlin helt sonika ut Westerholm mot Kamali, hon var också sugen på ett annat resultat, ett resultat som pekade ut oss arma fördomsfulla svenskar som ett diskriminerande folk, det skulle ju i ett slag förklara varför arbetslösheten för invandrare är så pass hög och att regeringen inte kommit tillrätta med den, två flugor i en smäll alltså. Lysande Sickan, nu är det så att en hel forskarvärld protesterade. En politisk styrning av detta slag hade vi inte sett ens i vårat land till detta hände. En annan sida av saken är ju att förtroendet för forskarvärlden inte direkt rusar i höjden efter sådana saker.

Såg på SVT 1 morgonprogram i dag tisdag. Det diskuterades hedersrelaterat våld, Thomas Bodström debatterade med en kvinna som arbetade med dessa frågor. När Kamalis namn nämndes så gapflabbade både kvinnan och Bodström, snacka om seriös forskning.

Inga kommentarer: