fredag, augusti 11, 2006

En cykeltur i södra Stockholm

Vi gjorde kanske sommarens sista cykeltur, men en sådan fin tur. Vi startade från Stuvsta, låg på med god fart till Drevikens klara ljusgröna vatten, avrundade badet med en god tjeckisk öl. Vi fortsatte genom ett underbart landskap bestående av ängar, skog, tusenåriga ekar och små sjöar som glittrade i solen. Till slut korsade vi Tyresövägen och trixade oss förbi Fladen på små joggingspår. Joggarna är speciellt tacksamma att runda när man forsar fram i 40 knyck (nåja, i nedförsbacke i alla fall) då märker man verkligen farten. När vi så kom fram till Källtorpssjön så var vi rejält svettiga, vi hade då avverkat ett par riktiga uppförsbackar där blodsmaken gav sig tillkänna, desto godare med ännu en Tjeck och ett svalkande bad.

Traditionen bjuder att man vid söders krogar intar en rejäl måltid och sköljer ren strupen på sedvanligt vis. Denna eftermiddag bjöd dessutom på ett panorama fylld med luftballonger.

Jag reflekterade efteråt hur oerhört fint landskap vi har att njuta av i vårt land, vi har kanske världens finaste naturlandskap, ett landskap relativt fritt från gifta ormar och obehagliga insekter som regioner längre söderut bjuder så frikostigt. Vi har dessutom en av världens finaste huvudstäder, en huvudstad med många fina grönområden och fortfarande, lite av småstadscharm över sig. Allt detta vill karriärsugna arkitekter lägga i ruiner för att förverkliga sina våta drömmar om att göra Stockholm till en ”riktig” storstad, låt oss sätta stopp för dessa arkitektyuppies med kraft. Dessutom skulle vi kanske tänka på vår egen ”moder Svea” lite mer, under den pågående konflikten i Mellanöstern får man nästan den uppfattningen att vissa debattörer sympatiserar mer med Israel än sitt eget hemland, en märklig form av oikofobi.

Inga kommentarer: