tisdag, februari 13, 2007

Etik och moral

Jag har ofta senaste åren funderat på om vår allmänna moral håller på att eroderas i vårt land. Det är lätt när man själv kommit en bit upp i åren att slå ner och döma ut den nya tidsandan, de nya företeelser som växer fram i samhället. Dessutom är det svårt att bedöma den moraliska statusen hos samhället och befolkningen bakåt i tiden, minnet spelar ofta spratt med oss människor, vi har en tendens att se historien i ett rosenrött skimmer.

Ändå så tror jag faktiskt att den samhälliga moralen och vår allmänna moral har eroderats på senare år eller senare decennier snarare. Företag klämmer ur vartenda öre av oss konsumenter, Vattenfall går i princip över lik för att göra rekordvinster och ge bonusar till dess direktörer. Vi hör om osannolika bonusprogram från diverse företag, motiveringen lär vara att vi måste behålla dessa direktörer i vårt land. Vid en kontroll visar det sig att inte en enda svensk direktör sökt eller i alla fall fått jobb utomlands. Politiker ertappas med fingrarna i syltburken, bryter de inte mot lagen så utnyttjar de lagen till fullo för att förse sig själva, det är inte en eller två politiker som utnyttjat riksdagens sjuksystem ( att inte sjukskriva sig vid sjukdom utan påstå att man jobbar hemma, detta trots t.ex. influensa) det är ett ganska stort antal. Barnledighet anpassas på ett finurligt sätt av våra politiker för att ge maximal utdelning. Vi minns Billströms "det blir inga vägtullar under mandatperioden", hon blev överkörd av regeringen men all moral i världen sade att hon skulle ha avgått.

Ett mer subtilt system för omoral från politikernas sida, men kanske ännu allvarligare är att regeringar satt i system att ålägga kommuner uppgifter samtidigt som man inte ger ekonomiska resurser till dessa ålägganden. Rikspolitikerna vet att det i första hand är kommunpolitikerna som får bära hundhuvudet när media kommer springande.

En annan aspekt av vår eroderande moral kan avläsas inom idrotten. Gunder Hägg blev på sin tid hudflängd och avstängd för att ha tagit emot 40 kronor, det ansågs djupt omoraliskt. I dag diskuteras dopning av elitidrottare, problemet belyses med utgångspunkt att den enskilde idrottsmannen fuskar, en inte helt felaktig utgångspunkt naturligtvis, men de bakomliggande orsakerna diskuteras aldrig, att pengar betyder alltmer inom idrotten. Våra idrottsklubbar har förvandlats till aktiebolag, att vinna blir allt viktigare. Detta får som påföljd att tränare sparkas i parti o minut, tränaren i sin tur skyller förluster på domaren och tar inte sällan tillfället i akt att öppet och offentligt skälla ut domaren under pågående match, inför TV-kameror. Detta var fullständigt otänkbart när jag fortfarande var ung.

Så i kväll på Uppdrag granskning så såg vi poliser som gjorde beslag av stulet dyrbart konstglas. Ägarna till detta konstglas skall enligt polisens förordningar eftersökas, vi vet inte om så gjordes. Det beslagtagna konstglaset såldes av Överskottsbolaget, intresserade poliser, samt de som gjorde beslaget, tipsades av de poliser som skötte kontakterna med Överskottsbolaget. Dessa poliser, som gjorde beslaget, köpte sedan stöldgodset lagligt till en tiondel av det rätta värdet. En åklagare blev tipsad och köpte en pjäs till en tiondel av det rätta värdet. Samma åklagare som alltså skall döma andra människor för häleri. Det konstaterades i programmet att inget olagligt skett. Detta är intressant, för då kommer vi till etik och moral i stället. Alla fattar att så här får det inte gå till, det undergräver fullständigt förtroendet för våra rättsvårdande myndigheter. Både åklagaren och polisernas försvar var att inget olagligt skett. Nej, det är värre än så, den allmänna moralen i vårt land har nått ett bottenrekord, det märks på många olika sätt. Detta är också en utveckling som skett under en längre tid, steg för steg har den allmänna moralen i samhället eroderats. Vissa politiker får panik när tecknen på förfallet blir alltför märkbart, då kommer de brådstörtat med förslag om att etik och moral skall börja läras ut till elever i skolan, detta för att hejda förfallet något. Nu är det alldeles felaktiga och tokiga förslag. Man kan inte göra moral till ett skolämne, det blir snarare ett kvitto på förfallet i sådana fall. Dessutom måste man alltid börja med sig själv, i detta fall måste politikerna börja föregå med gott exempel.

Många av de omvärderingar vi gjort under nittonhundratalet har varit bra och av godo. Kvinnor har kommit ut på arbetsmarknaden och blivit mer jämställda. Homosexuella ses inte längre som leprasmittade. Vi slår inte längre våra barn i uppfostrande syfte. Vi sätter inte längre våra brottslingar på fästning med vatten och bröd. Men har vi gått för långt? Vet vi när de är dags att sätta stopp? Vissa kvinnor har plötsligt börja hylla det s.k. SCUM manifestet som är avskyvärt och skulle vara totalt omöjligt att torgföra fordom. Homosexuella skall plötsligt få adoptera barn, trots att en enig expertis avråder, men den politiska korrektheten för råda i riksdagen och betyder mer än vad expertisen säger, ingen ens frågar efter vad folk i allmänhet tycker. Barn får växa upp utan några gränser alls och det börjar talas om "curlingföräldrar". Brottslingar döms till så milda straff, efter grova våldsbrott att vanligt folk börjar tvivla på vad de läser, en ung man får ett halvårs sluten ungdomsvård efter att ha stuckit ihjäl en annan människa utan påtaglig orsak.

Detta är sannolikt en orsak till det moraliska förfallet, att vi gått för långt i vår liberala syn på samhälliga företeelser. Det finns sannolikt fler orsaker, kanske den nyliberala vågen på åttiotalet hade en förödande inverkan på moralen, det började gro en "fixa dig själv och skit i alla andra" mentalitet i samhället. Politiskt tankegods från det liberala sextiotalet kan ha bidragit, liksom globaliseringens verkningar. Klart är att det moraliska förfallet börjar bli besvärande märkbart på många olika områden och att det är dags att börja diskutera detta problem, inte bara de manifesta symtomen.

Andra bloggar om: , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt Robsten och bra skrivet som vanligt!

/ Sven

Robsten sa...

Tack Sven, du är min trognaste läsare. Tipsar om SD blogg, en hel del bra artiklar faktiskt där.
http://sdblogg.se/

Peter Soilander sa...

Att vända en svensk negativ moralisk trend är inte lätt, utan tar tid.

Ser man tillbaka till utvecklingen så har vänstern och liberalerna gått hand i hand sedan 1950-talet.

Liberalerna har poängterat det fria valet framför ansvar, och vänstern har moraliserat utan att ta ansvar. Med all kraft har de förstört moraliska strukturer.

Det finns flera historiska aktörer som gjort det möjligt att rasera det moraliska klimatet. Alexandra Kollontaj, Herbert Tingsten, Ingemar Hedenius, 68-vänstern med t.ex. Per Gahrton, Jan Guillou, Helle Klein, Göran Lambertz även Per Ahlmark m.fl. är del av denna moraliska liberala kompromiss som urholkat moralen.

Jag kallar det för värdenihilismen. Idag skulle jag vilja kalla vår samtid för en poststrukturalistisk era. Strukturerna finns svagt kvar, men de håller på att omvärderas och bytas ut.

Men, det finns ingen lätt väg att gå, eftersom de flesta glömt bort hur det var att ta ansvar på riktigt.

Robsten sa...

Den främsta värdenihilisten, den som startade den svenska utpräglade värdenihilisten, var en svensk filosofiprofessor på 20-talet, glömt namnet på honom, men skall forska i saken.

Anonym sa...

Du tänker kanske på Axel Hägerström, Robsten?

Men jag vetv inte om hans inflytande på samhällets utveckling egentligen var så stort. Men han påverkade en del akademiker förstås.

I övrigt har inte jag heller någon bra lösning på problemet. Det är som sagt inget man förändrar över en natt. Men vissa ljuspunkter finns trots allt; ett sökande efter värderingar, en vilja att hitta en gemenskap. Vissa dagar är jag mer optimistisk än andra dagar...

Robsten sa...

Ja, jag får väl kolla upp det, han var verksam på Uppsala universitet på 20-talet i alla fall. En nutida filosof på Uppsala gav honom rätt stor betydelse, men jag vet inte, det är som alltid, en mosaik av händelser och krafter som verkar åt olika håll.

När det gäller moralen i samhället tror jag faktiskt pendeln redan vänt och att vi är på väg åt rätt håll, men har oerhört långt kvar förstårs.

Robsten sa...

Ja, det var förmodligen Hägerström
http://sv.wikipedia.org/wiki/Axel_Hägerström

Anonym sa...

underbart skrivet. Hade missat totalt det med poliserna som köpte konstglasen.