lördag, mars 10, 2007

Googles och CSN

Denna märkliga rubrik föddes när jag läste om två flickor på SvD som nekas studielån då de vill plugga på distans. Den ena flickan heter Cecilia Magnergård och vill studera vid en skola i London som heter "London School of Economics and Political Science". Först tyckte jag synd om flickorna, varför kan de inte få studera det de vill, på samma villkor som alla andra? Sedan läste jag CSN:s svar som går ut på att risken för fusk är alldeles för stor. Jag ändrade då åsikt och håller faktiskt med CSN, det fuskas på alla områden där det är lätt att fuska. Skulle man få läsa vid utländska universitet på distans skulle plötsligt varenda Hells Angels-medlem få en obetvinglig lust att förkovra sig i ämnen man aldrig skulle kunna föreställa sig att dessa grovhuggna män skulle kunna intressera sig för.

Som av en händelse googlade jag lite på Cecilia Magnegård, jag fick då fram att hon har en styvmamma som råkar heta Ebba Lindsö, hon var alltså ordförande för arbetsgivarföreningen, eller svenskt näringsliv som det numera heter. Lindsö hade en månadslön på 295,000 i månaden när hon satt på ordförandeposten. Plötsligt har jag lite svårare att tycka synd om Magnegård. Jag vet att alla, även styvdöttrar till högt uppsatta inom svenskt näringsliv måste få studera på samma villkor som alla andra, självklart är det så. Dessutom så är det inte säkert att Magnegård vill leva på sin styvmamma. Förresten Cecilias pappa, Roger Magnegård är journalist, han har dessutom jobbat på SvD, samma tidning som denna artikel var skriven i, hmmm……. Sverige är ett litet land, maktens representanter verkar känna varandra på långt eller kort håll. Man har kontakter lite varstans, får in en insändare lite här och där, man känner ju den redaktören och är på långt håll släkt med den eller den personen i tidningens styrelse, allt kan liknas vid ett spindelnät där det alltid finns en tråd att dra i. Allt detta har blivit lite svårare nu när Googles och Internet härskar. Jag kan sätta en slant på att Magnegård under sin tid på SvD skrev artiklar om det utbredda fusket med våra transfereringssystem, han var något av en hök har jag hört sägas. Nu gäller det att förhindra fusket med våra studiemedel Roger, därför får din dotter inget studielån för distansstudier utomlands.


Andra bloggar om: ,

25 kommentarer:

Anonym sa...

Vad trevligt att det har blivit lite fläkt och fart med kommentarerna på din utmärkta blogg.
Fler tycks tycks leta sig hit för att läsa och debattera dina intressanta åsikter. Hos mig har den legat bland ”favoriter” länge. Hade inget med ämnet att göra, ville bara påpeka en glädjande observation.
Bengt

Robsten sa...

Jepp! Håller med. Men i sanningens namn beror det ganska mycket på slumpens skördar. Man råkar skriva om rätt ämne, det råkar komma in två personer som tycker olika och just då har lust att debbatera.
Hände faktiskt en gång när nästan ingen läste denna blogg, en person kom in och startade en debatt och det blev väl ett tjugotal kommentarer. Dessutom så publicerade jag uppgifter som sedemera kom att cirkulera i riskpressen en vecka, uppgifterma kom från denna blogg från den tiden ingen läste den i princip, jag tipsade själv en nyhetsjournalist som nappade, kul.

Anonym sa...

Intressant detta med Ebba Lindsö från Svenskt Näringsliv och Roger Magnegård från SVD och deras dotter.
Sedan vet man ju att det går släktförbindelser mellan Sveriges Radio och t.ex. Socialdemokraterna.
Ett annat exempel är Per Nuder som är gift med journalisten Ingrid Carlberg på DN.
Tänk om det hade funnits en årlig utkommande publikation (bok) som beskrev dessa för oss mestadels dolda förbindelser?
En sån bok skulle nog bli lika populär som taxeringskalendern.
Men kanske ingen vågar att ge ut något sådant?

Anonym sa...

Just det där med fusket är ju lite intressant...det csn alltså har sagt är att det finns en risk för ökat fusk när det gäller distanstudier. Men om man läser vid ett "vanligt" universitet, alltså inte distans, så kan man väl också fuska? På universitetsnivå handlar det ju trots allt inte om närvarotimmar. Föreläsningarna är ju frivilliga, men tentor och inlämningar obligatoriska och så vitt jag vet så är detta även fallet för distansstudier, då tentor utförs på plats, i det här fallet i London, på skolan. Hur skulle man då kunna fuska? Själv har jag inte en styvmamma med sådan inkomst, men hade jag haft det, så hade jag verkligen inte velat leva på henne och behöva höra hennes namn i en diskussion som handlar om mig. Nej, och inte heller, om jag hade varit förälder på de vilkoren, velat betala för min dotter hela livet. För vi får väl hoppas att även barn med välbärgade föräldrar lär sig klara sig själva någon gång?

Anonym sa...

Hej,
Jag tycker att du "Robsten" är inne på helt fel spår. Så vitt jag kan se så handlar artikeln om två tjejer som har en dröm, en dröm om att utbilda sig till något. Att csn försvårar för detta är ju absurt, det som är intressant i det hela är fusket men så vitt jag kan förstå så är det precis lika svårt om inte svårare att fuska på LSE som på svenska högskolor.

Att du sedan drar in Cecilias styvmamma är något som är helt irrelevant, det tyder snarare på att du lider av någon sorts avundsjuka. Jag är övertygad om att cecilia är en individ som vill stå på egna ben och klara sig själv. Dessutom har inte "styvamman" något som helst försörjningsansvar över Cecilia. Då hon dessutom snart är 18 år så har inte föräldrarna något försörjningsansvar. Så skippa jantelagen och se till individen istället!

//Jag

Anonym sa...

Jag kan inte hjälpa det, men jag tycker att det är lite skrattretande när jag läser att du, "Robsten", drar in nåt så banalt som vad Cecilia Magnergårds styvmamma tjänar. Ursäkta, men vad har det med den här diskussionen att göra? Att dessa två tjejer vill plugga på distans och inte får nån hjälp av csn ska väl inte beröra familjerna av dessa tjejer? De argumenten du kommer med är (ursäkta mig) så pass på helt fel spår att det nästan blir patetiskt, känns som om du tar ut din avundsjuka och dina 'innre aggressioner' på det här för att du inte gjort det du har velat här i ditt liv. Och snälla du, so what att Cecilia Magnergårds pappa har jobbat på svd.. det ska väl vara en positiv sak i tjejernas situation att dom har möjlighet att uppnärksamma det här i media, för detta rör ju inte bara dom. Och även om nu hennes pappa INTE hade jobbat på media hade dom nog lyckas få en intervju på ett eller annat sätt eftersom frågan är så pass allvarlig. Att det inte finns möjligheter att få studiehjälp av svenska staten bara för att man pluggar på distans är ju en skandal, vad är det för sätt att uppmuntra svenska ungdomar/studenter att plugga det dom verkligen vill? Om csn ska försöka berätta för studenter vad man ska plugga för att kunna få studiehjälp är det nåt som inte står helt rätt till!

Robsten sa...

Ja, en del av kritiken här är nog relevant. Jag skrev ju också att dessa tjejer måste få studera på samma villkor som alla andra, jag tyckte ändå att kopplingen var intressant. Dessutom är det inte så att tjejerna inte kan förverkliga sin dröm. De kan plugga på ett svenskt universitet, alt plugga på universitetet i London. Dessutom har just Cecilia ett alternativ till, låna pengar av sin styvmor, det kan dock vara känslomässigt omöjligt som anonymous skrev.
Att Magnegård jobbat på SvD anser jag nog relevant, en massa andra kan ha råkat ut för detta men just med dessa två flickor tas saken upp. Jag vet naturligtvis inte men pappas position kan spela roll här.
Jag är inte avundsjuk då jag redan jobbar med det jag helst vill jobba med, jag är själv privilierad på detta sätt, jag pluggade dessutom på distans för att få min utbildning;-)
Nä, jag anser att aspekten med fusk skall tas på allvar. det är ju också så att prövar man modellen med studielån för distans i utlandet och det visar sig att problemen med fusk är stora så är det i alla fall mycket svårt att avbryta modellen, det blir ett jävla liv, tyvärr, det är så i detta land. Följden blir att man inte ens försöker att pröva modellen, alla vet hur lätt det tas för självklart att fortsätta med en förmån även om det visar sig inte fungera.

Anonym sa...

jo jag förstår vad du menar. men vi har ju alla våra förmåner, berättigade eller inte, och det är bara i dessa fall som det kommer upp. om någon känner en målare, som kan måla om huset billigare på grund av detta, så vet ju inte resten av landet om det. självklart är det inte samma sak, men kanske samma princip. men man kanske skulle kunna försöka vara glad för att det tas upp nu, med eller utan pappa rogers hjälp, som vi faktiskt inte kan veta något om. sen tycker jag också att fusket är allvarligt, det är verkligen inte bra att det förekommer så ofta. mn man kan också tycka att vi borde stödja utbildade ungdomar att stanna i sverige, så att de så småningom kan börja jobba för landet. dessutom betalar csn ut mer pengar till den som läser i london än den som läser i stockholm, så csn kan, beroende på flickornas beslut nu då, göra en förlust. så jag förstår att man inte kan ta bort regeln mot distanstudier helt, men man borde ju kunna ändra om lite. till exempel borde man ju kunna höja kraven på studiebevis från berörda skolor.

dissidenten sa...

Anon skrev: "Jag är övertygad om att cecilia är en individ som vill stå på egna ben och klara sig själv."

Att utnyttja och vara beroende av skattemedel är enligt Anon "att stå på egna ben och klara sig själv" - att själv lösa problemet (tex. genom att låna pengar av sin högutbildade mor) det vore däremot att inte klara sig själv.

Att vara helt beroende av staten är m.a.o. att vara oberoende.

George Orwell kunde inte ha sagt det bättre...

Anonym sa...

nu var det inte jag som skrev det, men har något att säga om det i alla fall. oberoende är man ju int när man är beroende av staten, något som vi alla är. men vad du menar är att om man tar ett lån, så är man inte självständig? då har vi ju inte så många självständiga i det här landet. eller hur? och hade cecilia ens kunnat låna pengar av lindsö så hade det ju varit ekonomiskt bättre för att slippa räntan, så diskussionen om just detta är ju ganska löjlig. viktigare är diskussionen om csns roll i det hela.

dissidenten sa...

Försök till förtydligande:

Att utnyttja och vara beroende av skattemedel är enligt Anon "att stå på egna ben och klara sig själv" - att själv lösa problemet (tex. genom att låna pengar av sin högutbildade mor) det vore däremot (enligt Anon) tydligen att inte klara sig själv.

Att vara helt beroende av staten är m.a.o. att vara oberoende.

George Orwell kunde inte ha sagt det bättre...

Anonym sa...

nej nu missförstod nog du mig, det blev lite rörigt det här. jag förtår vad du menar. cecilia står ju inte på egna ben bara för att hon inte lånar av STYVmor. men jag menar att allt är inte svart eller vitt. när man är sjutton år och ska flytta hemifrån och då stå på egna ben, i den bemärkelsen att man inte längre bor hemma, så står man på egna ben ekonomiskt sett med hjälp av extrajobb, csn STÖD (=bidrag) och csnlån. och det är väl att stå på egna ben att ta ett eget lån, man måste ju se det som att lånade pengar under tiden är ens egna, i alla fall mer än att låna hemifrån och bli försörjd av sina föräldrar.

Anonym sa...

Jag läser på distans på en svensk högskola. Inför varje termin måste en studiestartsbekräftelse in till CSN. Missköter jag sedan studierna går detta ut över min möjlighet att få fortsatt studiestöd (möjligheten minskar eller försvinner beroende på typ av misskötsel).

Vad som inte är klart i SvD:s artikel - eller i blogg-artikeln - är vilken fuskmöjlighet som CSN syftar på? Min tro är att möjligheterna för CSN att kräva dokumentation av studiestart och studieresultat är lika goda vid utlandsstudier som andra studier.

Anonym sa...

å, äntligen något vettigt. nej det är det som är konstigt. om man läser distanstudier vid ett svenskt universitet, så får man stöd, men inte vid ett utlänskt univeristet. på grund av fuskmöjlighten, enligt csn. det är det som är som obergripligt. jag förstår verkligen inte skillnaden, vad är det som gör att jag skulle ha lättare att fuska, än i det här faet, du?

Robsten sa...

Nämenvakul att du tittade in, det är sällan får åsikterna direkt från berörd part. Som du kanske har läst så slutförde jag mina egna studier på disktans, utbildningsformen är helt OK för de flesta utbildningar i alla fall om än inte för alla. Det är ju frågan om fusket naturligtvis, jag skall säga direkt att jag inte är någon expert på detta område, såsom de på CSN. Jag har tänkt så här att det är lättare att hävda att man pluggar på något universitet ute i Europa, fixa det där intyget, förfalska det, eller låtsas studera en kort tid, för att sedan bara kvittera ut pengarna. Pluggar du på universitet som vanligt märks det ju på ett annat sätt att man helt struntat i studierna. Jag tror inte på något sätt att det är omöjligt att fuska även då, men svårare i alla fall. För vanligt folk är detta fusk rätt meningslöst, de får i alla fall betala tillbaka pengarna när fusket uppenbaras, vilket det nog är stor risk för, även om man fuskar på disktans faktiskt. När det gäller de skinnklädda motorcykelburna sällskapet lär samhället aldrig få tillbaka ett nicket, detta gäller en del andra oåtkomliga grupper också. I dessa fall är pengarna borta för skattebetalarna för alltid, garanterat. Just dessa grupper har också betydligt svårare att fejka vanliga traditionella studier, det märks liksom direkt att de kommit på avvägar, de drar sig därför direkt för att fuska med traditionella studier.
Nå, tycker du jag resonerat helt uppåt väggarna?

Robsten sa...

Anonymous skriver
"Vad som inte är klart i SvD:s artikel - eller i blogg-artikeln - är vilken fuskmöjlighet som CSN syftar på? Min tro är att möjligheterna för CSN att kräva dokumentation av studiestart och studieresultat är lika goda vid utlandsstudier som andra studier.
"
Här måste du ha helt rätt. Däremot ökar det systematiska, rent kriminella hotet av fusk av rent kriminella grupper, se ovan när jag svarar Roos. Det måste vara detta CSN menar med ökade möjligheter för fusk, jag kan inte förstå det på annat vis.

Anonym sa...

hej, jo jag förstår vad du menar. absolut. har du läst, i aftonbladet, om kvinnan som hade lurat CSN att hon pluggade vid en högskola (eller liknande) jag antar att det var en utbildning på plats, eftersom man inte får stöd annars. och hon lyckades ju fuska, tills en bekant hade berättat sanningen. men själv så klarade sig kvinnan igenom CSNs regler. men hur som helst så föstår jag inte en sak, varför skulle det vara lättare att fuska om man läser på distans från london, än från någonstans i Sverige? det är ju samma sak. och london school of economics är ju ett väldigt välkänd och seriöst universitet, vilket jag tycker borde göra det ännu svårare att fuska. intyget vi skulle få efter våra studier är likvärdigt, och säger samma sak, som det om man har läst på plats. och det är på grund av alla de här sakerna som jag har lite svårt att förstå CSNs beslut. och ceilias styvmamma Ebba och pappa Roger, hör inte riktigt till diskussionen, i det här fallet, jag förstår att det kan låta lite intressant, men det var faktiskt vi själva som kontaktade SvD och alltså inte Roger.

Robsten sa...

Alltså, kan inte Cecilia lika lätt ta ett banklån (med obetydligt högre ränta)om styvmamman går in med säkerhet?
Tja distans inom Sverige är förvisso lättare att fuska på än vanlig traditionell utbildning, det är sant. Jag gick ju själv på distans i Sverige, med ovanstående scenario med de kriminella elemten så hade de kanske lyckats få ut det första lånet, sedan hade det nog varit kört. Vi träffades en vecka i månaden då vi umgicks dygnet runt. Nu vet inte jag vad för studiegång det hade varit för dig om du gått LSE, det kanske du vet?

Anonym sa...

Vad jag vet så betalas ett banklån tillbaks med etsamma (varje månad alltså). Den tanken har jag också haft vad det gäller mig själv. medan tt CSN-lån betalas tillbaks efter avslutade studier. Det är ju den största skillnaden. Sen vt jag inte vilken typ av distansstudie du genomförde. Vilka menar du med vi? LSE Extrnal study fungerar så att man betalar kostaden för utbildningen (böcker material gamla lentor etc) sedan bor och studerar man där man nu bor. tntorna skrivs vid närmsta institut (det finns några sådana på olika ställen i världen, inte i sverige)och för vår del skriver vi dem i så fall i london på skolan. det finns också utbildningshelger varj år på skolan för externa elever att tillgå. kontakten elever emellan sker via internetdär man också kan kontakta "lärare" anställda av LSE. men vad jag menar är att det skulle ju finnas ju bevis på att vi var inskrivna på skolan och hur det gick för oss, precis som vid "vanliga" universitet och som vid distansutbildningar i sverige.

Robsten sa...

Efter vad du beskriver är det klara skillnader mellan disktansstudier i Sverige och disktansstudier från Sverige vid en utländsk instution. Jag bedömer faktist det som lättare att fuska vid den senare formen av sdudier. Låt mig vara tydlig, detta gäller inte risken för fusk från "medelsvensson" han får i alla fall betala tillbaka studiemedel han oriktigt fått ut. Detta gäller risken från systematiskt fusk från kriminella grupper och grupper med svagare förankring i det svenska samhället. Uppdrag granskning har i flera program tagit upp andra former av fusk som gör att alla varningsklockor ringer. Vi har sett pensionärer utomlands som kvitterat ut pension, fastän de varit döda sedan många år, vi har sett förtidspensionärer somk vitterat ut pensionen, de har uppgivit problem med händer och fingrar, fastän de jobbat extra som flyttjobbare. Vi har sett sjukskrivna som jobbat med annat för fullt. Vi har sett HellsAngelsmedlemmer där i princip alla varit förtidspensionärer fastän de kunnat skrämma slag på vem som helst. Vi har sett pensionspengar gå til utlandet där personen suttit i Sverige utan pengar där sonen tagit alla pengar i sitt hemland, listan kan göras ännu längre opå ytterst kvalificerat fusk och förslagenhet. Tyvärr, det får konsekvenser, myndigheterna drar åt snararn till slut, det SKALL den göra. Det är mina surt förvärvade skattepengar som går till detta fusk, och jag betalar ungefär hälften av min inkomst totalt i skatt, jag tjänar oerhört mycket mindre än Cecilias mamma. jag kräver av myndigheternma att de försvårar fusk med nästan alla tillbuds stående medel. Hade inte detta förslagna fusket varit vid handen hade du säkert fått ut ditt studielån, men tyvärr. Är det rättvist? Nej, det är inte rättvist, men kanske nödvändigt. Det är möjligt att myndigheterna skulle ha genomfört hårdare kontrollsystem på ett mycket tidigare stadium, då hade vi kanske sluppit denna utveckling där man börjar se över olika former av studielån,.
Till sist, vad gäller den studieförsäkran så är den inte något större problem för de ytterst förslagna fuskarna, det är att vara på själva studieorten och delta i gemensamma studier som är problemet för dem.

Anonym sa...

Först och främst, Trevlig blog Robsten. Jag brukar ogilla de flesta bloggar men just den här träffade där den skulle.
Nu till själva ämnet och pågående debatt:
Vad är det för fel att infinna sig i de regler som finns för att erhålla studiestöd från CSN? Antingen pluggar man vid svenskt universitet/högskola eller så åker du till LSE och läser där. Alternativt kan ni skaffa deltidsjobb om det blir så knapert med pengar som ni påstår. Själva existensen artikeln i SVD är löjlig, det är inte ens någon nyhet. Om er dröm verkligen är att studera vid LSE och samtidigt ha studiestöd av CSN (Förstår inte hur CSN egentligen måste komma in i bilden, tragiskt om det ingår i ens dröm att ha bidrag), Gör som så många andra då och åkt dit. Det är väl inte så farligt.
/n

Robsten sa...

Jag har väl uttryckt liknande tankegångar själv här.

Anonym sa...

Då får vi hoppas att dom tar åt sig och förverkligar sin(a) dröm(ar) med lite modifikation.

Anonym sa...

Hej,
Svar till ett antal av robstens inlägg.

Först och främst måste jag säga att jag inte tycker att din argumentation om distansstudier inte håller kommer att gå in närmare på varför.
1.Jag tror inte att det är lättare att fuska om man pluggar på distans sthlm-london mot sthlm växjö. Tror att lse har bättre koll än vad Växjö tex har. CSN och du måste vara konsekventa i er argumentation, antingen har man en grundläggande tro på mänskligheten och tror att människor vill göra rätt för sig och då låter man alla som pluggar på distans få studiemedel oavsett distansens längd.
2. Om Cecilia och andra barn skulle kunna låna av sina "rika" föräldrar skulle bara barn till rika föräldrar kunna studera på distans. Vilket absolut inte är rättvist, vilket samhälle får vi då? Men det kanske är ett sådant samhälle som du eftersträvar?
3. Varför ska tjejerna behöva modifiera sin dröm? Kanske är de inte mogna att flytta till en så pass stor stad som London och väljer därför att plugga på distans?
4.Det jag däremot ogillar skarp är att du drar in cecilias föräldrar i det hela, och då även hennes styvmamma som du absolut inte vet vad hon har för relation till Tycker att anonym som skrev om försörjningsplikt har helt rätt, vad vet du hon kanske har sagt upp kontakten med sin pappa?! Dessutom tycker jag att vi måste lita på den svenska journalistkåren och inte tro att de skriver något pga efternamnet och vilken familj personen i fråga tillhör.
5. Tycker även att det är märkligt att du har googlat upp en person när du inte själv skriver ut ditt riktiga namn så att hon har samma möjlighet att googla upp dig och starta en debatt om hurvida det är ok för dig att tycka saker och ting.
/Michelle

Anonym sa...

För svenska högskolor och universitet finns Ladok för efterkontroll av studieresultat. Ingen annan än skolan själv kan rapportera poängen som uppnåtts. För utländska skolor måste CSN förlita sig på intyg som studenten själv får skicka in. Även om CSN i vissa fall har möjlighet att själva kontakta skolan för att kontrollera att uppgifterna stämmer (vissa skolor vägrar lämna ut uppgifter), så kan det ändå bara vara tal om stickprov.