torsdag, april 19, 2007

Reepalu förtvivlad

Ja, han visade sig vara förtvivlad på riktigt i Godmorgon Sverige torsdag morgon. Han diskuterade tillsammans med Sabuni och "Dallas" om den senaste tidens oroligheter i Rosengård. Reepalu var faktiskt förtvivlad över situationen, han tog upp arbetslösheten, bidragsberoende och trångboddheten i Rosengård. Dallas tog upp de frånvarande vuxna och den monumentala segregationen i Rosengård, Dallas ansåg att denna segregation måste brytas om problemen skall lösas.

Sabuni var emot alla tvångsåtgärder för att bryta segregationen, Reepalu försökte tala om för Sabuni att detta går bara inte längre. När Reepalu fick frågan om han var för tvång så gav han ett svar som var som en kniv i Sabunis hjärta. Sven Otto Littorin har nämligen lagt ett förslag om att alla arbetslösa skall tvingas flytta till delar av landet där det finns jobb, Reepalu sade till Sabuni,

- "så detta tvång som skall drabba arbetslösa skall inte gälla alla de arbetslösa i Rosengård då menar ni?"

Sabuni blev klart ställd av frågan, hon började mumla saker som att Reepalu skiljer på folk och folk. Snarare är det väl regeringen med Sabuni som särbehandlar de arbetslösa i Rosengård, folk i gemen får väl flytta om de är arbetslösa, jag tvivlar dock på att detta tvång kommer att gälla de i Rosengård. I sådana fall skulle ju alla problem i ett slag vara lösta, alla de arbetslösa i Rosengård, cirka 85 % av den vuxna befolkningen där, flyttar dit där det finns jobb. Andra människor flyttar dit i stället, simsalabim, ett helt nytt område har fötts. Av någon outgrundlig anledning tror jag inte riktigt på det scenariot.

Andra bloggar om: ,

5 kommentarer:

Magnus Andersson sa...

Tack för en intressant rapport, Robban!

Det där tvånget som Reepalu först efterfrågade, avsåg det att flytta till arbete eller något annat tvång, t ex med syfte att skapa mindre invandrartäta områden?

Robsten sa...

Så här var det. Reepalu vill ha ett stopp på inflyttningen till Rosengård, då sade Sabuni att hon inte ville använda tvångsmedel, då replikerade Reepalu att är inte det tvångsmedel då att tvinga de arbetslösa att flytta till jobben (kommande regel av Littorin) och skall inte den gälla invånarna i Rosengård? Varpå Sabuni blev röd i ansiktet.

Magnus Andersson sa...

Okej. Men tvång att inte bo i Rosengård tycker jag inte verkar vara ett så bra förslag. Jag tror inte att integration alltid blir bättre av att man sprider invandrarna jämt geografiskt i samhället. Det blir inte lättare att vara t ex invandrare från ett visst område på jorden om man t ex är representerad som en person per klass i skolan istället för att man är många som kan känna gemenskap som i Sverige integrerande. Kommuniteter har i USA visat sig bli starka ekonomiska spelare, medan invandrargrupper som splittrats har fått det sämre s a s socioekonomiskt. Problemen i Rosengård blir u knappast minddre för att inte en släkting som man vill ska bo där tvingas bo någon annanstans (den centrala frågan är ändå om så många skulle ha kommit hit tidigare). Skapar inte det mer missnöje?

Att inte göra det bekvämt för flyktingar för att minska invandringen är annars vettigt, men då borde det handla om "grövre" saker, som de regler med vilka Danmark oc Holland stoppat stora delar av invandringen; enskilda kommunalråds krav på bostadsområde räcker knappast.


Jag kom nu att tänka på att Reepalu i debattidningsartiklar föreslagit att andra kommuner än Malmö -- såsom grannkommuner till Malmö som sagt nej till att ta emot flyktingar -- av staten ska tvingas att ta emot flyktingar. Det var kanske delvis även det tvånget Reepau avsåg avsåg här? (Jag borde titta på inslaget...) Malmö har väl också tagit emot fler invandrare än de lovat och Reepalu har nog i så fall inte varit personen att säga ifrån och därmed mer sig själv att skylla för situationen.

Men måste kolla på inslaget om jag hittar det. Skulle va intressant att se Nyamko försöka förklara sin position i dessa frågor, som jag ännu inte riktigt förstått (verkar mest vara ord om att invandrare ska anpassa sig och att allt blir bra när alliansens jobbpolitik gjort att alla tribaliserade patriarkaliskt kontrollerade familjemödrar alldeles av sig självt kommit ut på arbetsmarknaden (SIC)).

Lite kul se pladdrande liberalen Nyamko bli perplex också! :)

Marthin sa...

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?d=20550&a=309879

Tycker att folket på soffan beskriver problemen ganska korrekt, bara att de vägrar erkänna vad som förmodligen är den ända lösningen. När man hör resonemangen, så förstår man allt mer att en frysning måste till – för att ens kunna ge en ärlig och vettig chans för människorna som beviljats PUT.

Ogudaktigt sent är det nu! Skall kika på inslaget imorgon igen.

Robsten sa...

Jag anser att kommer man som flykting så kan man inte välja kommun. Det är ju meningen att man flytt för att behålla liv och lem, då är det landet som tar emot flyktingarna, inte enskilda kommuner. det är ohållbart att flyktingar från ett visst land flyttar till samma kommun, vad säger människor som redan bor i kommunen då? Ingen frågar som vanligt dem. I t.ex. Botkyrka vill fler och fler människor dela hela kommunen, detta p.g.a. att norra delarna i princip är utländska enklaver, detta är ju vansinne.