torsdag, augusti 23, 2007

Avvisning av irakier


Enligt en artikel i SvD är det tydligen mycket svårt att avvisa irakier. Det som anges som skäl för irakier att inte vilja återvända är säkerhetsläget i Irak, enligt asylsökandes advokater gäller detta osäkra läge hela Irak, inte bara Bagdad. Så här säger Tryggve Emstedt, advokat som representerar flera irakiska familjer som sökt asyl i Sverige i SvD,

- Det finns absolut inget att återvända till. Det är ett terrorvälde i Irak, och då menar jag hela Irak och inte bara i Bagdad. Överallt råder osäkerhet och anarki och många av mina klienter är rädda för kidnappningar.

Nu är det ju så att när svenska flyglinjer stoppades till Irak p.g.a. att man misstänkte att ett flygplan blivit beskjutet så blev tusentals irakier som varit på semester strandsatta i Irak. Detta ger ju en annan bild av situationen i stora delar av landet. Irak är inget stabilt land, våld och terrorangrepp förekommer, människor dör. Däremot är läget knappast sådant att det skall ge asylskäl. Rent logiskt kan vi ju inte heller tömma en nation på alla vettiga människor för att lösa denna olyckliga situation. Det måste vara kontraproduktivt att människor som vill leva i fred lämnar sin nation och sitt land, alla goda krafter måste hjälpas åt för att förändra situationen. Om de som vill leva under demokratiska och fredliga former lämnar landet så jämnar man ju vägen för en helt annan utveckling. Dessutom så räddar man sannolikt inga människoliv om det inte rör sig om personer som är personligt förföljda, när en bomb exploderar så är ju frågan om vilka som drabbas, själva antalet drabbade minskar ju inte för att ett antal lämnat landet.


Att tömma en nation på någotsånär vettiga människor kan inte vara en rationell och logisk lösning på de problem som vi nu ser i Irak. Det måste till helt andra åtgärder för att verkligen få stopp på våldet och för att människor skall få leva i fred och frihet i sitt eget fädernesland.

Länk SvD

3 kommentarer:

Trader sa...

Skulle vara intressant att göra en revision av Elmstedts inkomster, jämförbar med den som gjordes av SD-politker för riksmedia med hjälp av mullvadar inom FK & AMS under försommaren, allt för att skrämma s-väljare från att byta parti.
Det är ingen högoddsare att Elmstedt får 99.9% av sina intäkter som företrädare för rättshaveristiska asylsökande, det lär de flesta vara medvetna om. Rent sakligt är det dock konstigt att halva Irak kan åka hem på semester i väntan på PUT utan risk, någonting som givetvis är tabubelagt att nämna i PK-media.

Anonym sa...

För en amerikan kan det idag tom. vara brottsligt att arbeta för ett stopp av våldet i Irak, ja det räcker att denne endast kan bedömas vara i riskzonen för att vilja utöva opposition mot förd irak-politik så kan alla dennes tillgångar beslagtas utan rättegång. Japp, det är lag i USA nemer, detta iom. den senaste Executive ordern.

Men det är antagligen ändå bara en liten västanfläkt av vad som kan vara på G på grund av det tidigare National Security and Homeland Security Presidentia Directive från den 5e Maj i år, som gör Bush till en diktator och USA till en diktatur om någon ny "katastrof" inträffar. Direktivet ger honom suverän makt över alla tre delarna av statsapparaten, den juridiska, exekutiva och lagstiftande. - Vilket är själva definitionen av en diktator/diktatur.

//steelneck

Anonym sa...

"Tusentals irakier på semster i irak har blivit strandsatta då ett svenskt plan blivit beskjutet"

Är det bara jag som inte fattar vad alla dessa "svenskar" gör på semester i irak...