torsdag, augusti 23, 2007

Wager om brott och straff


Bloggaren och opinionsbildaren Wager skriver numera ganska ofta artiklar man måste nämna och länka till. Här är en artikel om våld och straff där hon för fram tankar som jag så många gånger själv fört fram. Straffen för mycket grova våldsbrott för unga brottslingar är en parodi på straff och rättvisa. Det kanske inte är någon bra idé att i tid och otid låsa in unga brottslingar, en viss försiktighet skall naturligtvis råda att låsa in unga förstagångsbrottslingar, men någon gräns för det vara. Har man visat fullständig likgiltighet för andra människors liv och hälsa så måste samhället reaktion bli kraftfull. Wager tar även upp det faktum att grova brottslingar som blir dömda till livstids utvisning blir kvar i landet, ingen verkställer utvisningen. Detta trotsar all logik och är fullständigt vansinnigt, våra politiker missköter sitt ansvar på ett mycket grovt sätt när grova brottslingar som dömts till livstids utvisning blir kvar i landet slentrianmässigt.

Wager om brott

8 kommentarer:

Grue sa...

När man pratar om brott talas det alldeles för mycket i nyttotermer - "leder höga straff till lägre brottslighet", etc. Det perspektivet har också betydelse, men först och främst är straff ett sätt att visa för förövaren, offret och hela samhället att förbrytelser mot andra människor är nånting man inte accepterar. Det är en viktig sak i konservatismen - människans personliga ansvar. Vi är inte bara kuggar i ett maskineri styrda av sociala ingenjörer utan människor, och för oss har begrepp som samvete och skuld minst lika stor betydelse som "nytta". Det är ett perspektiv som tappats bort totalt av socialister och socialliberaler.

Dessutom är det ett perspektiv som är starkt bland vanligt folk. Detta är ytterligare en fråga där moraliskt depraverade socialliberala eliter bestämmer över folkets huvuden.

Utvisningarna, det är ju bara för dumt. Motbjudande. Stor cred till Wager som tar upp det där, hon går från klarhet till klarhet.

Robsten sa...

Ja, om höga straff leder till lägre brottslighet är ju en fråga som tydligen sysselsätter många av Westerbergliberalerna. Det är klart att lägre straff, för låga straff ger en högre brottslighet. Signalerna man sänder ut är att det inte är så farligt med detta brott, straffet kan man ta lättare o.s.v. Saken som många missar är att det förmodligen är hundratals olika faktorer som påverkar brottsnivån i ett samhälle. Det är faktorer som socialisationen av det uppväxande släktet, skolor, medier, den allmänna moralen i samhället, levnadsstandarden och an massa orsaker. Straffets längd och hårdhet är ju en viktig faktor, framförallt för brottslingens kompisar.
Dessutom är det ju så att vi inte kan ha vilka våldsverkare som helst gående lösa i vårt samhälle. jag har inget emot att straff kombineras med adekvat vård för att minska återfallsrisken.

DDR2 sa...

Jag anser att det är fel att döma till utvisning. Om en person t.ex. har mördat skall straffet vara livstid (tills personen avlider), inte 10 år på kåken och sedan utvisning.

Kommer att kosta pengar, men samtidigt öppna ögonen på de som ännu inte redan har fattat vad socialisternas samällexperiment innebär...

Robsten sa...

Helt fel enligt mig, utvisning är ett hårdare straff än fängelse för många. Fängelsetiden kostar dessutom svenska skattebetalare pengar, fängelserna är fulla också. Korta av fängelsestraffet och döm till livstids utvisning, som skall VERSTÄLLAS. Dessutom skall gränskontroller och intern ID kontroll öka rejält. Hjälper inget annat får vi väl stänga till gränserna en smula, språng Öresundsbron om nödvändigt, vi måste ha någon koll på vad som rör sig över gränserna.

Magnus Andersson sa...

Ett mord (jag kommenterat) som hände nära där jag bor utfördes av en 17-åring som knappt ett år tidigare med 10-20 knivhugg i ryggen på en man sånär dödat denne. Han tilldämdes då vård i 6 månader. Vid detta kallblodiga mord dömdes han, vad jag har hört (vilket är på ganska god - men dock - ryktesväg), inte till något egentligt straff, utan en relativt öppen vård eller liknande. Rena vansinnet.

Anonym sa...

Något jag tror är mycket viktigare än staffskalor, i synnerhet när det gäller unga människor, är hastigheten i samhällets reaktion. Det får helt enkelt inte vara så att det kan ta närmare ett år innan vittnen till ett brott ens blir kallade. Medan det är färskt ska det HÄNDA något som ger handlingen en tydlig konsekvens.

//steelneck

Magnus Andersson sa...

Anonym: Det där med snabbhet gäller nog riktigt unga människor, men för 16-18-åringar räcker det inte med snabba *istället för* utdragna straff. Att snabba straff är mer kännbara är ju inte sant, och vid mord gäller även att samhället bör skyddas från personen ifråga en avsevärd tid. Slutligen är ju snabbhet något som mycket är avhängigt polisarbetet och alltså inget som kan påverkas.

Den som fick "straffen" vård efter ett nästan lyckat och groteskt mordförsök samt efter ett mord mindre än ett år senare i mitt bostadsområde fick ganska snabba straff. Om några månader kan han vara ute och mörda nästa person. Det är så det nästan alltid är. Hur kan du påstå att din teori med korta straff stämmer, det är mig obegripligt -- utom förstås om du är en vänstertyp, vänsterliberal eller nåt liknande som fått för dig att straff är dumt "höger" och politiskt "moderat" och att bara gullande gör de onda bättre.

Anonym sa...

Polisens snabbhet och det juridiska efterspelet är inte samma sak.