söndag, augusti 19, 2007

Håll huvet kallt, Sd

Robsten har bjudit in mig, Grue, som gästbloggare här. Jag tackar för det och kommer här med mitt första inlägg:

Efter en relativt tyst sommar har Sd figurerat en hel del i media den gångna veckan. Först trappade AFA upp våldet i och med attacken på Martin Kinnunens flickvän, och idag publicerar SvD en mätning som visar att Sd är nära riksdagsspärren:

I det här läget gäller det att hålla huvet kallt. Vad gäller de politiska attackerna så får man för allt i världen inte överreagera. Att provocera fram starka reaktioner är ett av huvudsyftena med terrorism - något bl a RAF var öppna med på 70-talet. Att spekulera om konspirationsteorier är således bara att spela AFA i händerna. Reagerar man däremot med demokratisk värdighet kommer attackerna snarare att ge Sd sympatirösterna - i synnerhet eftersom De Sju Systrarna är minst sagt tystlåtna i frågan.

Vad gäller opinionsframgångarna gäller det att inte slå sig till ro. Fler och fler får upp ögonen för Sd och det kan ge en snöbollseffekt om man spelar sina kort väl. Det innebär särskilt att "avdemoniseringen" måste fortsätta. Många håller med Sd i sakfrågorna men är rädda för Sd:s framtoning (den är förvisso medias fel men det spelar ingen roll i sammanhanget). Det är således mycket viktigt att framställa sig som ett "vanligt" parti och inte som ett "farligt" parti.

I synnerhet måste man slipa på retoriken. Dagens mediaklimat är sådant att en groda kommer att basuneras ut medan hundra goda inlägg kommer att förbigås med tystnad. Man har helt enkelt inte råd med den typen av alltför extrem retorik som en del Sd-företrädare som Margareta Sandstedt och Björn Söder ibland kommit med.

Man kan tycka att folk borde fokusera mer på sakfrågorna och mindre på retoriken. Det tycker jag också men samtidigt går det inte att klaga över att världen är som den är - man måste anpassa sig till den för att kunna påverka den. Politik är ett cyniskt spel där det inte bara handlar om att utforma en förnuftig politik utan också om att marknadsföra sin produkt väl. Där har Sd en hel del att jobba med under de närmaste åren.

/Grue

14 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet.
Som sagt. De ocksan namnas igen, for de som inte vet, att svensk media ar minoritets agd och vinklad till vanster.

Anonym sa...

Får gratulera Robsten till en så högkvalitativ team-mate!

I sak instämmer jag med vad som sägs, förutom den milda kritik som framförs mot Söder och Sandstedt.

Jag har själv funderat king frågan och kommit fram till motsatsen: att det är bra att tex. Söder balanserar på det radikalas gräns.

Jag hoppas och tror till och med att Söders sommarutspel är planerade, att Söder får spela radikalen vid sidan av den godmodige och försiktige Åkesson.

Söders position gör honom mycket lämplig att både yttra sanningar och ta mediadrev för det, utan att det för den sakens skull behöver skada SD om Söder skulle råka gå marginellt "för långt" i någon fråga.

Om det inte hade varit för Söder i sommar, vad hade då sagts och skrivits om SD i media?

Alla politiskt mogna varelser inser att Grue - i allmänhet - har helt rätt i att arbetet med att putsa SD:s framtoning är en av de taktiskt viktigaste frågorna. Samtidigt måste partiets själ bibehållas, där en radikal syn på invandringspolitiken, Pride-fånerierna mm, måste få höras (Söder).

Alla ambitiösa partier måste ha ett levande ideologiskt klimat, som ger plats åt både pragmatiker och radikaler. Självklart måste sådant få både höras och sägas, både öga mot öga och i det offentliga samtalet, tex på bloggar.

Jag tror det vore en dödskyss att så till den milda grad polera ner SD:s retorik en grad för mycket.

Se på Kristdemokraterna. Sacredeus och Eklund har varit två tunga traditionella ideologiska kristdemokrater som idag är paria inför partiledningen. Eklund lämnade ju till och med partiet i veckan.

Deras marginalisering och Göran Hägglunds opportunism har förvisso gjort Kd mer regeringsdugligt, men Kd:s existensberättigande i svensk politik är väl närmast borta idag?

Att Kd snodde de gamla moderaternas fastighetsskatthat, var lyckosamt inför senaste valet, men det var väl knappast något gammalt Kd-förslag, och det tricket lär inte gå att upprepa i nästa val....

Partier behöver både radikaler och pragmatiker. Och det måste också få höras.

Gustafsson i Säffle

z999 sa...

Först så vill jag säga att det var ett bra val av Robsten att låta Grue komma till tals här med blogginlägg.

Angående AFA så tror jag att det är en bra sak att fokusera på de andra partiernas inställning till AFA. Dom har ju i alla fall marscherat med AFA i pridetåget. AFA får redan skit på sig efter övergreppet mot Kinnunen men det gäller att ansvariga i riksdagen inte slipper undan.

Grue vill hålla undan extremisterna i partiet, men AFA's attacker gör att vettiga personer som har mycket att förlora socialt inte kan engagera sig i SD. Har man familjeansvar så kan man inte utsätta sin familj för hot för att engagera sig politiskt.

Riksdagspartierna tjänar på AFA's attacker och detta bör framhållas mycket starkare än hittils. Även om riksdagspartierna kan råka ut för attacker själva om de inte är tillräckligt rövslickande mot den förda invandringspolitiken så är det ingenting mot förtjänsten de får.

Anonym sa...

z999:

"AFA's attacker gör att vettiga personer som har mycket att förlora socialt inte kan engagera sig i SD. Har man familjeansvar så kan man inte utsätta sin familj för hot för att engagera sig politiskt.
Riksdagspartierna tjänar på AFA's attacker och detta bör framhållas mycket starkare än hittils."

Den klartänkta funderingen har egentligen förbigått mig.

Sannolikt är inte det AFA:s primära syfte, men det blir den direkta effekten av deras handlande.

GiS

Grue sa...

Tack för berömmet! När vi ändå har några kända namn här: hur ser ni på det här med nättidningen? Jag tycker att det är en grymt bra idé som inte borde få rinna ut i sanden. Startade en tråd om det på exilen:

http://exilen.eu/showthread.php?tid=171

Visst, det där med olika roller är en bra idé. Men alltför starka ordval bör ändå undvikas. Sandstedts tal om "riksrätt" för politiker t ex är illa.

Jag pratar här inte om att förändra politiken, utan om retoriken. Att putsa retoriken kostar ingenting men gör att man vinner mycket. Jag har föreståelse för mer radikala elements rädsla för alltför stor urvattning, men tror att den reella risken för en sån är mycket liten. Skulle partiledningen mot all förmodan lämna ideologin för mycket skulle gräsrötterna göra uppror.

Det finns massor av folk som avskyr invandringspolitiken men ändå tvekar inför att rösta på Sd. Sd:s stora utmaning ligger i att övertyga dom grupperna - och då gäller det att inte uppfattas som för konstig.

Anonym sa...

Grue

Har inte läst Sandstedts omstridda postning, så kan bara uttala mig om Söder.

Har inte kollat in Exilen, och har inte ens lyckats registrera mig (är tydligen för färgblind för att klara registreringskoden - typ 3xz3A - du vet....

Så ska läsa tråden.

Gis

politisktinkorrekt sa...

Mycket bra råd. Men Sd borde satsa på antifeminismen också. Den är lika utbredd som invandringsnegativismen. Speciellt bland yngre och medelålders män, men även bland många kvinnor.

Antifeministiska Samfundet

Däremot är den sorts moraliska förfasande över homos som Söder ägnat sig åt bara förbryllande i många moderna svennars ögon.

Den nationella rörelsen gör bort sig när den verkar mer antibög än
antifeministisk. Inte så att man inte kan kritisera fjäsket för homosexuella bland etablissemangets räddhågade kappvändare, och att homosexuella poliser får gå med i Pride och även AFA. Eller att homos skall få diskriminera heteros medan heteros inte får diskriminera homos.

I ett fritt samhälle är all diskriminering på könsliga, etniska och sexuella grunder lagligt inom den privata sektorn, dock inte inom den offentliga.

Och visst kan man få vara emot homoadoptioner för det är nog de flesta, men i övrigt. . . mindre homofobi, mer antifeminism och anti-genus experiment med dagisbarn.

Förresten, vilka åsyftas med de 7 systrarna (mp, v, s, kd, c, fp och m?)?

Grue sa...

Du har rätt. Folk bryr sig inte så mycket om homosexualitet så länge det inte rör dom själva. "Låt dom hålla på, det stör väl inte oss", är idén.

Feminismen är däremot en annan femma - där pratar vi ju om diskriminerande lagstiftning, lagstiftning som griper in i mänskors liv, etc. Den upprör många och är mäkta impopulär utanför PK-kretsarna i media.

Anna Hagwall har framfört en del frän men korrekt feminismkritik men annars kunde Sd vara mycket mer offensiva i den frågan, det har du rätt i.

"De sju systrarna" är de sju riksdagspartierna, som jag och många med mig ser som företrädare för samma politik, iaf i invandringsfrågor.

Robsten sa...

Bra artikel Grue. Har varit bortrest några dagar och inte kunnat svara på mail och sådant, knappt läst tidningarna en gång. Kommer hem i kväll och då får man väl börja sparka igång igen, back to buisness. Känns lite trist också faktiskt, har varit borta för världen helt, det behövs ibland.

Anonym sa...

Jag håller till fullo med om att eventuella förfasanden över homosexualitet inom SD enbart skrämmer bort väljare. Jag förordar inte populism, men det här är en fråga som jag inte förstår varför SD uttalar sig om. Å andra sidan har jag väldigt svårt för SD's till viss del kristna retorik och moraliserande överhuvudtaget - den största anledningen till att jag tvekat inför att rösta på SD. Och jag är övertygad om att många känner likadant. Invandringspolitiken som SD för gillas av många - den kristna etiken ogillas av många. Antifeminism däremot är nog en betydligt vettigare väg att gå - enligt mig både ur värvnings-synpunkt och rent åsiktsmässigt. Jag har väldigt mycket emot feminism, men absolut *inget* emot homosexualitet eller andra sexuella "avvikelser" överhuvudtaget.

Anonym sa...

Ovanstående var skrivet av mig, Andreas. Jag kunde inte posta inlägget utan att stå som "anonym".

politisktinkorrekt sa...

Snabbis.

Här måste jag verkligen uttrycka min positiva överraskning och glädje över Grues svar.

Obs! Där har ni en smart människa!

Sen tack till sympatiske och på alla sätt förträfflige Robsten för att han bjöd in Grue.

Det känns bra med sådana SD:are, som har kontakt med verkligheten.

Som utan att vara pk i homofrågan ändå inte uppvisar de betänkliga reflexer som man tyvärr så ofta märker bland nationella.

Okej, jag är ca 60 procent nyliberal, men tilltalas ändå av hedendom (trots att jag är kristen) och vissa sidor som de nationella uppvisar.

Men de har även drag som man bara ser hur de förvandlas till självmål.

Sorgligt, för jag tror många (inte alla!) nationella är bra människor som till skillnad från åldriga jag aldrig getts ett demokratiskt anti-vänster alternativ.

Grue sa...

Kul att du tycker så PiK! Jag tycker att Pride-tjafset och sånt är löjligt och gillar inte att homoåsikter ska prackas på alla och envar men homosexuella som lämar andra ifred tycker jag inte att man ska hetsa upp sig över. Där tror jag att Söder gjorde ett misstag.

Andreas/ Nja, så mycket kristen etik är det inte. Själv tycker jag inte att Sd:s abortpolitik är så orimlig - det handlar trots allt bara om en sänkning av gränsen, inte om ett totalt borttagande.

Är du skeptisk till invandringspolitiken tycker jag inte att du borde låta dig skrämmas från att rösta på Sd av såna småsaker.:)

Fenrisulv sa...

Till Gis och andra. Vi har tagit bort funktionen med att behöva skriva in vilka siffror/bokstäver man ser vid registrering så nu skall inte det vara ett hinder längre. Varmt välkomna till http://exilen eu.