fredag, augusti 24, 2007

Vad är demokratin värd?


Det kan man fråga sig sedan Alliansen lagt ett förslag om ändrade lagar i samband med allmänna val. Förslaget går ut på att nyval skall kunna utlysas om den parlamentariska situationen i en kommun blir besvärlig. Bakgrunden är SD:s framgångar i senaste valet där vissa kommuner fått en instabil maktbas. Förslaget möts i Aftonbladet av Björn Söder och Jimmie Åkesson som kritiserar förslaget starkt. Det kan inte undgå den mest naive att hela förslaget går ut på att människor som först röstat på SD efter ett nyval skall förmås rösta på något av de sju riksdagspartierna. Det demokratiskt tvivelaktiga i detta synsätt är uppenbar. I Aftonbladet står det,

- Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap i Göteborg, påpekar i Dagens Nyheter att den borgerliga alliansens förslag är ett vapen för de etablerade partierna mot de icke etablerade.

De etablerade partierna har pengarna och media bakom sig, det lärs ut i skolor och på andra platser i vårt samhälle att de enda demokratiska alternativen är något av de sju riksdagspartierna. Dessutom springer terrorligor som AFA maktens ärenden genom att skrämma bort människor från att engagera sig i SD. Allt detta räcker tydligen inte utan en lagändring behövs tydligen också för att hålla tillbaka systemkritiska krafter.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Makthavarna tar till allt mer extrema medel för att behålla sina priviligier och kan ju inte ha missat hur opinionsundersökningarna på sistone utfallit. Att det i detta läge förekommer motstånd är inget att förvånas över, utan något som vi bör förutse och bekämpa. Det finns ingen makthavare i sinnevärlden som ger upp sin makt frivilligt.

Robsten sa...

Det låter misstänkt likt en av mina teser;-)

Anonym sa...

Politikerna ser sina maktpositioner hotade och därför försöker man ta till alla medel för att säkra sin makt. Såsom Mugabe eller Putin eller regimen i Kina.

Nu vill man förbjuda Salem-marchen:

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_16850542.asp

Allt som regimen anser som besvärande och farligt skall förbjudas. I demokratins namn.

TF sa...

I vanliga fall brukar ju SD:are anse att det är en naturlag att SD ökar varje val. Då borde väl alla SD:are vara tacksamma över chansen att antalet val ökar. Borde inte detta snabba på slutsegern?

Robsten sa...

Jamen välkommen Tommy, här härskar tyvärr logikens obönhörliga lagar. Jag anser det inte vara någon "naturlag" att något parti ökar vid varje val, inte heller SD. Däremot har SD en potential att öka därför att många människor delar vissa av dess grundläggande åsikter, en helt annan sak.
Dessutom så har de flesta jag träffat och pratat med hyst samma åsikt som jag själv, det finns inga "naturlagar" i detta. Du kan säkert leta upp någon som tycker så, men de är förmodligen i minoritet.
Att öka vid varje val är dessutom en helt annan sak för ett litet parti än för ett parti som börjar bli stort, ju större parti, ju större risk att plötsligt vid ogynnsamma omständigheter råka ut för ett bakslag.
Det som ger fler röster är ju framförallt arbetet mellan valperioderna, att utlysa val efter val skulle ju inte ge smma effekt, förutom då att folk verkligen börjar tröttna på de sju riksdagspartierna som vill sätta demokratin ur spel genom en massa nyval.