söndag, februari 17, 2008

Blev du kränk nu lille vän

Man börjar tvivla på att det är sant, det som står i DN:s artikel om hur studenter använder DO (diskrimineringsombudsmannen) som ett vapen och verktyg för att klara sina studier. Sedan förstår man att det faktiskt är sant och att Sverige återigen visar sig vara världsunikt och osannolikt i sin strävan att vara korrekt in absurdum.

Artikeln tar upp några fall där nuvarande diskrimineringslagstiftning framträder i all sin absurditet. En examinator vid Lärarhögskolan i Stockholm har blivit anmäld för att ha diskriminerat en spansktalande. Läraren gav studenten "godkänt" i svenska språket, inte högsta betyg som studenten ville. Följden av detta betyg blev en anmälan mot examinatorn där eleven påstod att läraren diskriminerade spansktalande. I anmälan skriver studenten att han inte tycker att det är hans språkkunskaper som skall betygssättas. Till saken hör att läraren är gift med en spanjorska och har ett barn som han döpt till "Pablo". Något beslut är inte fattat i ärendet ännu.

En student anmälde lärarhögskolan till Handikappombudsmannen för att skolan inte försåg mannen med assistent då praktikplatsen sade nej till mannen som är handikappad, har ADHD samt Aspergers syndrom. Tanken smyger sig på hur denna man överhuvudtaget skall kunna arbeta som lärare.

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering har skrivit till lärarhögskolan och undrat om de vidtagit några åtgärder mot diskrimineringen av en kvinna vi kan kalla Darabi. Så här står det i DN om detta fall.

När Darabi skulle praktisera på en grundskola upptäckte lärarna att hon hade svårt att uppfatta vad barnen sade. Och när bokstaven "V" skulle läras ut till första¬klassarna förstod inte lärarkandidaten orden "vik" samt "virka" i läroboken. Där någonstans gick gränsen för lärarna på denna förortskola. Det blir svårt för Darabi att lära barnen ett språk som de redan behärskar bättre än hon, antydde de. Då fick de höra från Darabi att de var rasister.

Lärarhögskolan svarade ombudsmannen och sade att det enda fel de gjort var att låta den studerande gå kvar så pass länge som de faktiskt gjort, hon borde ha blivit avstängd tidigare. Orsaken till att de inte stängt av henne tidigare var att de "känt sig hotade av en diskrimineringsanmälan". Läs resten av artikeln HÄR på SD-blogg.

3 kommentarer:

Berit sa...

Har du möjlighet att följa upp och berätta för oss om vilka beslut som kommer att tas i de enskilda fallen?

Robsten sa...

ja allt är ju offentliga handlingar så. Dessutom är jag väldigt intresserad av hur det går.

Anonym sa...

Samma daltande med elever på gymnasiet. Har varit lärare i 7 år och man häpnar hur verkligheten ser ut. Om svenska folket visste vilken fruktansvärd inflation det är i betygen skulle det bli ett ramaskri!