onsdag, februari 06, 2008

Rädsla och demokrati

DN:s ledarredaktion hyllar förslaget från Leijonborg att starta utbildning av imamer i svensk statlig regi. Så här skriver de i sin ledarartikel.

Sverige har en gedigen tradition av rädsla för främmande trosuppfattningar. Gustav II Adolf satsade på att göra Sverige till den rätta trons försvarare och hade framgång i trettioåriga kriget. Då var katolikerna fienderna och jakten på dem skoningslös. Stormaktsväldet föll och upplysningsidéerna nådde också hit.

Ja, Sveriges intoleranta tradition visar sig också när det gäller politisk inkorrekthet. Där måste man nog säga att DN:s ledarredaktion fullföljer denna tradition. Vi kan bara konstatera att katolicismen aldrig erövrade Sverige. Samma utfall kanske vi inte får när det gäller islam, det gör en avsevärd skillnad. Det är heller inte bara fråga om rädsla, det är frågan om vad människor vill i detta land som skall vara demokratiskt. Oavsett hur det ser ut med människors rädsla för främmande religioner så kan det ju vara så att en majoritet av den inhemska befolkningen inte VILL omvandla Sverige till en islamisk stat. Så hur ställer sig DN:s ledarredaktion till det då?

Vidare skriver redaktionen.

En av staten organiserad utbildning för imamer (vars roll skiljer sig från kristna präster) är ett viktigt steg för att markera att islam liksom kristendom och judendom är en religion med hemort i Sverige. Det ska vara möjligt att leva som muslim på samma sätt som det är möjligt att leva som kristen, det vill säga att vår gemensamma, världsliga lagstiftning är överordnad religiösa föreskrifter.

Svenska folket har alltså blivit påtvingade en främmande religion utan att ens ha blivit tillfrågad. Nu kan man ju tycka att denna fråga är viktigare än om vi skall ha 75 eller 80 % A-kassa. När vi går till val kan vi rösta på vilken nivå vår A-kassa skall ligga på, vi får dock inte välja om det svenska samhället skall omvandlas i sina grundvalar.

Liknelsen med judendomen är inte heller relevant. Antalet judar riskerar inte att komma upp i det antalet muslimer vi redan nu har i vårt land. Antalet judar beräknas till knappt 20,000 i vårt land, antalet muslimer beräknas till minst 100,000 kanske är de mångdubbelt fler beroende på hur man räknar. Judar har aldrig ifrågasatt svensk lag eller det sätt vi andra, icke judar, lever på. Skillnaderna är fler och en tröttande lista kanske inte nödvändig. Vi kan bara konstatera att jämförelsen mellan islam och judendomen är irrelevant. Det tonfall ledarredaktionen använder är inte speciellt demokratiskt och vad människor i allmänhet tycker är ointressant, det lyser igenom DN:s artikel mycket tydligt. Om landets journalister visade samma hänsyn och tolerans till politiskt inkorrekta och systemkritiska människor som de visar mot en främmande religion så skulle det vara ett viktigt steg mot ett mer demokratiskt synsätt.Länk DN

11 kommentarer:

norbergssonen sa...

Ja DN:s ledare är ju helt absurd i sin naivitet. SvD lät ju i alla fall läsarna rösta om förslaget - och utfallet blev ett förkrossade nej! Men att låta en sådan opinion komma till tals i DN är förstås inte tal om.

Marthin sa...

Lejonet från Norden vrider sig i sin grav!

Sivan sa...

Slutat att läsa DN. Den styrs numera enligt uppgift av en massa fjuniga "FAN VAD VI ÄR BRA" ej simkunniga journalister.

Anonym sa...

DN's ledarsida är till för en politisk elit, och den eliten är rädda för varandra att bli påkommen att inte vara politiskt korrekt. Det är sådana som ayatollan Lejonborg med likar som läser den blaskan.

Andreas sa...

Har FP genomfört eller åtminstone kämpat för något av de vallöften de gav inför de senaste två valen? Gällande saker som rör integration och invandring då, menar jag. Någon som vet hur det ser ut med detta?

Robsten sa...

Frågade Mathias Sundin FP (bloggare) just detta. Han blev purken och sade att vi har ingen aning om vad som utspelar sig i slutna rum när Alliansen förhandlar.
Nä, det stämmer, vi har ingen aning. Vi kan konstatera att inga av FP:s förslag gått igenom i alla fall.

Andreas sa...

Det var ett kryptiskt svar du fick. Själv har jag inte den blekaste hur det bör tolkas. Betyder det att FP förhandlat hårt i slutna rum mot de övriga partierna, men ej fått gehör? Eller betyder det att FP medvetet skitit i att föra fram de frågorna när de hade fått de röster de önskade tack vare att de påstod sig vilja föra fram de frågorna? Vad är den mest troliga tolkningen?

Robsten sa...

Den mest troliga tolkningen är väl att de försöker få igenom något av sina förslag på området. Nu är ju resultatet noll så någon anledning att rösta på den finns ju inte. Antagligen sätter Olofsson tvärstopp, och Reinfeldt också.

Blackfootnation sa...

"Han blev purken och sade att vi har ingen aning om vad som utspelar sig i slutna rum när Alliansen förhandlar."

Troligtvis är detta en lektion i demokratiutövning.
Dvs de flesta och mesta besluten tas i slutna rum av ett fåtal individer, för att sedan kunna genomföra dessa beslut använder man den totala media-apparaten.
Där skrämmer man medborgarna, där "informerar" man medborgarna, där udervisar man vad som är "rätt" och vad som är "fel".
Men i huvudsak så sägs ingenting av direkt vikt i denna media-apparat.

Vad jag kan förstå så för ju även de "två blocken" en öppen och fri demokrati-utövning, med yttrandefrihet, i slutna rum för att tex mota SD i grind??!!!

Robsten sa...

Alldeles säkert;-)

Anonym sa...

Bara 100 000 muslimer i Sverige? islamguiden skriver sålunda: "I Sverige finns för närvarande ca 300 000 muslimer (År 2001) från många olika länder."
Idag då? 400 000? 500 000? År 2015?