måndag, februari 04, 2008

Kulturkrock


Ytterligare en flicka misstänks ha knuffats ut från en balkong, denna gång i Malmöstadsdelen Fosie. Vid ett antal liknande sådana fall tidigare har det misstänks att flickor knuffats ut från balkonger, någon gång har också personer dömts för brott, andra gånger har brott ej kunnat bevisas. Det är lätt att börja raljera kring dessa brott men det är naturligtvis djup tragik som ligger bakom dessa händelser, oavsett hur det gått till när dessa unga flickor fallit från sina respektive balkonger. Vi kan utesluta att unga flickor från mellanöstern har ett speciellt dåligt balanssinne samtidigt som de drabbas av en obetvinglig lust att balansera på balkongräcken. Den förklaringen är inte trovärdig helt enkelt.

Det är tyvärr så att människor från vissa kulturer har ett helt annat synsätt på många saker än vad vi har i detta kalla nordiska land. Relationer i unga år och frihet att gå ut och träffa vem man vill är helt otänkbara i en del kulturer. Det är inte så att de har ett synsätt som vi hade på medeltiden, vi har förmodligen aldrig haft en sådan kultur här. Inte ens på vikingatiden hade vi ett sådant synsätt som vissa kulturer har nu, utan en betydligt friare inställning till relationer och frihet för unga människor. Detta är mångkulturens baksida och hela detta gigantiska experiment med att flytta snart sagt hela folkgrupper har visat sig misslyckat och missriktat. Många människor som kommer hit till Sverige från en annan tid och annan kultur kommer aldrig rota sig här eller trivas. De kommer aldrig känna sig hemma här lika lite som vi skulle känna oss hemma i den iranska landsbygden. I all vår svenska snällhet har vi gjort en massa människor en otjänst liksom vi gjort oss själva en otjänst. Svenska politiker kan verkligen spelet där alla förlorar i slutänden.

Länk SvD

Länk DN

4 kommentarer:

Joakim sa...

Problemet är bland annat att man inte förklarar ordentligt från början då dessa personer släpps in i sverige att i sverige kommer alla att klassas lika och vissa saker inte accepteras punkt slut. Inga tvångsgiften accepteras. Och man måste lagstifta att om något skulle upptäckas är det utvisning som gäller alla inblandade förutom offret det vill säga flickan.

Mathilda sa...

Det är så frukansvärt hemskt det som hänt. Jag bor på ballkongen under flickan. Hörde en massa skrik och gick ut för att se vad som hänt. Och där ligger hon, såg så ung ut. Sexton år, bara ett barn! Jag misstänker att det är henne bror (en av de gripna) som knuffade/kastade henne från ballkongen. En granne såg honom gå lugnt in från ballkongen sekunderna efter flickan föll i marken. Jag hoppas han/dem får vad de förtjänar. Dags att någon tar tag i det här som händer allt för ofta..

Robsten sa...

Det där lät inte alls bra. Jag tar för givet att du lämnat all relevant information till polisen.
Sedan är det nog bra om du "pratar av dig" med släkt o vänner.

norbergssonen sa...

Det är en lång väg, mentalt, som vi lagt bakom oss på knappt en generation. Låt oss försöka föreställa oss att det på 70-talet funnits en kristen, frireligös sekt någonstans i Sverige, vars medlemmar hade hindrat sina döttrar från att träffa några andra än de från den egna gruppen. Bara detta hade gjort att hela socialsverige ryckt ut, barnen hade tvångsomhändertagits, och fördömandet i pressen av denna religösa yttring hade varit totalt. Att dessa människor dessutom skulle ha försökt sig på arrangerade äktenskap hade varit svårt att över huvud taget föreställa sig, och idén att de skulle ha ägnat sig åt att mörda de flickor som inte följde sektens regler skulle inte ens ha existerat i sinnevärlden. Men nu är allt detta nästan vardagsmat, och ägnas på sin höjd en notis i våra dagstidningar. Att det historiska minnet kan vara så kort!