fredag, juni 20, 2008

Internationella flyktingdagen


DN:s ledare tar upp den internationella flyktingdagen som infaller i dag fredag. Annars är det ju dagar till allting nuförtiden, så självklart skall vi uppmärksamma även flyktingarna. Ledarredaktionen börjar med påståendet att flyktingar tas emot med allt mindre empati världen över. Det stämmer möjligen men vad beror det på då undrar vi? Kan det ha att göra med våra politikers flyktingpolitik som vänt empati till någonting annat? De strömmar av människor som rör sig mellan världsdelarna har ju också blivit ett geschäft, inte så konstigt att empatin försvinner till slut. Dessutom har vi det eviga problemet med att bedöma vilka som är flyktingar och vilka som inte är det enligt gängse definition. 

Så här skriver ledarredaktionen.

Mängden människor på flykt från sina hemländer har med andra ord överstigit Sveriges befolkning. Med en gnutta fantasi kan man föreställa sig alla svenskar från norr till söder på drift, hemlösa, traumatiserade av krigets fasor. Kanske är man den enda överlevande i en hel familj, kanske spelar det ingen roll; chansen att få återse sina barn eller föräldrar är ändå minimal.

Nu är det en bråkdel av dem som söker sig hit som är "traumatiserade av krigets fasor". Det råder inget krig i Irak. Ett krig eller inbördeskrig är någonting helt annat än det som sker i Irak. I forna Jugoslavien utbröt det ett inbördeskrig som sedan splittrade hela Jugoslavien. När det väl var ett krig i vår närhet så utmärkte sig Sverige genom att låta fel människor komma hit som flyktingar samt att ta emot människor på löpande band utan prövning, inte undra på att empatin minskat med åren för flyktingar. I ytterst få fall kommer en flykting som enda överlevande i sin familj, vanligare är att vi får brottas med vilka som skall få följa efter som anhöriga till vårt land. 

Vidare skriver DN.

Vilken skam är det då inte att månaderna som lett fram till Internationella flyktingdagen har präglats av främlingsfientliga utbrott, från Johannesburg till Neapel. Har vi lärt oss vår läxa av historien så vet vi precis vilka som vinner på detta. Enligt Sifos senaste väljarbarometer hamnar sverigedemokraterna för första gången över fyraprocentspärren.

Människor drabbas av en dålig flyktingpolitik, ofta är det människor som inte hör till de nationella eliterna som drabbas. I Johannesburg har människor blivit av med sina jobb p.g.a. att det kommit människor utifrån som tagit dessa jobb. De som emigrerat till Sydafrika har gjort det för att få en bättre tillvaro så det rör sig överhuvudtaget inte om flyktingar. Nu har redan fattiga människor i Johannesburgs kåkstäder blivit av med sina jobb då arbetsgivarna hellre anställer människor som kommer utifrån. Dessa fattiga människor har protesterat, ibland på ett felaktigt sätt, men de har gjort det för att de är fattiga och blivit av med sina jobb. Nu beskrivs dessa protester som "utbrott av främlingsfientlighet" av DN:s ledarredaktion. 

Har vi lärt oss av historien så vet vi att de ekonomiska och politiska eliterna inte alltid har samma intressen som folk i gemen. Exemplet från Sydafrika är mycket bra ur denna synvinkel. Det är samma människor som beskrivs som "främlingsfientliga" av DN som Sverige fordom ömmade för som offer för apartheid. Att Sd kommer över fyraprocentsspärren indikerar att många människor inte tycker som redaktionen på DN. Att ge uttryck för en annan åsikt än den DN och det politiska etablissemanget har kallas för demokrati som innefattar åsiktsfrihet och föreningsfrihet.

Till sist skriver ledarredaktionen så här.

UNHCR uppger att klimatförändringarna tornat upp sig som ett nytt hot mot världens flyktingar. Det kan säkert stämma. Men ett kallare åsiktsklimat är fortfarande den största faran.

De som inte sjunger med i mångkulturalismens lov har alltid levt i ett ytterst kallt och hotfullt åsiktsklimat, det har dock inte ledarredaktionen en aning om. Jag och många med mig tycker inte som ledarredaktionen eller det politiska etablissemanget i viktiga frågor. Det är vår demokratiska rättighet att tycka annorlunda och att vilja ha en annan politik än de. Denna demokratiska rättighet utnyttjar jag just nu.

Länk DN
2 kommentarer:

Steen sa...

det bliver bråttom i fremtiden:

http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1022994.ece

Ekstra Bladet

I 2012 vil der være syv milliarder mennesker på jorden. Til den tid er verdens befolkning vokset med en milliard på bare 13 år

UltraV:s värld sa...

Bra formulerat! De som beskrivs som främlingsfientliga uppges vara de lågutbildade, arbetslösa med flera andra förklenande ord. Det är ju tur att Sverige har en intelligentia som klarar av både stenkastande och våldsamma invandrare och de hemska korkade svenskarna! Eller?

Trevlig Midsommar!