söndag, juni 15, 2008

Senaste SIFO

SIFO gör de opinionsundersökningar som brukar komma närmast de verkliga resultaten tillsammans med TEMO. Nu publicerar SIFO sin senaste opinionsundersökning som nog inte är helt okontroversiell. I denna undersökning så backar Socialdemokraterna två procentenheter. Den stora överraskningen är dock att Sd når över 4 procent, detta alltså i en SIFO-undersökning. Till saken hör att alla opinionsinstitut brukar ligga något lågt just när det gäller Sd och liknande partier jämfört med det verkliga resultatet. I SvD skriver Sören Holmberg så här.

Däremot tror jag att partiet kan stärkas ytterligare av den debatt som just nu förs om EU-fördraget. Förutom junilistan och vänsterpartiet är Sverigedemokraterna det mest EU-kritiska partiet och om EU nu kör över irländarnas nej till Lissabonfördraget kan partiet locka till sig ytterligare EU-skeptiker.

Jag tror Sören Holmberg har rätt, Sd:s framgångar skall till stor del förklaras med den förtroendeklyfta som finns mellan det politiska etablissemanget och folket. I EU-frågor blir denna klyfta tydlig. Många människor är skeptiska till det s.k. Lissabonfördraget, många vet inte ens vad det innebär. Politikerna har inte ansträngt sig särskilt mycket för att informera folket, inte här i Sverige i alla fall. En oerhörd nonchalans lyser igenom från det politiska ledarskiktet. Ett fördrag som kommer att påverka oss alla väldigt mycket skall röstas igenom i riksdagen av yrkespolitiker som inte ens brytt sig om att informera det svenska folket vad detta fördrag innebär för dem. Att det denna gång inte blir någon folkomröstning i något EU-land förutom Irland är självklart efter det överraskande resultatet av den förra omröstningen i bl.a. Frankrike där valmanskåren röstade "nej". I Sverige hade den röstberättigade delen av befolkningen den "dåliga" smaken att rösta nej till EMU-samarbetet, trots att våra politiker var mycket tydlig, både från vänster till höger, hur vi skulle rösta för att veta vårt eget bästa. Vår demokrati behöver en "total makeover", det är i ljuset av detta Sd:s framgångar den senaste tiden skall ses.

Länk DN

Länk SvD

14 kommentarer:

Anonym sa...

Kolla gärna SvD:s egen väljareundersökning. SD just nu 32 %. Uppmana alla att rösta!

Antiism sa...

Bra inlägg Robsten, en annan trevlig debatt hittar du här:
http://www.hartman.nu/2008/06/10/sverigedemokrat-vill-ha-forbud-mot-burka-och-nikab-i-tranemos-skolor/#comment-8476

Anonym, lägg märke till att det är Sossarna som tappar till SD i SvDs undersökning ;)

Antiism sa...

En sak till det var tidigare 5694 pers som hade röstat och SD låg på 32%...när jag uppdaterade sidan så blev det helt plötsligt 100 mindre röster och en minskning med 1% för SD ??? Märkligt..

JG sa...

Orsaken till SD's framgångar är den havererade migrationspolitiken och inget annat.

FRA och EU kan man uppenbarligen vara emot men ändå stödja mångkulturen. Det drar inga SD-röster.

Och ser man endast till den migrationspolitiska frågan isolerat så kunde SD lika gärna ha 70% stöd.

Missnöjet är befogat. Om ett ungt och svagt parti som SD är rätt kraft att fånga upp detta är en sak som låter visa sig.

Men bara en enorm skandal (eller att ett riksdagsparti tar över SD's kritik mot invandringen) kan stoppas SD's segling på en räkmacka in i riksdagen 2010.

Robsten sa...

Delar din analys JG men jag har en tendens att uttrycka mig försiktigt;-)

SD forever sa...

Antiism: Minskade SD 1 % i webbfrågan! Skandal! Kanske någon som här läst uppmaningen "Uppmana alla att rösta!" gick på toaletten? Men i stort sett visar detta hur korumperade Sifo, media och Sören Holmberg är!.

Men om ditt inflytande, såsom en av dampstämplade Helsinborgs SD:s samordnare hyllad intellektuell bloggare, stärks kommer SD att bli omöjligt att stoppa!

Jag ser ljuset! Tidigare skulle jag mera hållt med JG.

Anonym sa...

Från Kurtan,

Kollade just SVD väljarundersökning och klockan 2035 har 12071 personer röstat och SD ligger på 54% ??!!

Detta måste väl ändå visa vart sympatierna ligger när folk kan rösta anonymt även om detta inte är statistiskt säkerställt etc...

Detta måste väl ändå sända kalla kårar längs ryggraden på etablisemangets parasiter och landsförrädare......

They are coming to take you away ha ha !!!

MVH

Anonym sa...

Jag tror att SvD håller på att manipulera sifforna för att få ned SD:s andel av rösterna. När 13400 röster räknats hade SD fått 53%, dvs 7100 röster. När röstetalet var 14900 var SD:s andel 47%, dvs 7000 röster, alltså har 100 röster "försvunnit". Men det ser väl helt enkelt för illa ut ur SvD:s perspektiv att SD får en egen majoritet.

Leo Sundberg sa...

Klockren analys!

Vill också passa på att tipsa författaren till denna blogg om ett inlägg om hamnstrejken som jag har gjort på min egen blogg.

Har en känsla av att läsningen kan vara angenäm.

Robsten sa...

Mycket bra o genomarbetat artikel, även om inte jag är insatt i de direkta sakfrågorna.
Finns nog annat skrivjobb för dig än på bloggar om du vill Leo,-)

Leo Sundberg sa...

Man tackar för dessa värmande ord. Helt klart borde jag skriva i Sd-kuriren. Jag tror att det är dags att uppmärksamma de fackliga frågorna inom Sd. Annars kommer vi lätt bli ett lovligt byte för sossarna och LO på arbetsplatserna.

Robsten sa...

Ja där har du mitt stöd i alla fall. Tyvärr tycker jag dagens fackföreningar chanserat avsevärt, de sysslar med allt utom det som de skall göra, ta tillvara medlemmarnas intresse. Men frågorna borde vi verkligen ägna lite mer intresse, det är något som nästan misskötts om du frågar mig.

Robsten sa...

Är du redo att skriva i Kuriren kan jag "ta kontakt" om du inte redan gjort det själv?

Leo Sundberg sa...

Vill du hjälpa mig så vore det trevligt på alla sätt.
:-)