tisdag, juli 08, 2008

Svar till Sabuni

Sabuni går ut i DN debatt och kritiserar Sahlins integrationspolitik mycket hårt. Det gör hon rätt i, det är bara det att Alliansens politik inte åtgärdar problemen på sikt. Nu har Sabuni en del poänger i sitt resonemang, många enskilda företeelser i socialdemokraternas integrationspolitik var allt annat än bra. Så här skriver Sabuni i DN.

Vi får allt fler utanförskapsområden där sverigedemokraterna vinner mark tack vare Sahlins misslyckande.

"Vi får allt fler utanförskapsområden", men snälla Sabuni, nu har NI makten. Formuleringen indikerar att antalet utanförskapsområden fortsätter att öka, även efter Alliansens maktövertagande. Sabuni lämnar inga siffror på det men efter ett maktövertagande, speciellt två år efter valet, så har faktiskt den sittande regeringen ansvaret för utvecklingen, Sabuni kan inte skylla på Sahlin om antalet problemområden fortsätter att öka i dag. Vidare skriver Sabuni.

Invånarna i utanförskapsområdena fick inte del av den konjunkturförbättring som ägde rum fram till 2006. Medan andelen sysselsatta i riket som helhet ökade med 2,0 procentenheter november 2004-november 2006 var ökningen bara en femtedel så stor i utanförskapsområdena. I hela 69 områden sjönk rentav sysselsättningen!

Så var är då den omtalade arbetskraftsbristen? Om fler i de utsatta områdena hade erhållit jobb så skulle sannolikt färre i det övriga Sverige kunnat komma i arbete. Den totala mängden jobb hade endast ökat marginellt. Detta för tankarna till om det inte är asylpolitiken det är fel på och inte bara integrationspolitiken. Vidare argumenterar Sabuni.

Situationen för skolorna i utanförskapsområdena är fortsatt mycket allvarlig. I genomsnitt gick 40 procent av niondeklassarna läsåret 2006/07 ut grundskolan utan att klara kunskapsmålen.

Vi är ju många som vetat om att det är så här fruktansvärt allvarligt. I 156 "utanförskapsområden" går alltså 40 procent av niondeklassarna ut grundskolan utan godkända betyg. Det är så allvarligt så alla partier, inklusive Folkpartiet och de andra allianspartierna, borde ha skrikigt i högan sky för länge sedan. Det är inget mindre än en nationell katastrof vi talar om. Den intressanta frågan är om nu den nuvarande regeringen lyckats vända på siffrorna, Sabuni lämnar inget svar. Till sist skriver Sabuni.

Mona Sahlin har alltför länge duckat för debatten om det utanförskap socialdemokraterna lämnade efter sig. Folkpartiet utmanar därför den förra integrations-
ministern på en debatt om alternativen och vägvalen i svensk integrationspolitik.

Ja nu är det ju inte något parti som varit speciellt pigga på att diskutera integrationspolitiken, så många besvärliga frågor och sidodiskussioner kan ju komma upp. Är det något parti som luktat på frågorna så är det väl Sabunis Folkparti, det måste väl medges. Men det har saknats allvar och en övergripande syn på frågorna, även från Folkpartiets sida. Dessutom så undviker man noggrant att diskutera asylpolitiken, varför inte utmana politiska motståndare även på det området?Länk DN

8 kommentarer:

Tobias Lindgren sa...

Bra skrivet, Robsten!

Krille sa...

"Vi får allt fler utanförskapsområden där sverigedemokraterna vinner mark tack vare Sahlins misslyckande."

Man kan ju undra om det är för att SD kan bli en maktfaktor som de ser ett problem med detta "utanförskap" Problemet borde ju vara lika stort även o SD inte ens fanns som parti. Men det är först nu då SD hotar deras makt som de väljer att "agera". Om nu Sabuni och övriga politiker hade ansett att detta är ett enormt problem så hade de agerat för längesedan och inte väntat på att SD ska agera blåslampa.

Vad det handlar om är ju att det har kommit alldeles för många "flyktingar" på för alldels för kort tid, samtidigt som det varit en hög arbetslöshet samt -90 talets ekonomiska kris. Sålänge de ej ser detta som orsaken, så kommer de ej heller kunna lösa problemen. De får således fortsätta med att skylla sina egna misslyckanden på motparten.

Systemfel sa...

Bra skrivet Robsten.
Det är mycket prat och liten verkstad i fp, de har mummlat länge om ett så enkelt krav som "språktest" men det verkar runnit ut i sanden.
Trots allt har alliansen parkerat sig vid makten nu i 2 år och borde ha "rättat till ev fel" i sossepolitiken.
I brist på invandringspolitik i landet så ligger röda mattan utrullad för Sd in i riksdagen 2010. Vet i katten om man inte redan kan ställa in champagnen för kylning.
Jag tror många borgerliga väljare kommer att rösta på Sd, många trodde kanske på en ändrat politik med alliansen vid rodret men det sket sig.
http://systemfel.wordpress.com

Anonym sa...

Det känns lite som att de båda blocken försöker komma på det bästa sättet att ösa vattnet ur en sjunkande eka, istället för att se grundproblematiken och täppa till hålen (som SD vill).

Det värsta är att hela svenska folket sitter i den sjunkande båten (utom några få välbeställda som sitter i sin lyxyacht på betryggande avstånd från ekan).

Robsten sa...

Jag tog upp detta med språktest med Mattias Sundin, han blev ursinnig och skrev att jag inte hade någon aning om vad som skedde bak lyckta dörrar, vilket han ju har rätt i.
Vi kan inte ställa någon skumpa på kylning, hårt arbete gäller.
Jag håller också med dig mx.

Systemfel sa...

Det verkar vara rena rama härdsmältan i regeringskretsarna.
Billström och Malmström skriver i en debattartikel i G-P, daterad den 4 juli iår att "Europa behöver fler invandrare"
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=431100

Det finns även möjlighet att kommentera artikeln men jag misstänker censur råder.

Hur skulle det vara om man fick de som redan kommit till Europa in i jobb så dessa blev självförsörjande innan man ska ta in nya lycksökare från Afrika/Asien.

Usenet Rulez sa...

Här är mer relaterat

http://blogg.aftonbladet.se/permalink.php?blog=15894&art=881246&no_cache=1

Det saknas ett användarforum på den här bloggsidan så jag postar länktipset här med risk för att bli fyad...

Aloysius sa...

Jag hade gärna sett att Sabumi blivit påmind om Bildtregeringens katastrofala massinvandring - som S då precis höll på att sätta stopp för. Bengt Westerberg springer ännu runt och leker profet i medmänsklighet. Nog borde ministern ha börjat med självkritik...