tisdag, augusti 26, 2008

En viss kursändring

Migrationsminister Billström går ut i DN-debatt och säger att de reformer regeringen fram till nu lagt fram inte räcker för att få ordning på den situation Sveriges asylpolitik ställt till med. Man kan på ett sätt säga att det är rättframt och modigt, å andra sidan förstår redan alla att det förhåller sig på detta vis. Billström tar upp den kravlöshet och den otydlighet, främst, eller snarare endast, vad gäller krav på att försörja sig själv, som Sverige stått för fram till nu. Nu är det så att det finns fler områden än försörjningskravet som Sverige varit och är otydlig på. Billström säger i artikeln.

I Sverige råder en utpräglad rädsla för att tydligt kommunicera helt fundamentala värderingar och värderingsburen lagstiftning till människor som kommer hit. Oron för att missförstås eller utpekas som främlingsfientlig gör att vi i praktiken helt avstår från att ge en realistisk bild av vilka krav som gäller för den som vill leva ett bra liv i Sverige.

Detta är exakt vad systemkritiker som jag sagt hela tiden. Nu går Sveriges migrationsminister ut och säger exakt samma sak. Hade jag sagt det hade jag genast pekats ut som "främlingsfientlig", nu går Sveriges migrationsminister ut och säger samma sak. Vi väntar med spänning på vad reaktionen blir. Kan det vara så att det är trycket från uppstickarpartier som gör att regeringen plötsligt ger lite andra signaler än vad vi är vana vid? Typiskt är också att man först går ut i DN-debatt. Var skall debatten egentligen hållas? Att bara gå ut med sina åsikter är ju egentligen ingen riktig debatt. Finns det överhuvudtaget en politisk debatt i Sverige i dag om viktiga och känsliga frågor? Skall regeringen gå ut med sina kursändringar i en tidnings debattsida? Vidare säger Billström.

Samtidigt råder paradoxalt nog ett överdrivet krav på svenskhet i arbetslivet, där kvalificerade eller talangfulla människor får en sämre chans att komma till sin rätt än i andra internationaliserade länder. Arbetsplatserna blir dåliga föredömen för unga invandrare så länge vi betraktar jobbet som ett slags and-ra vardagsrum där vi pyntar och inhägnar och inte alls vill ha främlingar nära oss. Det gäller inte minst hos oss själva i den offentliga sektorn. Det finns en problematisk rädsla för bra, men bruten svenska och många arbetsplatser lider av internationell syrebrist.

Svårigheterna för många invandrare på vissa arbetsplatser är förmodligen också en dold protest mot våra politikers asylpolitik. Med en annan och mer stringent asylpolitik skulle detta förhållande på sikt kunna förändras. Billström har dock en poäng. Jag har själv lagt märke till att många människor gärna vill pynta sin arbetsplats så att det mer liknar ett hem än en arbetsplats. Det kan göra att många människor exkluderas, svenskar som invandrare. Vi som klagar på invandrares höga arbetslöshet måste i rimlighetens namn acceptera invandrare på våra arbetsplatser. Vi som öppet går emot det politiska etablissemangets vansinniga (i vårt tycke) asylpolitik har ofta lättare att samarbeta med invandrare på de olika arbetsplatserna än de som går omkring och muttrar i smyg. Detta går på tvärs emot allt tal om "främlingsfientlighet" som också våra politiker odlat mer eller mindre explicit. Hur man än vrider och vänder på problemet så vilar ansvaret mycket tungt på våra styrande politiker. I slutändan vilar ansvaret också på oss väljare som valt dessa politiker, även om de politiska processerna är svåra att överblicka och styra för den enskilde väljaren. Vi har ju en situation där samtliga politiska partier står för samma asylpolitik, fast en stor del av befolkningen vill se en helt annan asylpolitik. Detta är ett enormt demokratiskt problem. Frågan som Billström inte tar upp är betecknande nog den om själva asylpolitiken. Vi är en mycket stor del av valmanskåren som inte sympatiserar med den asylpolitik som förts de sista 30 åren. Har vi någon demokratisk rätt att få demokratiskt representation för vår åsikt?

Länk DN

23 kommentarer:

Anonym sa...

Som du ser tog nyfikenheten över.Visst är det allas ansvar men ramarna kommer från lagen.Jag är invandrare med svenskt namn och har aldrig blivit diskriminerat men o andra sidan bestämde jag mig när jag kom hit för snart 40 år sedan att bo här och har agerat därefter.Lärt mig språket snabbt och anpassat mig i övrigt helt.Jag var så ung och är sedan lång tid tillbaka svensk i själ och hjärta./Minngor

Anonym sa...

Man måste dela upp vilka som är invandrare och invandrare. Jag är gift med en "invandrare" och vi är "bara svenssons" med begränsade ekonomiska resurser. Vi har en plan som vi försöker utföra "starta eget" men pga SVENSKA regler så sitter vi fast och kan inget göra. Hon får INGA bidrag eller möjligheter att utbilda sig genom "CSN-lån" finns inte. Allt måste tas från min lilla lön och de svarta pengar vi kan skrapa ihop. SVENSKAR får stöd, INVANDRARE FÅR NÄSTAN INGA. Så låt invandrare få samma stöd som svenskar från dag ett då de kommit hit så skulle det förändras mycket fort till det bättre. Men inte, här tror vi att alla invandrare skall lura oss på pengar och då sätter vi dem på karantän under två år och få se om den person hon är gift med och som försörjer henne klarar av det, om inte så kastar vi ut henne från sverige.

Trader sa...

Har svårt att ta Billström på allvar, eller ngn annan från alliansen för den delen. Detta är samma tongångar som vi såg i valupptakten 2006 av framförallt Fp. Av dette bidde, som vi alla vet, en tumme.
Ser detta som en reaktion på Sd:s framgångar i opinionsmätningarna, här finns röster att plocka! Låt er inte luras av dessa locktoner, alliansen har alla haft chanser att förändra den rådande politiken, men inte gjort ett jota.

Kommentaren ovan om att invandrare inte får stöd är skrattretande. Nästan alla statliga pengar på "starta eget-området" läggs på just invandrare.

Anonym sa...

"Vi som klagar på invandrares höga arbetslöshet måste rimligtvis också acceptera invandrare på våra arbetslplatser." Ett fint citat av dig, tycker jag. Och om vi svennar lyckas komma över vår främlingsrädsla, kommer säkerligen fler invandrare våga ge och ta i landet. För "ta" måste de få, den svenska snålheten och jantelagen måste stå tillbaka nu. Vi behöver förändra oss inför framtiden.

Robsten sa...

Jag tycker inte vi svenskar har visat oss snåla, vi har kanske världens generösaste asylpolik.
Vi måste göra om vår politik från grunden tycker jag, nu är det ett lappverk där det blir fel på alla håll och kanter.
All diskriminering är av ondo Minngor, men nu ätr det väl en folksport att känna sig diskriminerad snarast. Jag blev t.ex. diskriminerad som hundägare. Och JA det finns invandrare som verkligen blir diskriminerade, men hur skilja ut dem från alla andra som ylar så fort de får en chans?

rim sa...

Sd:s opinionsiffror förklarar säkert detta utspel.

Anonym sa...

Ja Robsten, diskriminering har många fula ansikten.Jag har ingen statistik men en klar känsla av att åldersdiskriminering och diskriminering av funktionshindrade övergår diskrimineringen av nyinflyttade.Jag fick min lön idag och känner mig könsdiskriminerat med tanke på att min manliga chef är hälften så gammal som mig och har mer än dubbelt så hög lön med i stort sett samma utbildning som mig. Vem tror du har kompetensen och får göra jobbet? *s*.
Förlåt det kanske är lite utanför ämnet men jag kunde inte låta bli *s*.För mig är det här med asylpolitik enkelt.Jag tycker att vi skall ta emot människor som är utsatt för dödshot i sina länder och ge dom möjlighet att överleva här solidariskt med andra länder (kvotering).Sen tycker jag att vi skall arbeta politiskt med andra länder att få ordning på landet i fråga.Dom som trivs här och anpassar sig får väl stanna och leva här som vi andra och dom andra som inte kan acceptera våran kultur får väl åka hem igen när hotet inte finns längre.Eller kanske till ett annat land närmare deras hemland med en kultur dom kan acceptera./Minngor

Kraxpelax sa...

Billström har naturligtvis rätt. Det var ett påpassligt och bra utspel. Invandringskostnaderna måste minskas.

Problemet är att utspelet inlemmar sig i överordnad borgerlig klassförskansningspolitik, vilket enligt Tankelagen Om Primitiv Association betingar Aftonbladsvänsterns reaktion, med obligatoriskt retorikutbrott humanism fiske i främlingsfientlighetens grumliga vatten blah blah blah blah varigenom vänsterpolitiken diskrediteras folkligt och den borgerliga huvudagendan i själva verket biträdes.

Här blir det lite komplixerat. Analysen behöver föras i mer än ett led, vilket natuligtvis övergår den politiskt-mediala överklassens supraklavikulära kapacitet (folket har ingen alls). Politik = Dumskallarnas Sammansvärjning.

Anonym sa...

Naturligtvis har Billström o Co rätt.
Någonting måste hända. Och man borde gå ännu längre. Invandringen borde strypas till ett minimum tills vi har fått ordning och reda i landet.

Enligt UNHCR:s sammanställning är Sverige västvärldens fjärde största asylland.
Sverige tog emot en dryg tredjedel av de totalt 6 240 somalier som sökte en fristad i västvärlden.

Vad är det som lockar somalier till just Sverige av alla länder i världen? Är det vårat klimat och chansen till att få ett jobb? Eller är det chansen till en kravlös tillvaro och livstidsförsörjning genom svenska skattemedel?

//Jinge

Robsten sa...

-"För mig är det här med asylpolitik enkelt.Jag tycker att vi skall ta emot människor som är utsatt för dödshot i sina länder och ge dom möjlighet att överleva här solidariskt med andra länder (kvotering).Sen tycker jag att vi skall arbeta politiskt med andra länder att få ordning på landet i fråga.Dom som trivs här och anpassar sig får väl stanna och leva här som vi andra och dom andra som inte kan acceptera våran kultur får väl åka hem igen när hotet inte finns längre.Eller kanske till ett annat land närmare deras hemland med en kultur dom kan acceptera./Minngor"-

Jamen då tycker vi ju likadant Minngor!!!

Sedan så avskyr jag Jinges åsikter, hans debattknep men jag vill ändå inte att hans nick förfalskas på min blogg. Vi skall hålla en högre nivå än vad han gör.

Anonym sa...

Medlemmarna av "Alliansen" fortsätter att sälja sig till första bästa förbipasserande för en billig penning. Visst är det "lustigt" att de bedriver en kampanj mot "prostitution".

Anonym sa...

Jag vill anknyta till föregående "anonym" som tar upp prostition. Han kanske menar nåt annat men jag vill tolka det så nu.*S* Sen det har blivit straffbelagt att vara torsk är det klientelet nu ute och söker sina "solstrålar"(gratishoror) bland oss vanliga kvinnor. Är det nån som har tänkt på det ? Jag tycker dom skall tillbaka till Malmskillnadsgatan. Nu vet man ju inte alls vad man träffar på för folk när man är ute och vill skapa kontakter./Minngor

Robsten sa...

Hmm...den vinklingen har jag aldrig tänkt på förut Minngor. Tror du inte torskarna som förr gick på Malmskilnadsgatan surfar på "eskortsiter" nu?

Anonym sa...

Håller helt med rim. Självklart kommer det här utspelet som en direkt reaktion på Sd's stigande opinionssiffror. Moderaterna är ju i alla fall inte dummare än att dom begriper att dom tappar väljare till Sd. Och som vanligt - snack men ingen verkstad!

Janne

Anonym sa...

Nej du dom har upptäckt en ny marknad.Ensamma kvinnor som längtar efter en partner.Lätt byte tror dom och lyckas säkert göra många som är godtrogna lessen.Dom kommer från alla samhällsskick.Poliser,höjdare i den offentliga sektorn m.m.Jag brukar roa mig med egna små utredningar och har rätt bra klämm på det hela.Det vore kul om nån skulle göra en vedertagen undersökning.Han/hon skulle säkert komma fram till samma resultat som jag.

Robsten sa...

Ja, du kan väl ha rätt Minngor, du har säkert bättre kläm på detta än jag;-)

The Hairy Swede sa...

at some point, immigration is an issue that must be taken hold of. as it stands right now, if immigration continues unhindered, the social welfare system could find itself in economic trouble. setting expectations on the people that are moving to sweden should not be something that needs to be debated. expectations can be found in every arena. laws, cultural mores, cultural values. when you travel or move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two. without setting any expectations, you imply that this country has no values, mores, or culture that should be adhered to. and that is unacceptable.

Svensk i Exil sa...

MISSA INTE DETTA:

En KD politiker erkänner öppet:

Invandringen “har ju skett alltför snabbt för landets bästa. Och eftersom staten inte vare sig påbjudit eller medverkat till assimilering, har mycket kriminalitet följt i spåren av kulturkrockarna. Risken för det blir naturligtvis större ju mer olikt Sverige är invandrarens egna kulturella bakgrund"

Han säger också:

"Mångkultur enligt etablerad svensk uppfattning är lika med nollkultur"

"Mångkultur förutsätter segregation, och då får vi ett splittrat samhälle"

"en gemensam värdegrund är förutsättningen för att ett samhälle ska kunna hålla samman"


Det börjar som ett angrepp på SD men sen kommer uttalandena ovan i kommentarerna.

http://jesoderbaum.wordpress.com/2008/08/24/vad-ar-fel-i-sak-i-sds-invandringspolitik/#comments

Anonym sa...

"Man kan på ett sätt säga att det är rättframt och modigt"....DETTA ÄT INTE RÄTTFRAMT OCH MODIGT NÅNSTANS,tror man det så tillhör man bara den lurade,naive och extremt blåögde medelsvensson,men det är ju också lögnarnas största valboskap.

Billström vill enbart fiska röster - inget annat,och då ljuger och hycklar man så gott man kan,har du redan glömt billströms hyckleri i utländsk media,har du redan glömt reinfeldts bevisade förakt för svenska folket?,jag skule inte kalla dig för systemkritisk här,utan enbart en vanlig naiv svensson som har lite "funderingar" angående sverige.

Du skriver ju grymma inlägg annars robsten,varför denna naiva ton helt plötsligt...

Robsten sa...

Det Billström SÄGER är en viss kursändring, läs det första jag klippte in.

""I Sverige råder en utpräglad rädsla för att tydligt kommunicera helt fundamentala värderingar och värderingsburen lagstiftning till människor som kommer hit. Oron för att missförstås eller utpekas som främlingsfientlig gör att vi i praktiken helt avstår från att ge en realistisk bild av vilka krav som gäller för den som vill leva ett bra liv i Sverige.""

Det ÄR ju faktiskt vad många systemktitiker har sagt. vad det sedan blir av i handling? Tja...jag tänker ju inte rösta på dem i nästa val, jag är med i ett annat parti.

Robsten sa...

Jag har läst igenom detta ytterligare ett par gånger nu. Det är en viss kursändring i hans tal, vi får ju inte heller vara blinda och förstenade i vår verklighetsuppfattning, då tappar vi ju trovärdighet och låter mest som pappegojor. Men vad som blir av det hela är ju en helt annan sak. Min tilltro är ju högst begränsad, det trodde jag kom fram mellan raderna åtminstone i min artikel.
Men eftersom hela systemet vilar på den politiska korrektheten så spelar i förlängningen det stor roll vad politikerna säger, även om de själva kör det som taktik. De är förmodligen inte själva medvetna om att de raserar den politiska korrekthet som allt vilar på.

Anonym sa...

Att kritisera ett system som man anser är felaktigt eller har spårat ur är ett sundhetstecken.Det jag saknar och efterlyser här är konkreta förslag HUR ett annat system skulle kunna se ut./Minngor

Robsten sa...

Du har ju faktiskt själv kommit med ett förslag Minngor som jag inte tycker låter alltför tokigt, om du läser vad du själv skrivit, och som jag citerat.;-)