söndag, oktober 26, 2008

Vilka är trakasserade?

Hot mot journalister tas upp i en ledare på DN. Det fria ordet och demokratin hotas i en förlängning. Även i Sverige hotas journalister anser redaktionen. Därför tar man upp ett exempel i Avesta där en journalist sägs känna sig hotad av två sverigedemokrater. Så här står det.

Maffialiknande metoder förekommer även i Sverige. För två veckor sedan besökte sverigedemokrater Avesta Tidnings redaktion i syfte att träffa en journalist, som enligt dem hade skrivit en "felvinklad" artikel om partiet. När de inte fick träffa henne i enrum blev de "arga och upprörda", enligt journalisten, som berättar för Sveriges Radio att hon skrämdes av händelsen.

Jag tycker man absolut skall hålla sig till lagen, man skall aldrig bära hand eller hota en journalist. Men jag tycker att alla som blir grovt felciterade eller får en intervju allvarligt felvinklat av en journalist, skall söka upp journalisten för att ge den egna synen på det som skrivits. Det minsta man kan begära är att en journalist som ljugit tittar den i ögonen som han skrivit om. Om alla gjorde så skulle det sannolikt få till följd att journalistkåren skärpte sig.

Jag känner inte till det aktuella fallet men det står "felvinklat" med citattecken. Vi kan konstatera att det är mycket troligt att de två Sd medlemmarna verkligen blev felciterade. Stora delar av svenska journalistkåren har inte tagit sitt demokratiska ansvar utan mörkat och dolt fakta i frågor som flyktingpolitik bl.a. Vi ser i denna film som är från programmet "Åsiktsmaskinen" att det redan på 80-talet fanns en överenskommelse mellan journalister att "lägga locket på" när det gäller flyktingpolitiken. Susanna Popova och Thomas Gür säger rent ut att svenska journalister mörkar och tystar ned fakta om flyktingpolitiken.Nu undrar vi vilka det är som egentligen hotar det fria ordet? Vilka är det egentligen som inte tar sitt demokratiska ansvar?

Länk DN

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja – man kan verkligen undra var försvararna av tryckfriheten tagit vägen. Man kunde ju tydligt se dem under Muhammedtecknings- och rondellhundskrisen, då personer utan egentligt inflytande över vad som skrivs i svenska tidningar protesterade mot vår tryckfrihet. Nu sitter personer med verkligt inflytande över vad som skrivs i den svenska pressen och talar om för oss att de länge varit medvetna om att ett lock lagts på och de undrar också litet förstrött om det inte vore läge att lyfta på locket. Jag tycker man borde sätta upp en lista över ”kackare i eget bo”. På den borde man – tycker jag – kunna återfinna Gür och Popova tillsammans med Maud Olofson (svenskar har inte byggt upp landet), Mona Sahlin (svenskarna har töntiga seder) och Fredrik Reinfeldt (det enda ursvenska är barbariet).

Robsten sa...

Här måste jag ändå ta Popova och Gür i försvar. De var faktiskt emot överrenskommelsen om att lägga locket på, det skall de haheder för. Dessutom så säger de ju sanningen i detta program, ytterligare en liten stjärna i kanten. De stackare som vågar gå emot medieetablissemanget måste vi nog stötta så gott vi kan.

Anonym sa...

Robsten - konferensen där de blev "nedröstade" avhölls enligt inslaget i slutet av 1980-talet. Vad hände sedan? Nästan 20 år av tystnad! Och har du hört något nytt i saken av Gür och Popova sedan programmet "Åsiktsmaskinen" sändes? Jag har inte lagt märke till något men jag är inte sämre än att jag kan ändra min åsikt om jag mitt vetande utökas!

Robsten sa...

de har såklart inte gått i bräschen för någon upplysningskampanj, det stämmer ju. På så sätt har de ju inte tagit sitt ansvar, helt rätt. Men de tillhör ju inte de värsta, de gillar ju ändå inte systemet, det står väl ganska klart. När det gäller Sahlin o Olofsson så spela de ju i en annan division, de är ju direkt ansvariga för det som hänt och är själva grundpelarna i systemet.

Anonym sa...

*** Journalister dör för... vaddå?

Hej Robsten! Runt om i världen dör journalister för rättvisa och för demokrati. I Sverige deltar journalister i att mörka den smygfascism som sprider sig med ryslig fart efter mordet på Olof Palme. Det enda en Svensk journalist kämpar för är högre lön!

Ta den Svenska hemlösheten som exempel. Många hemlösa har inte alls misskött sig och straffat ut sig ur sina lägenheter. Nej, i många fall handlar det om den Svenska extrema smygfascistiska pennalismen. Läs mer nu! ...t.ex här:
Länkstation: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=11929

M.v.h
Morgan Ohlson (morgan.o@passagen.se)
# Berövad alla former av inkomster /bidrag sedan 2006-08
# Hemlös sedan 2008-07-01

Anonym sa...

Den som har lagt till det där i DN-ledaren heter Lisa Bjurwald och är en bitter Expofitta. Hon arbetar alltså dels på underrättelstjänsten, dels på DN:s ledarredaktion. Det förekom aldrig något hot från SD:arna, utan de ville endast prata med henne och få reda på varför hon ljög om, vinklade och smutskastade SD i artikeln. Detta försökte media och sosssarna, och nu sossarnas förlängda arm Expo, blåsa upp som något jävla "hot". De börjar bli så jävla desperata att de skiter på sig av lycka när minsta lilla halmstrå uppenbarar sig.

Robsten sa...

Va? menar du att hon är med i Expo, samtidigt som skriver ledare på DN, samtidigt som hon jobbar åt underättelsetjänsten? Stämmer det är det inte bra alls, det är en katastrof.

Robsten sa...

tror inte hon arbetar för underättelsetjänsten, men jobbar åt Expo och på diverse tidningar.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lisa_Bjurwald