fredag, november 21, 2008

Riksdagen gjorde det alla visste att den skulle göra

Det är knappast en överraskning för någon att riksdagen skulle rösta "Ja" till Lissabonfördraget. Spänningsmomentet var lika med 0. Det skulle ha blivit betydligt mer spännande om vi hade en folkomröstning som Irland, där det ju blev ett "Nej". Själv har jag inte orkat sätta mig in i Lissabonfördraget. Jag visste ju att riksdagen skulle rösta igenom ett svenskt "Ja" oavsett vad jag och andra medborgare tycker. För att jag skulle sätta mig och råplugga fördraget krävs att jag får vara med och rösta i frågan, nu är det ju en exklusiv fråga för vår politiska elit.

I en folkomröstning som gäller vårt medlemskap i EU skulle förmodligen en majoritet av Sveriges befolkning rösta för att vi skulle stanna i EU. Det känns förmodligen orealistiskt att gå ur EU just nu för många människor. I övrigt så är svenska folket betydligt mer EU-skeptiskt än riksdagen och vårt politiska skikt. Alla vet att det är så och alla känner på sig att det är ett demokratiskt problem. Inga medier, tidningar eller TV-kanaler tar dock upp frågan och belyser det ur ett demokratiskt perspektiv. Det känns inte främmande att Janne Josefsson skulle kunna göra ett program som tar upp klyftan mellan våra yrkespolitiker och befolkningen i övrigt, Josefsson har glädjande nog blivit mer och mer politiskt inkorrekt för varje år, och i motsvarande grad blivit alltmer populär bland TV-tittarna.

Det är uppenbart att medlemsländer undviker folkomröstningar om Lissabonfördraget efter Irlands "Nej". Det är betydligt säkrare att medlemsländernas respektive riksdagar få rösta igenom förslaget. När tidningar och TV tar upp vilka länder som sagt "Ja" till fördraget i motsats till Irland som sagt "Nej", så tar medierna inte ens upp att skillnaden också var den att Irland faktiskt hade en folkomröstning där den röstberättigade befolkningen sade sitt i frågan. Det blir spännande att se vilka partier som kommer att gå framåt i det stundande EU-valet 2009. Skall EU-kritiska partier går framåt i detta val, eller kommer valet att likna ett riksdagsval? Förövrigt så finns det bara ett riktigt EU-kritiskt parti kvar i vårt land efter att MP slopat sitt utträdeskrav.

Länk DN

Länk SvD

3 kommentarer:

Anonym sa...

0v0 säger:

Ett svensk 'NEJ' skulle ha betyda ett nytt «»Lutheranian Reformation i EU«» men, den här gången skulle ha betyda att gå «»mot judiska-kristendomen«» också!

Är svenska politikerna, är svenska eliten så tuffa och så väl förbereda för ett sådana gärning!?

0v0 säger: Ha det bra!

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Dragan Klaric har startat en petion med krav på nyval pga denna fråga. Länk till denna finns på hans egen blogg.

Berit sa...

Jag får den känslan att svenskar anser att eftersom de betalar skatt behöver de inte ta ansvar för några "vertikala" beslut, man har valt politiker till det.
Man är inte van vid att en individs åsikt blir hörd, man kan bara agera i grupp, vilket bromsar initiativ, ansvarskänsla och kreativitet. Man klagar lite för att visa att man "är med" och att man inte "finner sig i det som händer" och sedan går livet vidare. Man kan åtminstone bestämma själv vilket märke jeansen ska ha och vart man ska åka på semester.
Sverige uppfann "Ombudsman"!