måndag, november 24, 2008

Upprop mot artister!

En stor del av den svenska pop och rockeliten skall enligt DN ha gått ut i ett upprop mot att papperslösa inte har rätt till sjukvård. Förmodligen är det gratis sjukvård som menas, sjukvård har de rätt till redan nu men de måste betala för den. Artisterna skall också uppträda gratis för att samla in pengar för sjukvård åt de papperslösa.

På ytan så verkar detta vara ett behjärtansvärt projekt. På ytan alltså, saken är den att orsaken till att vi har många papperslösa är att våra regeringar fört en otydlig och slapp flyktingpolitik länge. Detta har gjort att vi fått många s.k. papperslösa (begreppet är i sig missvisande i många fall) i vårt land. Vi har helt enkelt skickat ut fel signaler till omvärlden.

Det är också så att har man fått avslag på sin ansökan eller inte ens sökt uppehållstillstånd så befinner man sig i landet olagligt. Det skulle vara fullständigt absurt om jag befann mig i t.ex. USA och skulle börja kräva gratis sjukvård där. Målet måste vara att alla som befinner sig i vårt land skall vara här lagligt naturligtvis. Vi får hoppas att regeringen inte har någon annan målsättning.

En annan aspekt är att dessa artister själva med största sannolikhet utnyttjar privatvård. De har gott ställt och har i de flesta fall tjänat massvis med pengar. Vi med normala inkomster får utnyttja den allmänna vården och vi har märkt hur vården har blivit sämre på senare år. Det finns gamla och utslagna i vårt land som är svenska medborgare sedan födseln som inte får den vård de har rätt till. Detta är väl någonting dessa artister inte har en aning om. Det ger väl inga trendpoäng att slå ett slag för våra egna gamla och mindre bemedlade som inte får tillräcklig vård. I mina ögon har dessa artister förlorat i anseende och trovärdighet.

Länk DN

7 kommentarer:

Robsten sa...

Jag vill påpeka att jag enbart står för de åsikter som finns i artikeln, inte bland kommentarerna. Fått mail där det påpekas att en del kommentarer mest är att likna vid rasistiska påhopp och tar bort effekterna av den sakliga argumentation artiklarna innehåller. jag kan inte införa scensur bland kommentarerna och jag tänker inte sålla på något vis såvida inte kommentarena innhåller persomuppgifter eller grova personliga påhopp. Men jag står enbert för de åsikter som finns i artiklarna, väl att märka.

Fenrisulv sa...

Du nämner att vården har blivit sämre i Sverige. Jag vill nog anmäla avvikande mening där. Den behåller sin höga standard i en internationell jämförelse, men däremot är tillgängligheten under all kritik. Och vad beror det på, frågar man sig. Jo, det är egentligen lika enkelt som ett plus ett.

Undersökningar visar att många invandrare är betydligt mer skröpliga än svenskar i motsvarande ålder. Man lider i större utsträckng av t ex diabetes II och andra sjukdomar som man normalt förknippar med en högre ålder. Där har du en anledning till att det numera är så, svårt att få adekvat vård inom exempelvis dom tre månader som vårdgarantin säger. Jag menar, nu när det skall importeras "arbetskraftsinvandrare från MENA-länderna som skall "rädda våra pensioner" så kanske det inte är speciellt lyckat att dessa redan vid ankomsten visar sig vara betydligt sjukare än vad svenskarna i gemen är. Men det tänkte man visst inte på.........Och att även invandrare går i pension är visst också något som Bastuklubbs-Billström et al glömde bort i vevan, att dom t o m gör det tidigare än svenskar är ju inte heller speciellt hoppingivande......

En annan sak är att invandrarnas stora barnkullar också har inneburit påfrestningar på vården i en omfattning som man kanske inte hade räknat med.

Sammanfattningsvis, jag vill hävda att svensk vård är mycket bra, men att tillgängligheten lämnar mycket övrigt att önska. Några av anledningarna till det kan man läsa ovan.....

Daniel sa...

Tänk om dessa artister kunde visa lika stor sympati mot fattiga svenskar som laddar ner mp3 istället för att köpa skivor. Kan dom inte göra välgörnhet emot dessa grupper istället.

Många sitter fast i 50-60-talets syn på världen, det finns bara bra sjukvård i den rika världen(väst) och att värjden är indelad i I och U-länder. Men detta stämmer inte längre, många länder har gått förbi eller är på samma standard som oss. Vi svenskar kanske får söka vård utomlands i länder där våra biståndspengar byggt upp en fungerande sjukvård.

Anonym sa...

Precis min tanke Daniel. När man känner sin egen plånbok hotad är man inte lika förstående bland de etablerade artisterna som ofta är intimt sammanflätade med
skivbolagen.
Detta är ett sätt att bedöva sina samveten.
Att inte ställa villkor på papperslösa uppmuntrar till identitetslöshet samt att kasta sina identitetshandlingar innan du kommer till Sverige.

Anonym sa...

Att ge kriminella människor gratis sjukvård är fel!

Robert sa...

Vill man inte ha illegala invandrare i Sverige så kan man ta hand om det på ett sätt som inte bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Sverige är ett av Västeuropas mest restriktiva länder när det gäller vård för papperslösa och har fått svidande kritik för detta från FN. Vårdpolitik och migrationspolitik bör hållas åtskilda.

Robsten sa...

Men snälla Robert om man vistas illegalt i landet skall man lämna landet, det är just därför man är illegalt i landet. Papperslösa är ofta inte papperslösa heller, det är en slarvig benämning helt enkelt.

Sedan håller jag med Fenrisulv om att den högreb specialistvården är på en mycket hög nivå i landet, däremot så slarvas det med mindre operationer och liknande p.g.a. resursbrist, slarvigt lagade frakturer och annat är numera legio, så det är inte riktigt bara tillägnligheten som fallerar.