lördag, januari 24, 2009

Vi har alla blivigt fattigare

Det är en tillfällig konjunkturnedgång just nu. Det står om den med stora rubriker i tidningarna, jobb och annat hotas. Det är dock inte den som är något verkligt problem för oss svenskar, det är att vi faktiskt, jämfört med omvärlden blivigt fattigare på riktigt.

En gång i tiden så låg vi på 2.a plats i välståndsligan. På sjuttiotalet låg vi på fjärde plats i välståndsligan enligt Nutek, nu ligger vi på 12:e plats. Vi har nationer som Norge, Irland och Island framför oss. Det skrivs väldigt lite om detta, analyserna om varför vi halkar efter är ännu färre.

Jag är så gammal så jag minns när det fanns poliser på gatorna, när de kollektiva färdmedlen gick i tid för det mesta, när SJ fungerade prickfritt, när man slapp vänta i halva dygn på akuten.

Vården har blivigt sämre om man räknar bort specialistvård som troligen fungerar bättre än förr. Tillgängligheten är väsentligt mycket sämre. Jag har hört upprörda föräldrar berätta att de suttigt 20 timmar på en akutmottagning i Stockholm. Förr såg man poliser på gatorna och de kom direkt när man ringde dem. Den enda gång jag ringt polisen så kom de faktiskt direkt också. Men andra vittnar om motsatsen. Förr så tog polisen tag i alla brott, även inbrott. Nu saknas resurser för detta. Förr så kom polisen med glädje ut till skolorna när lärarna ringde dem, nu saknas enligt tillförlitliga uppgifter resurser också för detta, i alla fall i store delar av Stockholm. Förr hade vi ett försvar som inte skämdes för sig internationellt, nu är vårt försvar efter alla besparingar ett skämt ute i världen.

Pensionerna skall vi inte tala om. Förr med ATP-systemet så fick pensionärerna en pension de kunde leva värdigt på efter ett hårt arbetsliv. Efter pensionsreformen som alla allianspartier samt Socialdemokraterna skrev under så kommer t.ex. jag få jobba tills jag stupar eller samla tomburkar när jag går i pension. Det är det säkraste tecknet på att vi faktiskt har blivigt fattigare.

Till en del kan vår relativa fattigdom förklaras med faktorer som vi själva och våra politiker inte styr över. Till stor del beror detta dock på att våra politiker tagit väldigt dåliga beslut i ett antal frågor. Ofta har de tagit besluten utan debatt eller öppen information. Ofta har viktiga beslut tagits av de flesta riksdagspartierna gemensamt. Ofta har viktiga och ödesmättade beslut tagits och skrivit under av partier från båda blocken. Det är beslut rörande våra pensioner, flyktingpolitik, energipolitik, EU och andra sådana saker.

De nuvarande riksdagspartierna har förbrukat allt förtroende. Ändå så stämplas människor som vänder sig till partier utanför riksdagen som antidemokratiska och allt möjligt annat. Det är ju dock de nuvarande riksdagspartierna själva som bettet sig antidemokratiskt och förbrukat vårt förtroende.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Snälla Robsten, det heter väl ändå "blivit".

Fredrik sa...

Med tanke på både Irlands och Islands enorma finansiella kriser så kommer vi nog än en gång gå förbi dessa iallafall för några år.

Anonym sa...

Du har så rätt min fagra människa!

Robsten sa...

jag är nog inte så speciellt fager är jag rädd;-)

Anonym sa...

...mmm, och det skrivs heller inte så mycket om hur det kom sig att vi låg på andra plats i välståndsligan!

Johan Gustavsson

Robsten sa...

Nä, men nu har du din chans och skriva varför?

Kriget har jag hört, och det stämmer ju delvis också, men det förklarar väl ändå inte varför vi halkat ned, utan bara varför vi hamnade på andra plats.

Anonym sa...

Jo du Robsten....jag är ju ingen professor i detta ämne men kände ett begär att kommentera. Då jag, inte för så länge sen läste en bok av Ulf Nilson som hette "Sverige, sluten anstalt". Den behandlar just detta ämne, om du inte har läst den. Det finns även en uppföljare till denna bok.

Svaret på varför får bli: Olof Palme. Som med en korg fylld med färdigskrivna lappar om hur Sverige AB skulle förbli det rika och till synes mäktiga land, skakade om och tog en lapp.

Detta styrande med skygglappar och oaktsamhet från politikers sida plus att samtidigt handskas med wallenbergarna som värnar sin enorma makt och låter inga nya företag växa sig så starka så att de utgör hot. Man får absolut inte glömma uttrycket "inlärd hjälplöshet" vilket får mig att tänka på dessa svenskar som röstar på de sju systrarna om och om igen.....som sagt, vi behöver verkligen hjälp! Och så vidare....

Annars ska du ha tack för en jättebra blogg!

Johan Gustavsson

World traveller sa...

Foerslag till raettvis skatt!

Obligatorisk: - Skatt till sjukvaard, - aaldringsvaard, - pension, - polis, - "raettsvaesende", - raeddningstjaensten, - foersvaret, - vaegunderhaall, - tull, - A-kassa, - foeraeldrapenning, - barnbidrag, - skolan, - socialbidrag, - naturvaard, - teknologisk utveckling, - katastrofhjaelp, och liknande.

Frivillig skatt (kryssa Ja eller Nej paa skattsedeln):

- U-hjaelp, - Skatt till invandrare (inkl. social, boende, foeraeldra, inflyttnings och alla olika bidrag dom idag aer beraettigade till), - Bidrag till Ryssland! och Kina! (foerstaar inte varfoer Sverige maaste ge bidrag till dom 2 laenderna), - Fallskaermar till diverse politiker och direktoerer, - Bidrag till Hamas, - Bidrag till Muslimska Broedraskapet, - Bidrag till Hizbollah, - Bidrag till kommunistiska och muslimska konferenser vaerlden oever (vilket nu aer fallet).

Paa detta viset borde alla kaenna sig noejda. De som vill ha massinvandring och betala foer u-hjaelp till Mugabe och Co. faar goera det och de som inte vill slipper. Alla blir glada och noejda:-) Svarare aen saa haer behoever det inte vara. Jag jobbar i krigshaerjade laender och tycker att de som verkligen aer flyktingar (en liten procent av de invandrare Sverige tar in) blir baest hjaelpta paa plats eller i naeromraadet och i traengande fall ska vi givetvis kunna ta emot flyktingar ocksaa. Oevrig invandring borde ske enligt Australiska och Kanadensiska regler enligt poaengsystem.

Jag tycker att det blir mycket raettvisare saa haer. De som kaenner att de vill betala foer massinvandring och stoed till Hamas o Co. goer det via skattsedeln och de som inte vill slipper. Det aer vael raettvisa. (Foer eovrigt aer jag helt emot att Sverige med skattepengar stoeder Hamas, Hizbollah, Muslimska Broedraskapet och liknande goa gubbar) Har Ni foerresten hoert talas om Allmaenna Arvsfonden? Pengar fraan doeda svenskar utan anhoeriga gaar till muslimska organisationer! Hur i h-e lyckades dom med den kuppen? Det roer sig om maanga miljoner varje aar.