söndag, januari 18, 2009

Slaget som förändrade Europas historia


Rom under kejsar Augustus hade för avsikt att införliva stora delar av nuvarande Tyskland (området mellan Elbe och Rhen) i det imperium som vi kallar Romarriket. År 12 f. Kr tågade romarna ända till floden Elbe och skaffade sig en viss kontroll över området. Germanska stammar motsatte sig detta utan att vara i direkt krig med Rom.

Quinctilius Varus hade till uppgift att upprätthålla ordningen i det nordöstra området av Romarriket åren efter Kristi födelse. År 9 e. Kr skulle Quinctilius Varus, tåga till sina vinterkvarter västerut, till Vetera Castra. Varus hade 3 hela legioner samt sex kohorter under sitt befäl, sammanlagt över 20,000 man.

Under marschen så lyckades dock en german i roms tjänst, Arminius (Herman) lura Varus att ta en genväg genom oländig terräng. Vid en lämplig tidpunkt gav sig Arminius iväg för att "samla ihop lojala germanska stammar" som han sade. Andra germaner i Roms tjänst gav sig plötsligt av från kolonnen och gav sig in i skogen.

Bakhållet var oerhört välplanerat. Vallar hade byggts för att dölja germanska krigare, andra grupper av krigare hade placeras bakom romarna återigen andra grupper hade placeras framför. Det var germanen Arminius som lyckats ena flera germanska stammar i ett enda väldigt bakhåll. Det var också han som planerade och ledde bakhållet. Sammanlagt hade Arminius lyckats skrapa ihop 18,000 man, en väldig siffra för de germanska stammarna.

Bakhållet blev överrumplande för romarna som kämpat sig fram i lera och regn. De kom i total oordning och förlusterna blev oerhörda på ganska kort tid. Striden varade hela fyra dygn och var totalt skoningslös. Bara en regel gällde, döda eller dö. De som stupade skändades ofta, fångar avrättades nästan omedelbart.

Efter fyra dygn utplånades de romerska legionerna fullständigt. Endast några få kunde fly och berätta om det fruktansvärda nederlaget. Totalt förlorade germanerna 500 man, emedan romarna utplånades fullständigt.

Efter detta slag försökte aldrig romarna lägga under sig det germanska området mellan Elbe och Rhen. Det var för all framtid germanskt område. Vid denna tid var det enbart germanerna som kunde besegra romarna, som var erkänt duktiga krigare. På öppet fält skulle t.o.m. germanerna vara chanslösa mot romarna. Detta enda slag, som går under namnet "Slaget vid Teutoburgerskogen", förändrade och påverkade hela Europas framtid. Norra Europa blev för all framtid germansk, emedan romarna styrde i väst och söder.

Frågan är om nästa slag vid "Teutoburgerskogen" måste ske mot våra egna politiker. Det är de som är hotet mot vår existens och välfärd i dag. 

OBS: Texten lånad med tillstånd från annan stängd blogg. 
Länk DN

Länk Wikipedia
germaner

9 kommentarer:

Jonas sa...

Men snälla. Musiken är det en människoröst eller?

Robsten sa...

Ha, ha, ja o det är fanimig varken en kvinnoröst eller en gossröst.

Robsten sa...

Amon Amarth heter gruppen, men det var liksom filmen jag ville visa, även om jag råkar digga just denna låt av Amon Amarth

Jonas sa...

Ja inte är dom(bandet) några förespråkare av peace and love precis. Citat: "Now, where is your god?
Does he hear your prayers?
Does he even care for you?
His silence speaks loud and clean"
"They show their sharp
And grinning teeth
As howls are getting higher
Sending chills
Down fleeing spines
Their blood runs hot as fire".
Orginalmusiken är och passar bättre.

Andreas sa...

Det är dödsmetall, svensk dödsmetall när den är som bäst =) Det SKA vara brutalt. Dödsmetall och black metal är inte till för att attrahera "vanilj-svenssons" som gillar toppliste/ZTV-musik.

Robsten sa...

ja, fast nu var det texten som var det viktiga, tuben-klippet lade jag in för de realistiska krigsscenerna. Jag gillar musiken, men inte allt Amon Amarth gjort, långt därifrån. Men jag har förståelse för att inte alla gillar denna musik som väl inte kan kallas trallvänlig populärmusik. Skruva ned ljudet vettja.

Robsten sa...

Här är texten till "The northern star"

8. Under The Northern Star

The icy winter is creeping near
Dark skies above us
Biting frost in the air
Darkness surrounds us

The cold piercing autumn breeze
Fills the longships sail
Soon the lakes and seas will freeze
And snow will lay its veil

Many years we've been away
Many oceans we have roamed
Now the North star guides us on our way
As we are heading home

The many hardships we've endured
Have brought us rich reward
Now the North star guides us home
With cargo full of gold

Many friends died on the way
Only few of us survived
But I would gladly take their place
In Oden’s hall up high

[Solo: Söderberg]

The icy winter is creeping near
Dark skies above us
Biting frost in the air
Darkness surrounds us

Soon the lakes and seas will freeze
And snow will lay its veil
And we will long for the summer breeze
Where we can set our sails

Jag har inga problem med den texten. jag har problem med vad Sahlin, Reinfeldt, KG Hammar och Karloni Krook säger.

Andreas sa...

För övrigt kan jag också tillägga att svensk metal, även om man inte tycker om musiken själv, onekligen är något att vara stolt över som svensk! Sverige är ett av dom absolut största metal-länderna i världen, med ett otal rejält framgångsrika och väldigt kända metal-band. Just inom dödsmetallen var Sverige stilbildande i början på 90-talet, med Göteborgsband som At the Gates, Dark Tranquility och In Flames (de sistnämnda ägnar sig numera åt pop-metal dock.. usch) samt Stockholmsband som Entombed, Dismember och Unleashed. Jag är faktiskt inte säker på att något land i världen hyser lika stor respekt inom metal-världen som Sverige, för alla våra stora band. Lägg därtill att såväl Finland som Norge är väldigt stora metal-länder (men konstigt nog inte Danmark). När jag pratar om "metal" ska man förresten hålla i åtanke att jag inte pratar om "hårdrock" som gemene man tänker på när man säger det ordet. Det är alltså inte urvattnade gubb-band som AC/DC, Kiss eller Black Sabbath jag pratar om, utan betydligt mer avancerade grejer, ibland brutalare (dödsmetall, black metal, thrash metal), ibland bara så oerhört mycket mer musikaliskt (som power metal och progressiv metal). Och ja, jag VET att inlägget inte handlar om musiken främst, likväl måste jag kommentera, då jag är ett stort metal-fan =)

Robsten sa...

helt Ok Andreas, kul med lite info om den världen också.