onsdag, juni 03, 2009

SVT:s valanalys – har de också en politisk agenda?

I går såg jag på Aktuellt, det handlade om det kommande EU-valet och småpartierna. Tvärt emot vad en del andra uttryckt tycker jag dessa partier utanför riksdagen ändå fått hygglig mediebevakning. Så fram till i går kväll var jag, efter förväntningarna, ganska nöjd.

I gårdagens Aktuellt framställdes Piratpartiet som den stora vinnaren och uppstickaren bland dessa partier utanför riksdagen. SD och Fi gavs nästintill inga chanser alls. Det stora tricket programmakarna gjorde var att klumpa ihop SD med Fi. SD fick i senaste valet 2,9 procent av rösterna från valmanskåren, Fi fick 0,8 procent. Det är en avsevärd skillnad. I opinionsmätningar har SD legat långt över de siffror Fi erhållit, ändå väljer programledaren att klumpa ihop dessa partier, som om de legat på samma nivå.

Man framhävde Piratpartiet som den stora raketen, samtidigt sade man att inför varje val så är det bara ett parti utanför riksdagens fina krets som kan göra sensation och ställa till med ett jordskred. Ordagrant sades det i programmet att det parti som blir ”uppstickaren” alltid ”sopar rent” och lämnar i princip inga röster kvar åt övriga ”uppstickarpartier”.

Det man, nästan övertydligt, ville få fram var att endast PP har en chans i det kommande valet. För det första så gör man sig skyldig till en alldeles uppenbar (och medveten) felkalkyl när man jämför ett fyra gånger så stort SD med Fi. Man bortser från de opinionsmätningar som visar förhållandevis höga väljarsiffror för SD. Man bortser också från att SD i princip alltid ligger lågt i opinionsmätningar. Framförallt bortser man från att SD inte är något vanligt missnöjesparti utan är det enda partiet med socialkonservativa värderingar. Tycker man inte mångkultur är speciellt bra och vill man ha en mer konservativ politik så hoppar man inte över till ett annat parti från SD hur som helst, vilket man kan göra från en del andra missnöjespartier. Det finns djupa ideologiska skillnader mellan partier och människor som SVT i sina grunda, och som jag misstänker, medvetet felaktiga analyser, inte tar någon hänsyn till.

Jag tror svaret till det tendentiösa reportaget ligger i en annan välkänd effekt. I val till EU-parlamentet så kan många människor proteströsta och ”ta ut svängarna” i sitt röstande som de inte vågar i ett riksdagsval. Man vet naturligtvis att SD-sympatisörerna kommer att rösta enligt sin övertygelse och att SD kommer att göra ett bra val. Det man till varje pris vill förhindra är att proteströstarna lägger sin röst på SD och att det blir det stora jordskredet. Man vill styra över dessa proteströster, som kan bli väldigt många, till Piratpartiet i stället. Efter gårdagens Aktuellt är jag övertygad om att det är en medveten strategi av SVT. Gärna ett jordskred tänker de, men rätt sorts jordskred tack.

11 kommentarer:

Hm sa...

Tveklöst är det så, du har rätt! Uppenbart för de flesta med orubbad tankeförmåga att fulmedia puffar för piratpartiet. Tyvärr anar jag taktiken kan lyckas till nackdel för SD. Ändå rätt förvånande att man så öppet talar om att SD skall stoppas. Är det desperation eller förvissning om utgången?

Robsten sa...

Ordet "desperation" kom snabbast för mig.

Milla sa...

Det är inte mycket att orda om egentligen för du har helt rätt. Dom ser hellre PP som inte ens har en politik än oss.

Du har även rätt i att SD faktiskt fått relativt bra respons i media och ute på skolor och diverse debatter. Det är ju nåt som bådar gott inför framtida val där vi kommer att bli oslagbara :)

Blackfootnation sa...

Ja, det ligger mycket i det du säger.
Personligen är jag så in i helvete trött på Sveriges samlade media-utbud att jag orkar inte följa deras tungotal, PK-ism, vinklingar, ljug och propaganda.
Jag märkte dock "tidigt" att PP blev en "räddande" effekt.
Jag tror dom hade haft det otroligt jobbigt om PP och SD hade legat lika i opinionen.
Faktum är att det gått så långt att jag inte heller litar på dessa opinions-siffror. Det kan lika gärna enligt mig, vara så att man helt enkelt skapar PP's sifror och den media-bild som följer.
Allt verkar tillåtet i "spelet" mot SD.

Sen är det ju så att man som varken vänster eller 'höger' röstare kan förstå att så många håller kvar vid dessa adels-figurer.
Hur är det möjligt att genom någon procentsats eller promillesats av t ex a-kassa kan styra en opinion???
När jag ser hur rädda "massan" är över 300-1500 kr skillnad på ett år i ekonomiska frågor, trots att hela samhället brakar och brinner runt dem, gör att jag helt tappar tilltron till Sverige.

Att vi har nästan 6-7% som kan rösta på Ohly och anhang är en ännu större gåta.
Snacka om halv-hjärnor.

Jimmy S. Windeskog sa...

Fokuseringen på Piratpartiet är förmodligen tvådelat.

Dels är de nya, roliga och ofarliga. Precis som NyD uppfattades av media en gång.

Sedan finns givetvis tanken att PP i delar bevisligen tar röster från SD, det är ju uppenbart och finns förmodligen med i analysbilden.

För agendan finns ju där, sedan exakt hur man resonemat kan ju kanske diffa på ett uttryck eller två.

Sören sa...

Hej Robsten,

Detta är inget att förvåna sig över. I en mogen "demokrati" är det självklart så att den som "äger" informationsflödena (media)också "äger" makten eftersom människan är ett socialt djur som låter sig påverkas. Därför utgår all makt från dem som kontrollerar medierna. Inte från folket.

Ett av de mest flagranta redskapen för att påverka opinioner, är just opinionsundersökningar. Hade "demokratin" varit värd namnet, skulle dessa förbjudas eftersom ingen vet hur de används för att manipulera. Men att de används så är helt säkert.

Anonym sa...

Hej alla SD-anhängare, tröttnar ni aldrig på att korsfästa er själva? Det är väl ingen hemlighet att etablissemanget inte vill släppa fram SD, jag förstår inte riktigt ert behov av att spä på detta faktum med ständigt nya konspirationsteorier och att nu dra in PP i nätet också, det är bara för mycket.

Piratpartiet kan tyckas vara ett enfrågeparti men det är en synnerligen viktig fråga som inte i första hand handlar om fildelning, som en del felaktigt tror, utan om att definitivt stoppa 1984-utvecklingen. Detta kan mycket väl vara den stora ödesfrågan i vår tid. Jag vet att de flesta av er inte håller med, för er är det väl invandringspolitiken som är den Stora Avgörande frågan. Men låt mig då fråga er: Hur kommer ni att kunna driva den utan verktygen för fri information och kommunikation?

Fö kommer PP knappast "stjäla" några väljare från SD, deras väljargrupper är ju så olika som natt och dag.

sign. Mogura

Mats J sa...

Låt PP ta en plats i EP på SD:s bekostnad. Om ett år kommer deras väljare fråga sig vad som blev så mycket bättre av det. Media kommer att rapportera om missbruk av offentliga medel, frånvaro vid voteringar eller någon annan halvt fabricerad nyhet. När det sedan kommer ett riktigt val som betyder något är SD ohotat bland uppstickarpartierna.

Robsten sa...

Jag har väl tänkt lite som dig Mats, men det är ju fan vilken otur vi har.

z999 sa...

Mogura:
"Hej alla SD-anhängare, tröttnar ni aldrig på att korsfästa er själva? Det är väl ingen hemlighet att etablissemanget inte vill släppa fram SD, jag förstår inte riktigt ert behov av att spä på detta faktum med ständigt nya konspirationsteorier och att nu dra in PP i nätet också, det är bara för mycket."

Det beror på att det kommer att vara c:a 2-3% missnöjesröster i valet, etablissemanget anser att den gruppen blir större ju lägre valdeltagandet är och kommer att vara en betydande faktor för om Sd kommer att komma över 4% spärren. Därför är de tacksamma för om PP kan suga upp dessa röster eftersom dom då slipper besvärliga debatter.

Så här skriver en centerpartist (riksdagsman Johan Linander; http://johanlinander.se/blog/) -
"Ett allmänt missnöje med riksdagspartierna plus ett allmänt missnöje med EU gör att några procent av väljarna vill proteströsta. I förra parlamentsvalet fick Junilistan proteströsterna och i det här tycks PP stå på de protesterandes önskelista. På ett sätt vill jag tacka PP för att de nu har medgång i opinionen, för många av de här proteströsterna hade förmodligen annars gått till Sverigedemokraterna. Trots allt har jag mycket hellre en svensk Europaparlamentariker som slåss för integritet och fildelning (och i övrigt inte har några uppfattningar alls) i EP än en främlingsfientlig Sverigedemokrat."

Han ser alltså PP som en harmlös utmanare som är positiv till riksdagspartiernas huvudfråga - fortsatt massinvandring.

FRA-lagen motiveras med kriget mot terrorismen. Detta hade varit omöjligt att motivera om vi inte hade haft massinvandringen av muslimer till Sverige, men riksdagspartierna vet att PP aldrig kommer att ifrågasätta grundorsaken till FRA. Pseudodebatter runt FRA har man lättare att ta vilket framgår av Johan Linanders inlägg.

"Piratpartiet kan tyckas vara ett enfrågeparti men det är en synnerligen viktig fråga som inte i första hand handlar om fildelning, som en del felaktigt tror, utan om att definitivt stoppa 1984-utvecklingen."

Mångkulturen gör det nödvändigt med FRA. Ett exempel, mångkulturella förra Jugoslavien var fredligt(?) så länge Tito styrde det med järnhand med ett kommunstiskt diktatorstyre.

"Detta kan mycket väl vara den stora ödesfrågan i vår tid. Jag vet att de flesta av er inte håller med, för er är det väl invandringspolitiken som är den Stora Avgörande frågan."

Nej, för mig är det en väldigt stor fråga eftersom politikerna försöker lösa symptomen på invandringen (den islamska) med FRA.

"Men låt mig då fråga er: Hur kommer ni att kunna driva den utan verktygen för fri information och kommunikation?"

Ja, det var en klurig och berättigad fråga förståss.

"Fö kommer PP knappast "stjäla" några väljare från SD, deras väljargrupper är ju så olika som natt och dag."

Jo, men det handlar om de c:a 2-3% missnöjesröstande, inte de p-partister eller Sd'are som verkligen vill förändra.

Robsten sa...

""Det beror på att det kommer att vara c:a 2-3% missnöjesröster i valet, etablissemanget anser att den gruppen blir större ju lägre valdeltagandet är och kommer att vara en betydande faktor för om Sd kommer att komma över 4% spärren. Därför är de tacksamma för om PP kan suga upp dessa röster eftersom dom då slipper besvärliga debatter.
""

Precis vad jag ville få fram med min artikel. jagh tror ju att SD kan nå 4 procentsspärren UTAN dessa proteströster, jag är t.o.m. övertygad om det. Men MED proteströsterna kan det ju bära riktigt jävla långt.

Dessutom bedömar jag potentialen för proteströster ännu större än 3 procent. Minns Junilistan, de fick 14 procent, varav en 10 procent, om inte högre, var proteströster.