tisdag, juli 21, 2009

Antidemokratiska tendenser hemma och borta

Paula Neuding har skrivit en del bra ledarartiklar, nu skriver hon även en som innehåller flera frågetecken, i alla fall om vi vill höja debattnivån i vårt land som tenderar att hamna på en rudimentär nivå allt oftare. Neuding tar upp Putins förslag att stoppa utländska lärare i Ryssland för att hindra att extrema läror sprids vid landets lärosäten. Så här skriver Neuding i sin artikel.

Däremot skulle det ha kunnat låta så i rysk radio i veckan eftersom premiärminister Vladimir Putin lagt fram ett lagförslag som innebär just detta – att med nationalistiska argument hindra utländska lärare från att verka vid universiteten i Ryssland. Ytterligare ett grepp som förstärker bilden av ett Ryssland som är på helt fel väg.

Är det dags att isolera Ryssland?

För det första skulle det vara en helt otrolig åtgärd att isolera Ryssland för en inrikespolitisk åtgärd som vi fullständigt saknar bakgrund till. Vi har ingen aning om varför Ryssland vill införa denna åtgärd och vilka problem de upplever. Återigen så kan vi konstatera att nationalism ses i Sverige som något fult och nästan äckligt, vi måste dock komma ihåg att Sverige är närmast ensam på denna jord om en sådan inställning till nationalism. Skall vi reagera lika våldsamt på utslag av nationalism från USA Neuding? Om det nu överhuvudtaget är ett utslag av nationalism från Putins sida, och inte en åtgärd baserad på säkerhetsmässiga grunder. Ett annat perspektiv är att vi i vårt eget land kan ha problem med muslimska friskolor som indoktrinerar sina små elever. Vi kanske borde ta tag i det problemet innan vi kommer med pekpinnar till andra nationer. Vidare skriver Neuding så här.

Men omvärlden får inte glömma att resultatet av toppmötet är ett litet ljus i ett annars tämligen mörkt töcken av antidemokratiska tendenser.

Säkert finns det ”antidemokratiska” tendenser i Ryssland i dag. Men lagförslaget från Putin behöver inte vara antidemokratiskt. Globalisering har definitivt inget med demokrati att göra, slå upp ordet ”demokrati” i vilken ordbok ni vill. Det finns en tendens att använda ordet ”demokrati” som man själv vill och enbart för sina egna syften i dagens debattklimat. Om Putin har stöd av befolkningen är det inte ett problem för demokratin. Skulle Putin (Ryska regeringen) däremot införa en sådan lag mot en förmodad folkmajoritet så är det ett demokratiskt problem. På samma sätt är det ett demokratiskt problem om t.ex. svenska regeringen vill införa kvotering av lärare med utländsk härkomst utan att ha folkligt stöd för detta. Vidare skriver Neuding så här i sin artikel.

Att verka som oppositionell journalist i Dimitrij Medvedevs och Putins Ryssland har tidigare visat sig förenat med en klar risk att bli tystad – för ett tag eller för evigt. I förra veckan mördades ytterligare en människorättsaktivist – Natalja Estemirova.

Det må vara naivt att hoppas på en trovärdig och rättssäker rättegång, men om Medvedev vill bättra på Rysslands anseende är det i denna ände han ska börja.

Det är förfärligt detta som händer ryska journalister och det sänker Rysslands anseende utan tvivel. Jag tvivlar dock inte på att straffen blir hårda om man får fast de som gjort sig skyldiga till det senaste mordet på Estemirova. Vad Neuding menar med trovärdig rättegång har jag lite svårt att förstå. Apropå trovärdiga rättegångar så kommer domen i morgon mot de tre kvinnor som brutalt misshandlade Martin Kinnunen och hans flickvän av politiska skäl. Vi har alltså ett brutal politiskt överfall i vårt eget land som man skulle önska att våra journalister vore lite mer intresserade av. Just journalisten Paula Neuding har jag själv informerat via telefon angående rättegången mot dem som så brutalt misshandlade Kinnunen. Vi får se om försvaret av demokratin står lika högt i kurs när det gäller vårt eget land.

Länk SvD

6 kommentarer:

MS sa...

Ett lands högsta politiska lednings enda jobb är att styra sitt land och det innebär att sätta den egna befolkningen främst. Inget konstigt med det kan man tycka men som bekant är Sverige landet tvärtom. Här är det fult att ta hand om sina egna utan man ska av någon anledning rädda resten av världen först. Jag vet inte heller än vad bakgrunden till detta beslut av Vladimir Putin är? Det kan vara för att rädda inhemska jobb eller kvalitén på undervisningen och så länge han har ryssarna bakom sig så är det inte vår sak att peka finger. Jag är allergisk mot denna svenska sjuka att alltid slå sig på bröstet och tro att vi är så mycket bättre än omvärlden. Samma människor som är så snara att peka ut andra länders fel och brister verkar dock ha en blind fläck när det gäller problemen här på hemmaplan. Om våra journalister skulle ägna lite tid åt alla dom problem vi står inför så kanske det skulle kunna hända något. Några exempel

Nedmonteringen av äldrevården

Dom sänkta pensionerna

Rättsväsendets kollaps. Det svenska rättsväsendet är ett skämt och en förolämpning mot alla hederliga människor som är rättslösa mot det kriminella packet.

Vänsterextremismen

Ghettoiseringen av våra förorter

Den ökande islamiseringen

Allt flera krav på religiös särbehandling

Den omfattande brottsligheten bland invandrare och asylsökande. Det är knappt ett brott som det skrivs om i tidningarna som inte har en eller flera utländska gärningsman nuförtiden. Vad det någon som blev förvånad att Casino Cosmopol-skytten inte är svensk?

Vi vet alla varför PK-media inte tvättar denna smutsiga byk. Dom är medskyldiga och röstar inte en tillräckligt stor del av befolkningen rätt nästa år så är även vi medskyldiga till vårt vackra lands förfall.

Anonym sa...

http://nyhetstorken.blogspot.com/2009/07/svenska-dagbladets-konsekvensavdelning.html

Andreas sa...

Hej Robsten! Jag tänkte bara säga att jag fortfarande läser din blogg med glädje, även om jag inte haft tid att kommentera så mycket på sistone, men nu tänkte jag banne mig passa på att nämna att jag tycker att dina blogginlägg blivit än bättre på sistone. Det här inlägget, samt det om journalister, är väldigt välskrivna. I det här inlägget sablar du fullständigt ner den här Neuding rent argumentationsmässigt. Om du är lika kvick i argumentationen som du är välformulerad och genomtänkt, så tycker jag du ska bli offentlig debattör för SD.

Robsten sa...

Tack Andreas, värmer verkligen att höra. Men att debattera muntligt och skriftligt är två olika saker. Dessutom krävs det träning att debattera muntligt, liksom skriftligt.

lasse sa...

Är det så lyckat att jämställa de 289 journalister som mördats i Ryssland sedan 1993 med överfallet på Kinnunen?
Visst kan man använda det slitna uttrycket om att sopa framför egen dörr men misshandel kan väl ändå aldrig jämställas med mord? Och framför allt, inte användas som ursäkt för att tiga inför vad som sker i ett instabilt kärnvapenbestyckat grannland med stormaktsambitioner?

lasse sa...

Ok, när jag åter läser vad du skrivit så medger jag att jag hade fel och att du inte jämställer misshandeln av Kinnunen med morden på journalister i Ryssland.
Ändå tror jag att utvecklingen i Ryssland förtjänar att granskas någorlunda objektivt och inte hela tiden speglas i förhållandena i andra länder och tidsepoker.
Om man gör det så riskerar man att falla i fällan att man relativiserar allt och då kan Putins Ryssland i jämförelse med t ex Nazityskland framstå som rena paradiset.