lördag, augusti 22, 2009

Pressfrihet och dubbelmoral

En ledarartikel på SvD tar upp frågan om den omtalade artikeln där israeliska soldater anklagas för att stjäla organ från palestinier, som de själva skjutit ned just för att komma åt organen.

Bakgrunden är att Sveriges ambassadör i Tel Aviv bett Israel om ursäkt för artikeln. Eftersom ambassadören representerar regeringen så är det i princip regeringen som bett Israel om ursäkt. Flera debattörer har, helt riktigt starkt kritiserat detta då det ju strider mot pressfriheten. Regeringen skall ju inte avgöra vad som är lämpligt eller inte att publiceras. Nu har dock ledarredaktionen uppmärksammat att samma debattörer som anklagar ambassadören för bristande respekt för press och yttrandefriheten (grunden får vår demokrati) innan har försvarat scensur när det gäller den s.k. Muhamed-teckningen som publicerades i SD-Kuriren. I artikeln så står det så här.

Journalistförbundets ordförande har sagt till SvD (19/8) att hon inte kan minnas någon händelse som påminner om Tel Aviv-ambassadens märkliga utspel.
Det kan vi: Laila Freivalds officiella brev till Jemen, i vilket hon bad om ursäkt för att Muhammedbilderna återpublicerats här.
Freivalds såg även till att Sverigedemokraternas hemsida, där teckningarna förekommit, tillfälligt släcktes ned. Någonting som AB:s dåvarande debattredaktör Lotta Gröning uttryckte viss förståelse för (11/2/06): ”Å andra sidan kan jag också förstå varför hemsidan släcktes. I det här mycket känsliga läget som världen befinner sig i måste Sverigedemokraternas publicering av bilderna ses som en ren provokation”

Samma debattörer, bl.a. Helle Klein och Gahrton, som för några år sedan tyckte det var i sin ordning att be Jemen om ursäkt för en teckning kritiserar nu starkt att ambassadören i Tel Aviv ber om ursäkt för artikeln om organstölder. Det är dubbelmoral utan allt tvivel och den enda linje som håller är naturligtvis den ledarredaktionen propagerar för i sin slutkläm, yttrandefriheten skall gälla oinskränkt under alla förhållanden.

Dock måste vi ändå starkt kritisera media och våra tidningar för bristande faktakontroll. Det var inte ”flera” karikatyrer som publicerades av SD-Kuriren, det var EN (1) karikatyr, därefter avbröt tidningen vidare publicering efter dialog med SÄPO. Det var heller inte Jyllandspostens lite mer provocerande karikatyrer som publicerades, det var en mycket harmlös och snäll egenproducerad karikatyr som inte ens förtjänar epitetet karikatyr, som publicerades efter att läsare skickat in sina egna bidrag. Jag vet inte hur många gånger jag påtalat detta faktum men svensk media framhärdar med att framföra de oriktiga uppgifterna.

Länk SvD

2 kommentarer:

MS sa...

Jag förstår inte vad Aftonbladet håller på med? Deras utpekande av Israeliska soldater som samvetslösa organplundrare p g a en oklar händelse som skedde för flera år sedan är helt obegripligt. Deras utspel mot UD är bara larviga och skjuter över målet. Den Israeliska armén är självklart precis som alla militära organisationen inga änglar men det för vara någon måtta vad man anklagar dom för. Hade AB haft liknande reportage om dom brott som Hamas utsatt dom israeliska soldaterna och främst sin egen befolkning så hade jag haft en större respekt för dom men det lär väl inte hända. Speciellt inte så länge deras kulturchef sitter kvar.

Jag vet inte vad det är med vänsterjournalister? Dom är värre än Prinsessan på ärten. Lotta Gröning håller på att gnöla för att hon får mothugg i sina artiklar om "den nya fattigdomen" och Obamacare. Hon kallar dom med andra åsikter för anonyma mobbare, pöbel m m. Hon måste nog skaffa ett tjockare skinn om hon ska kunna jobba på Expressen. Hon ska självklart inte behöva ta fega anonyma hot men skriver man i en av Sveriges största tidningar och dessutom ibland ganska provocerande så måste man tåla lite. För se hur länge Thomas Mattson behåller henne.

Det var som när hon hade en Chat med läsarna om just artikelserien om dom fattiga barnen med bara ett par med märkesjeans och en läsare ifrågasatte begreppet fattig i dessa fall. Hennes svar blev, "usch vad du är överlägsen"

Johan sa...

Det är förstås inte lika känsligt läge att kritisera Israel som Muhammed. Risken för att israelerna ska bomba något i västvärlden är ju obefintlig.