lördag, augusti 22, 2009

Alla som ifrågasätter är rasister

Det har uppstått en debatt efter att Sydafrikanskan Caster Semenyas förkrossande seger på 800 meter i VM. Debatten gäller huruvida Semenyas är man eller kvinna. Hela Sydafrika ställer upp bakom sin löparstjärna och ilskan är stor att någon ifrågasätter hennes kön. Så här står det i SvD.

Sydafrika sluter upp bakom sin nya löparstjärna. Från hela det politiska etablissemanget är budskapet unisont: de som ifrågasätter Caster Semenyas könstillhörighet är rasister.

Hmm....känner vi inte igen resonemanget från ett annat område inom politiken, ett område som är aktuellt i vårt land. De som inte håller med oss eller ifrågasätter vår policy är ”rasister”. Jag sitter här och rådbråkar min hjärna men kan för mitt liv inte komma på vad det är för område där denna taktik är vanlig, snälla hjälp mig? En sydafrikans politiker, Julius Malema, ledare för ANC:s ungdomsförbund, uttrycker det ännu tydligare, han säger så här enligt SvD.

Därför är detta en rasistisk attack på denna vackra kvinna, välbyggd och avslappnad. Man kan se att denna vackra kvinna kommer från detta vackra land i Afrika.

– Vi har ingen anledning att tvivla på henne och vill inte bli överbevisade om annat. Om hon säger att hon är kvinna så är hon kvinna, säger Malema.

Ja, vem kan bemöta en sådan argumentation? Dock förefaller det som om Semenyas faktiskt har kvinnliga könsorgan i alla fall, när hon spelade fotboll som ungdom begärde motståndarna att få se henne på närmaste toalett varje match, och de blev nöjda.

Själv såg jag faktiskt loppet och redan när kameran panorerade deltagarna innan loppet så reagerade jag på Semenyas uppenbarelse, hon var påfallande pojkaktig i sin uppenbarelse. När hon sedan sprang så blev det inte mycket kvinnligare, om vi säger så. Efter segern så spände Semenyas automatiskt sina bicepsmuskler i en mycket manlig pose, hon kom dock att tänka på det något okvinnliga i gesten så hon gjorde om rörelsen till en något mer kvinnlig sådan som eventuellt skulle likna något med en fjäril som flyger. Det bevisar i sig inget men såg mycket komiskt ut, med tanke på omständigheterna.

Länk SvD

24 kommentarer:

MS sa...

Ja, jag såg det. Tråkigt att rasistkortet måste spelas ut så fort det har med afrikaner att göra. För mig har det inte ett skit med hudfärg eller hur lite smink han/hon har utan frågan är ur en ren sportslig synpunkt. Män och kvinnor har inte samma fysiologi och är det en man så är det förödande och orättvist mot dom riktiga kvinnorna som tävlar i denna gren.

Är det en kvinna så kan jag iofs förstå att det kanske inte är så kul men som du skriver så har han/hon mötts av detta tvivel under lång tid så det borde dom förstå att det även skulle bli en tvistefråga även här.

Såg också när han/hon gjorde sin Karl Alfred pose. Hur många kvinnor gör så när dom vunnit?

Robsten sa...

Jag har i alla fall aldrig sett det förut av en kvinna.

Stefan G sa...

Det har jag.....det är bara till att kolla på en fitness- eller bodybuildertävling. Alla är faktiskt inte dopade där heller

z999 sa...

Fast Stefan, jag anser att dom är långt mer kvinnliga de som är med där än vad Caster är. Till utseendet alltså.

Fast jag som är rabiat queerfantast anser att könen bara är sociala kostruktioner. Konstruerade av barnmorskan på bb.

MS sa...

@Stefan G said...

"Det har jag.....det är bara till att kolla på en fitness- eller bodybuildertävling. Alla är faktiskt inte dopade där heller"


Ja, men då är det även en del av tävlingsmomentet och därmed kanske en mer naturlig segergest än på 800m för kvinnor.

Vem har sagt att han/hon är dopad förresten? Det handlar i så fall om att Caster S har bättre fysiologiska förutsättningar som kvinnorna hur hårt dom än tränar aldrig kommer att få. Rätt ska vara rätt.

Stefan G sa...

Jag måste medge att jag nog formulerade mig lite fel i min förra post. Vad jag menade var att i bodybuilding är inte alla dopade, även om det nog förekommer en hel del. Däremot är de alla muskulösa och kan se väldigt "manliga" ut.
Vad som är manligt och kvinnligt är helt rätt en social konstruktion, men vad som är man och kvinna är helt biologiskt, inget socialt.
Segergester, ja....kanske en piruettdansande fotbollspelare är mer naturligt och godkänt.

Har för mig att det för ett antal år sedan var samma diskussion angående en öststatskvinna, också en medeldistanslöperska. Om jag inte har helt fel, klarade hon testerna och är numera mamma....

vadeva sa...

Hade han/hon/den/det varit från Israel hade de väl anklagat omvärlden för att vara antisemiter. Reaktionen från arabvärlden hade ju också varit förutsägbar. Fast då hade han/hon/den/det inte ens fått springa förstås. Hade varelsen kommit från Tyskland däremot, då hade det varit fritt fram med vilka anklagelser som helst.

MS sa...

@Stefan G

Ok, det kan hända den bästa.

Nu var det inte i o f s segergesten i sig som har fått mig att tvivla på Semenyas könstillhörighet. När jag såg den första intervjun men henne så reagerade jag instinktivt, är detta verkligen en kvinna? Allt kändes så fel. Inte en tillskymmelse av kvinnliga kurvor. Mörk röst och antydan till musche. Tänkte t o m maila till TV-sporten för att fråga men andra hann före. Jag reagerade inte på samma sätt när jag såg vissa öststatstjejer på den tid det begav sig. Där fanns det i a f en uns av kvinnlighet gömt någonstans. Det var mer att man tänkte att dom var j-vligt fula.

Hoppas dom skyndar på med testerna. Både för 800 m grenens trovärdighet men självklart även för Caster Semanyas skull. Det kan inte vara lätt för en 18-åring att bli ifrågasatt på detta sätt men för sportens skull så är det nog tyvärr nödvändigt.

Vad tänkte ni män rent instinktivt ? Ni är ju bra på att skärskåda kvinnokroppen in i minsta detalj ;-)

Milla sa...

På ett sätt hoppas jag att testerna kommer att visa att hon är en han. Och det enbart av den enkla anledningen att jag lider med en tjej som så uppenbart fått sig en för hög dos testosteron vid födseln.

Nu finns det faktiskr få fall där man föds med ibland omöjligheten att bestämma vilket kön barnet faktiskt har. Och i andra få fall så är det så att man helt enkelt föds med ett enda fel och det är ens könsorgan, något gick snett i början av fostrets utveckling helt enkelt.

Så kanske hon skulle ha blivit kille men blev tjej rent könsmässigt. Nåja, hur som helst så får vi garanterat reda på hur det ligger till snart.

Milla sa...

På ett sätt hoppas jag att testerna kommer att visa att hon är en han. Och det enbart av den enkla anledningen att jag lider med en tjej som så uppenbart fått sig en för hög dos testosteron vid födseln.

Nu finns det faktiskr få fall där man föds med ibland omöjligheten att bestämma vilket kön barnet faktiskt har. Och i andra få fall så är det så att man helt enkelt föds med ett enda fel och det är ens könsorgan, något gick snett i början av fostrets utveckling helt enkelt.

Så kanske hon skulle ha blivit kille men blev tjej rent könsmässigt. Nåja, hur som helst så får vi garanterat reda på hur det ligger till snart.

Anonym sa...

Varför skullle jag ha förbarmande över en afrikans negers lycka eller olycka? Jag följer för det första inte medias rapportering om VM ej heller om något annat kan tilläggas. Caster ser ut som och pratar som en kille, alltså är det en oavsett fitta eller kuk mellan benen. Jag blir beklämd över att så många nationalister följer VM då det är fullständigt ointressant hurvida endera sprättjerka hoppar 2,30 och den andra 2,32.....

z999 sa...

@Anonym:
"Varför skullle jag ha förbarmande över en afrikans negers lycka eller olycka?"

Därför att ni tillhör samma art oavsett rasskillnader. Du bör känna en större medkänsla över din egen familj (jag förutsätter att du är normal) än gentemot din egen ras, men det betyder inte att du är helt likgiltig för din egen ras. Och alltihop grundar sig egentligen på att du är uppfostrad av naturen att föra just dina gener vidare. Känner man till det så blir det mest filosofisk utfyllnad att tala om rasism eller antirasism.
Glöm inte bort att det är upp till dig själv sen hur du förvaltar det du fått av naturen.

"Jag följer för det första inte medias rapportering om VM ej heller om något annat kan tilläggas."

Du litar alltså inte på den statsfinansierade median? Eller tråkas du bara ut av den?

"Caster ser ut som och pratar som en kille, alltså är det en oavsett fitta eller kuk mellan benen. Jag blir beklämd över att så många nationalister följer VM då det är fullständigt ointressant hurvida endera sprättjerka hoppar 2,30 och den andra 2,32....."

Så länge man inte inte låter meningslösheter dominera ens liv så anser jag att det är upp till var och en vad man anser vara värt att spendera tid på.

Kraft genom glädje!

© Adolf Hitler (1933 - 1945)

z999 sa...

@MS:
"Vad tänkte ni män rent instinktivt ? Ni är ju bra på att skärskåda kvinnokroppen in i minsta detalj ;-)"

Vågar man svara på det...?
För min del så anser jag att det finns en spänning som uppstår vid all kontakt med kvinnor oavsett hur de ser ut men den spänningen infann sig inte i det här fallet. Den känslan upplever jag alltså även vid kontakt med typ såna kvinnor som ser ut som de öststatskvinnor som nämndes här. En del andra män är bättre än mig på att hantera den känslan och har inga problem med att ha tjejkompisar på en äkta kompisnivå. Om jag däremot träffar en tjej som jag känner att fungerar som kompis och nära vän så glider det lätt över till en massa andra känslor. Vet inte riktigt hur jag ska förklara det men brist på sexuell attraktion från början är verkligen ingen garanti för mig att jag inte ska kunna bli förälskad i personen (och då är man liksom inte bara vän längre).

Nu råkar jag vara gift vilket betyder att jag inte vill bli förälskad i någon annan än min fru.

Robsten sa...

Min spontana reaktion, alltså när de panorerade från line up, var direkt, "detta är ingen kvinna". Det var många små detaljer som samverkade. Det var främst ansiktet och överkroppen de panorerade om jag minns rätt. Reaktionen var dock klockren.

Milla, jag hoppas också att det visar sig vara en man, i annat fall är grenen död.

Robsten sa...

"Jag blir beklämd över att så många nationalister följer VM då det är fullständigt ointressant hurvida endera sprättjerka hoppar 2,30 och den andra 2,32....."

Pro primo
Även nationalister måste få ha sina egna intressen, vad det än är.

pro secundo
VM och OS är de sista riktigt nationalistiska tillställningarna, ett tillfälle å nästan alla plötsligt blir nationalister och det viftas med flaggor hit och dit. Mångkulturalister har följakligen ondgjort sig över den nationalistiska yran vid dessa tävlingar.

MS sa...

@Z999

"För min del så anser jag att det finns en spänning som uppstår vid all kontakt med kvinnor oavsett hur de ser ut men den spänningen infann sig inte i det här fallet."

Precis. Det var därför jag ställde frågan direkt till er män. Vi är trots allt biologiska varelser och reagerar instinktivt som sådana även om vi inte uppträder som grottmänniskor.

Min reaktion var ur ett kvinnligt perspektiv. Svårt att förklara men jag kände inga kvinnliga vibbar från henne. Då är det ganska naturligt att ni män reagerar ur ett "sexuellt" perspektiv.

Ahh. Den eviga frågan om män och kvinnor bara kan vara vänner. Vi får se om Robesten tar upp den till diskussion någon gång när det är stiltje på nyhetsfronten :-)

Personligen tycker jag att spänningen mellan oss kvinnor och er män är en av dom saker som gör livet värt att leva. En liten oskyldig flört på T-banan gör dagen mycket roligare. Det betyder självklart inte att man går vidare i varje fall och om man lever i ett förhållande så får man hålla sig på mattan men visst vore livet tråkigare utan.

z999 sa...

@MS, håller med dig i allt i ovanstående inlägg.

MS sa...

Ja, undrar vad dom som skrek rasism säger nu? Att man har ögon att se med gör en inte till en rasist. Att folk aldrig lär sig.

http://www.expressen.se/sport/Friidrott/1.1682085/onormalt-hoga-varden-pa-semenya

LP sa...

Kanke dags att införa en klass för transsexuella?

Skämt åsido, bara en idiot skulle kalla en person rasist pga att personen anar att människan på bilden under denna länk kanske är man och inte som man påstår kvinna - se bild:

http://www.expressen.se/sport/Friidrott/1.1682085/onormalt-hoga-varden-pa-semenya

LP sa...

Upsa, lade in fel länkadress. Denna skall det vara:

http://i.thisislondon.co.uk/i/pix/2009/08/semyanaPA1_415x458.jpg

Robsten sa...

Jag kan inte säga att det är en man på bilderna, men det är ingen kvinna.

Robsten sa...

Skulle vara intressant att göra "rockringetestet" på henne. Alltså om "hon" kan hålla en rockring uppe med höfterna.

MS sa...

Det verkar som det är gammal öststatstränare som ligger bakom detta. En av hans adepter, som var kvinna, var tvungen att byta kön efter karriärens slut för all dopning med testosteron hade förstört hennes kropp och hon hade blivit steril. Är det likadant i detta fall så är det förjävligt. Förstöra en ung människa för några larviga rekords skull. Caster Semenya hade som bekant tre ggr så hög testosteronnivå som vi vanliga kvinnor har. Det kan inte vara bra för kroppen. Jag vet att det finns kvinnor med förhöjda halter men inte tre ggr så mycket.

Robsten sa...

Tror inte detta är ett paralellfall MS. Hon var extremt pojkaktig som barn, hon blev misstänkt på varenda fotbollsmatch.