tisdag, augusti 18, 2009

Var kommer demokratin (folkviljan) in?

Jens Leandersson (politisk sekreterare SD) blev tidigare intervjuad av Göteborgsposten. Journalisten ställde väl centrala och viktiga frågor, men en underliggande ton av misstro och rentav missaktning märks ändå. Per Grehn som intervjuade Leandersson ställde frågor som t.ex. denna.

Flera riksdagsledamöter säger att de vill ta debatten men inte ge er extra utrymme på nationell nivå. Varför är det så tror ni?

Som svar på frågan vill de naturligtvis inte ha ännu en konkurrent om riksdagsplatserna och den tillhörande makten. Dessutom, och kanske ännu viktigare, om SD kommer in i riksdagen kommer det på sikt att spräcka den omsorgsfullt uppbyggda politiska korrekthet som hela det etablerade politiska skiktet byggt upp, det sista svaret är sannolikt ännu viktigare än det första. Leandersson gav utmärkta svar, som den räv till politiker han naturligtvis är, men man måste ställa den oerhört viktiga frågan, varför i hela friden går inte journalisten till de politiker som säger sig inte vilja ge ett annat demokratiskt parti ”extra utrymme på nationell nivå” och frågar hur väl deras inställning passar i en demokrati? Nästa fråga Grehn ställer är om möjligt ännu märkligare, den lyder så här.

Flera ledamöter menar att ni spelar rollen som martyrer och partiet som ingen vill prata med. Gör ni det?

Hur kan man SPELA partiet som ingen vill prata med, hur går det till? Journalisten själv säger ju att riksdagsledamöter inte vill ge SD utrymme. Hur har sedan SD spelat rollen som martyrer? Martin Kinnunen kanske ringde till AFA och bad om att han och hans flickvän skulle bli brutalt misshandlade. SD kanske har hemliga överläggningar med konferensuthyrare om att de i hemlighet skall avslå deras begäran om att få hyra lokaler. SD kanske också, i samma anda har hemliga avtal med LO om att utesluta alla medlemmar från facket. Till sist kanske SD har hemliga avtal med rikstidningarna om att de alltid skall nämna partiet med prefixet ”främlingsfientliga”. Låter allt detta troligt? Om det inte gör det är det nämligen omöjligt att SPELA martyrer.

Slutligen undrar vi varför inte, i konsekvensens namn, t.ex. den politiske dissidenten i Burma, Suu Kyis också anklagas för att SPELA martyr. Hon kanske gjorde upp med den amerikanske galningen om att simma hem till henne för att verkligen bättra på martyrstämpeln. Eller Mugabes politiska motståndare i Zimbabwe, de är verkligen mästare på att spela martyrer, de blir brutalt misshandlade och t.o.m. mördade för att göra martyrskapet trovärdigt. De verkliga mästarna på att spela martyrer är nog ändå alla de mördare journalister som våra tidningar skrivit flera artiklar om. Kan man spela martyr bättre än t.ex. Politkovskaja?

Jag föreslår att vi slutar med detta märkliga prat om martyrskap och spelar efter demokratiska regler och låter de röstberättigade avgöra vilka som skall få riksdagsplatserna och mandaten.

Länk GP

15 kommentarer:

MS sa...

@Robsten

Jag förstår att detta är en knivig fråga för SD och att den tar mycket onödig energi. Folk som inte tänker sig för innan finns det överallt men det är som bekant lite olika på hur media väljer att rapportera s k "grodor". SD måste nog tyvärr vänja sig med att media kommer gräva djupare i smutsbyken och vara mera fördömande mot deras parti än andra. Därför måste partiledningen precis som Fantomen vara hård mot dom hårda och agera reslout mot dom företädare som inte sköter sig ut. Det kan tyckas vara orättvist men SD är inte vilket parti som helst och det är viktigt för Sveriges utveckling att ni tar det viktiga steget in i Riksdagen. Sveriges framtid går före enskildas medlemars sårade egon. J Åkesson har hittils skött det bra. Han är lugn och sansad och jag tror att det kommer gå hem i stugorna

Ni verkar vara väl medvetna om problematiken och jag håller med om att det är valet och dom sakfrågor som ni driver som är det viktigaste. Det ska bli mycket intressant att se hur media kommer hantera er i takt med att era opinionssiffror stiger ytterligare.

SD 2010

Robsten sa...

Jepp, bara att hålla med MS.

roberth sa...

Tiden är vår vän. Med tiden kommer vi växa och inom 15 år har vi 15-20% av väljarstödet tro mig.

Mats J sa...

När valrörelsen börjar kommer en av de frågor som får mest utrymme i medierna att vara regeringsfrågan, hur ska socialdemokraterna kunna regera med v, och kommer Reinfeldt vilja sitta kvar om SD blir vågmästare.

Den här frågan kommer också att ställas till Jimmy Å, vilka krav kommer SD att ställa för att stödja en regering. Om det svar han ger antyder att det kommer att bli kaos efter nästa val, så riskerar SD att bli utan riksdagsplatser.

roberth sa...

Jimmie Å kan ge vilka svar som helst. SNöbollen är i rulning och inget och jag menar inget kan stoppa den. Vem vill slå vad?

roberth sa...

Jimmie Å kan ge vilka svar som helst. SNöbollen är i rulning och inget och jag menar inget kan stoppa den. Vem vill slå vad?

MS sa...

@Robsten

Off topic

Visst fan är sydafrikanskan Semenya en man. "Hon" går t o m som en man. Dom andra tjejerna är nog lovligt sura på att han tillåts springa i deras lopp.

Robsten sa...

Min spontana reaktion. Något är fel här, detta är ingen kvinna. Och då såg jag henne inte ens springa, när jag såg det blev det ännu värre. Spurten, en man mot kvinnor. Nå, chockerande på något sätt, 18 år gammal, utklassar hela eliten! Visar könstestet att hon är kvinna är grenen död.

Erica kommenterade inte uppenbarelsen, som väl mer hör hemma på Pridefestivalen än på VM.

Robsten sa...

Dessutom så efter segern så skulle hon visa armmusklerna, spände armarna. sedan kom "hon" på att det kanske inte var den smartaste av gester, efter omständigheterna, så hon gjorde om gesten till något lite mer kvinnligt, he, he. DET var jävligt komiskt.

z999 sa...

Tjaa, nu lever vi ju i en demokrati och då ingår det att visa respekt för andras åsikter utan att döma ut dom. Man får helt enkelt försöka respektera att riksdagspartierna anser att det är fel att stå för sina åsikter och att martyr är ett skällsord för dom.

Göran Persson hade inte några större problem att tala inför media direkt efter beskedet om Anna Lindhs död och att utredningen efter Palmemordet urartade till en ren fars är väl inte så konstigt om man har riksdagspartiernas syn på politiskt våld. Varken SSU eller deras moderparti hade några problem att gå med i en demonstration som hyllade mordet på Daniel Wretström för en tid sedan.

Anna Lindhs egen man hyllade psykreformen i programmet UR bara några dagar efter mordet på Anna Lindh, samtidigt som det talades om att just psykreformen gjorde mordet på Anna Lindh möjligt.

Vidare så hade moderaterna inga större problem att gå med i en demonstration tillsammans med afa.

Robsten sa...

@Z
Anna Lindhs man var med och utformade psykreformen.

z999 sa...

@Robsten:
"Anna Lindhs man var med och utformade psykreformen."

Ja, han var visst det (kollade upp det). Att han är likgiltig för andra människor som blir knivhuggna eller på annat sätt skadade av psykiskt sjuka människor är ju en en sak men när hans egen fru blir mördad så borde det ta emot att försvara reformen. Riksdagen har under lång tid visat ett stort förakt för väljarna men när egna familjemedlemmar drabbas av besluten så hade jag hoppats att det skulle ge en del eftertankar.

Att regering och riksdag anser att det politiska våldet från afa är ok, det kan jag förstå (men inte acceptera). Dom har ju nytta av det våldet, bland annat så slapp de ju nu möta Martin Kinnunen i riksdagen.

Robsten sa...

@Z
tror de psykiskt sjuka själva har blivit lidande mest av denna pengabesparande reform. Klart, ett o annat mord har ju skett på civilbefolkningen.

z999 sa...

@Robsten:
"tror de psykiskt sjuka själva har blivit lidande mest av denna pengabesparande reform."

Jag har sett på nära håll psykiskt sjuka som har blivit så lidande av reformen att det är nästan omöjligt för en psykiskt frisk att ens föreställa sig. Det hade varit mer humant att avliva dom i de fall jag tänker på. Istället så har de fått sakta gå under i långdragna lidanden. Dom klarar inte av att föra sin egen talan och är försumbara som valboskap och dessutom ingen tycka-synd-om-grupp i media så väldigt få bryr sig.

z999 sa...

En sak till, enligt dom med en fin människosyn så har svenskhet inget värde i sig. Människovärdet bestäms enligt dom enbart av hur frisk stark och rik du är.