onsdag, september 30, 2009

Politik är att prioritera

Organisationen ”Attention” har anmält Stockholm stad för diskriminering eftersom en särskild stödpott av pengar inte kan gå till elever med ADHD och Aspergers syndrom. Många skolor och rektorer skriver under på att resurserna till skolan för barn med ADHD är alldeles för små, alla som arbetar inom skolan vet att det är så. Dock är det tvivelaktigt att anmäla Stockholms stad till DO för att dessa grupper av elever inte får del av den extra stödpott som Staden skall dela ut främst till blinda och döva elever. Frågan är större och mer grundläggande än så. Så här står det i DN om denna sak.

Många rektorer arbetar under hård ekonomisk press och en placering på resursskola kostar runt en halv miljon kronor per elev och läsår. Det gör att stödbehovet hela tiden vägs mot de ekonomiska förutsättningarna.

Skolorna och kommunerna har en pott pengar att fördela till skolorna. De pengar som skolorna får är beräknat per elev och många skolor får inte mer pengar för att de har elever med behov av extra stöd. Av någon orsak hamnar ofta dessa elever med ökade behov av stöd i kommunala skolor och inte så ofta i friskolor. Detta sagt utan att bilden mellan kommunala skolor och friskolor är helt glasklar, det är snarare en tendens. Anki Sandberg från Attention säger så här i artikeln.

Jag kan inte säga att alla rektorer väljer plånboken, men systemet är konstruerat så att om du vill fortsätta att vara rektor då ska du hålla din budget.

Det är kommunen som anställer rektorerna på de olika skolorna och det är klart att obekväma rektorer kan få, och får sparken, inte bara av ekonomiska orsaker, det kan räcka att ha lite fel åsikter i känsliga frågor. Dagens system är otillfredsställande av flera orsaker och på flera plan. Alldeles för mycket tid går åt för de olika lärarna att tillfredsställa de kommunala småpåvarna och hela systemet är ineffektivt och alldeles för politiskt styrt.

Frågan om ekonomi för elever med särskilda behov och resurser överhuvudtaget till skolorna är i grunden en prioriteringsfråga. Mer pengar till EU gör att det blir mindre pengar över till annat. En slapp immigrationspolitik gör också att det blir mindre pengar över till vård och skolor. Flera respekterade politiker från våra riksdagspartier har intygad att politik är att välja och att prioritera. Det är dock inte alltid de vill påminna om detta självklara förhållande.

Länk DN


1 kommentar:

MS sa...

@Robsten

Du tycker alltså liksom jag att Staten även ska ta hand om grundskolan? Jag har för mig att vi har varit inne på detta förut men det tål att upprepas. Så länge vindflöjeln Jan Björklund får bestämma som kommer inget viktig ske. Har ni läst FP's gamla vanliga innan valet utspel om hårdare tag mot stenkastare bl a. Gäsp. Det är inget som går på dessa utspel längre. Säger bara en sak, språktest.

När det gäller friskolor så är det inte deras fel att kommunerna felprioriterar. Dom får klä skott för mycket som är fel inom den svenska flumskolan. Återigen så talar jag inte om religiösa friskolor som jag tycker ska förbjudas utan om dom friskolor som med hjälp av duktiga lärare och engagerade föräldrar är ett komplement till den kommunala skolan som brister i sitt mål att vare en skola för alla.

Läste att det nya i Sverige är s k genusdagis där smågrabbar tydligen ska bära kjol en ggr i veckan för att hitta sin kvinnliga sida. Dagisvärlden är redan farligt feminiserad så det här är det sista småkillarna behöver. Jag har hört att när det kommer någon hantverkare till ett dagis så har han ett gäng småkillar efter sig som vill veta vad han gör och fråga vad alla verktyg heter :-) Det behövs fler män i dagisvärlden och det är förjävligt att några peddoas gör att män som jobbar inom barnomsorgen oftast möts med misstänksamhet. En kompis med två barn, tjejer, i dagisåldern sa halvt på skämt och halvt på allvar att det är i dagismiljön som "män som hatar kvinnor" skapas.