onsdag, mars 10, 2010

Men varför inte ställa det självklara kravet?

I en ledare på DN skriver redaktionen om hoten mot konstnären Vilks och att det är ett angrepp på oss alla, ett angrepp på yttrandefriheten och vårt sätt att leva. Så här skriver redaktionen.
Om någon betraktat angreppen på Vestergaard och Vilks som enskilda polisärenden är det hög tid för en omprövning. Hoten utgör i själva verket ett angrepp på en av våra mest grundläggande rättigheter - yttrandefriheten - och bör ses som ett vidare och större hot mot ett öppet och fritt samhällsliv. De personer i Al-Qaida som vill tysta skandinaviska tecknare förnekar de mest grundläggande värden som bär upp en demokrati.

Jag instämmer till fullo i redaktionens analys av hela affären, det är ett hot mot hela vårt styrelseskick och vår demokrati. Det jag INTE instämmer i är de slutsatser redaktionen kommer fram till, så här skriver de.
Den svenska rättsstaten måste därför ge Lars Vilks allt skydd han behöver. Det får inte råda något tvivel om att Säpo ställer upp med adekvat bevakning.
Lars Vilks står inte ensam i denna konflikt. Ett hot mot honom är i förlängningen ett hot mot alla svenskar.

Varför skall endast den ”svenska rättsstaten” ge allt skydd han behöver? Är detta enbart en fråga för våra myndigheter? Jag menar att våra politiker har ett minst lika stort ansvar. Reinfeldt intog en hukande attityd när vissa stater hotade vår demokrati och yttrandefrihet. Reinfeldt hade också samtal med representanter för främmande stater som framförde krav på att vi skall ändra vår lagstiftning bl.a. Att påpeka SÄPO:s stöd i detta är löjligt, alla tar det för givet naturligtvis. Men varför ställer inte ledarredaktionen några krav på våra politiker? Om inte våra politiker med Reinfeldt i spetsen ställer upp för yttrandefriheten, vår demokrati och enskilda personer, så står Vilks ganska ensam i detta, inga stolta deklarationer från en ledarredaktion kan ändra på detta faktum.
Länk DN

Länk SVT

Länk SR

16 kommentarer:

markus sa...

Expressens ledare idag är mycket stark och bra. Valet av Expressen, DN och Sydsvenskan att publicera bilderna är rätt.

MS sa...

Det är ett steg i rätt riktning att ledande tidningar äntligen publicerar denna bild. Bättre sent än aldrig. Kan dock inte undgå att tänka att skälet dom gör det just nu är att boven är en vit kvinna. Hade det varit Jihad-Muhammed och inte Jihad-Jane som stått bakom detta så vet det katten om dom hade slagit upp detta så stort. Hoppas jag har fel men inget förvånar mig längre när det gäller svensk media.

Håller med Robsten. Det kan inte bara vara media och SÄPO som står upp för yttrandefrihet och demokarti utan självklart även politikerna. Är dom demokrater så måste dom öpnna käften nu annars så visar dom tydligt att dom är beredd att offra vår frihet och människoliv för att till varje pris rädda den skamfilade bilden av den lyckliga mångkulturen.

Pops sa...

Libyan Leader Muammar al-Gaddafi konstaterar att i Europa i dag finns 50 Milj muslimer och om Turkiet också kommer med i EU blir de 100 Milj muslimer. Europa kommer inte att behöva intas med vapen utan inom några 10-tal år är muslimerna i majoritet (god reproduktion kan man gissa).

Det är nästan lite rörande när våra tidningsledare ryter till o tycker att vi nu måste "säga till dem på skarpen" (som Pippi Långstrump sa). Det är så dags nu när man i 30 år bjudit dem stora famnen o spottat på alla som varnat.

http://www.youtube.com/watch?v=LNUqLztI4mQ&feature=related

z999 sa...

Off topic:
Svensk media har i några år beskrivit läget i Irak som extremt instabilt och våldsamt för att motivera den enorma "flykting" invasionen därifrån. Nu ger denna beskrivning problem.
http://erixon.com/blogg/2010/03/irak-ropar-efter-svenska-foretagsinvesteringar/

Sivan sa...

" De personer i Al-Qaida som vill tysta skandinaviska tecknare "
Det finn även andra grupperingar som är farliga för vår frihet.

Stig sa...

Expressens fega brasklapp islutet på sin ledarsida ger jag inte mycket för:
"Och frontlinjen går ingalunda mellan väst och den muslimska världen. Tvärtom är det muslimer som i dag betalar det högsta priset för al-Qaidas och andra extremisters framfart.
På varje vit västerlänning som hotas av fundamentalister går det oräkneliga muslimer."
Muslimer betalar det högsta priset för sin egen religion men varför skall Sverige och övriga Europa skall behöva lida för sin naiva gästfrihet och öppenhet.
Om en massa araber och afrikaner hade fått betala med sina liv och få sin frihet hotat pga en katolsk-protestantisk konflikt så hade det låtit helt annorlunda från Expressens sida.

Jonte sa...

Det vete fan om det är vettigt att slösa en massa skattepengar på Lars Vilks. Han är en uppmärksamhetshora och han visste vad han gav sig in på. Ska folk springa runt och ropa: Muhammed är bög, efter alla muslimer och sedan ringa polisen och fråga om skydd för våra skattepengar när de hamnar i skiten? Jag tycker att om folk avbildar Jesus som bög eller Muhammed som hund så ska de inte tro att alla kommer att kasta sina skattepengar på dem när de behöver skydd. Han får väl gömma sig någonstans om han är rädd. Till omvärlden får vi väl säga att han är en osmaklig "konstnär" men att han inte gjort något straffbart. Sen kan man tycka att det är statens fel att han ska behöva vara rädd för muslimer i Sverige, men att det finns sådana visste han, och de är ett problem utanför denna fråga.

Robin Shadowes sa...

Jonte, problemet hade inte existerat om inte våra hjärndöda politiker hade importerat hundratusentals mohammedaner till vårt land. Dessutom verkar du inte förstå vad yttrandefrihet innebär. Givetvis skall man få häckla islam och allt annat också utan att behöva riskera livet.

Robsten sa...

@Jonte
men han ropade inte "Muhammed är bög" han ritade en liten teckning med lite streck här och där. Det var nationer som blev upprörda, som Reinfeldt försökte blidka, inte fan försökte reinfeldt blidka de som blev förbannade på Ecce Homo? Inte fan skall någon organisation få sätta skottpengar på en svensk medborgare för att han ritat några streck som de tycker är hädelse. Vi kan helt enkelt inte backa, vi skall fan inte backa. Det är frågan om vilka signaler vi ger ut till omvärlden också, inte bara Vilks väl och ve. vem blir nästa offer, du eller jag?

z999 sa...

Tänker herr Robsten kommentera detta?
http://svt.se/2.126356/1.1921886/brak_vid_sd_s_skolbesok?lid=senasteNytt_1851139&lpos=rubrik_1921886

Robsten sa...

ja, kan jag göra direkt, precis som en högintelligent ny medborgare sade i inslaget, alla människor är lika värda, förutom Sverigedemokrater, de bör inte få komma till vår skola, ety de är mindre värda.

Jonatan sa...

@robin shadowes. 1. Se slutet på min förra kommentar, givetvis är det politikernas fel. 2. Jaha, då måste vi ha olika syn på yttrandefrihet. Jag anser inte att den ska beskydda folk som sätter sig själva i skiten medvetet. Folk har eget ansvar. Yttrandefriheten ska handla om åsikter och tankar, inte att försvara hjärndöda provokationer. Och nej man ska inte få häckla vad fan man vill för att det finns yttrandefrihet. Det skulle vara ett sjukt förräderi mot folket att stötta det att uppträda hur som helst. För är ett gäng turkar sura på dig när du har häcklat Muhammed, så spelar det faktiskt ingen roll om yttrandefrihet råder.

@Robsten. "Muhammed är bög" kan också formuleras med några sträck på ett papper, så det argumentet håller ju inte så bra. Och som sagt, mot andra nationer ska vi varken backa eller vara offensiva, bara sakliga: han är oskyldig i Sverige, de får klaga hur mycket de vill. Och givetvis måste vi försvara våra gränser oavsett om folk är här för att knäppa Vilks, eller bara skaffa PUT. I sanningens namn har jag inte kollat så mycket på Reinfeldt på senaste så eventuellt är det blidkandet som är den stora frågan nu och i så fall är vi överens.

Jonte sa...

Ärs då, jag råkade posta förra kommentaren med fel id inställt. Jaja, jag lär ju inte bli uppsökt... Risken är ju dock att yttrandefriheten inte gäller för mig längre när jag har ifrågasatt den för Vilks del. Skämt å sido, Jonatan=Jonte. (Kanske ni hade fattat ändå.)

z999 sa...

Undrar om Lars Vilks har islamofobi?
Är det någon som har en länk till den där stora majoriteten moderata muslimer? Jag skulle vilja läsa hur dom fördömer mordhotet mot Vilks.

Robin Shadowes sa...

"Yttrandefriheten ska handla om åsikter och tankar, inte att försvara hjärndöda provokationer. Och nej man ska inte få häckla vad fan man vill för att det finns yttrandefrihet."

Det är politiker och mohammedaner som är hjärndöda men det verkar som jag kan lägga till en till på listan nu. Klart man skall få provocera och häckla vad fan man vill.

Jonte sa...

@robin s: Att döma av dina argument är det nog lättare att lista dina neuroner.

Men för all del, efter eftertanke är jag beredd att ge med mig för Robstens grundtes, fast jag var tveksam först: Vi bör beskydda Vilks om det korrelerar bäst med vår lagstadgade yttrandefrihet, oavsett min syn på vad som helst. Och självklart ska Reinfeldt alltid vara tydlig och rakryggad i diskussioner med andra länder.