fredag, mars 12, 2010

Ingen politisering av våra vetenskaper tack

Riksdagen har röstat igenom att det gamla Ottomanska riket begick ett folkmord på främst armenier i början av 1900-talet. I själva sakfrågan finns det inte mycket att anföra mot beslutet. Det finns t.o.m. ögonvittnesskildringar från svenska missionärer av folkmordet. En rimlig siffra som sansade bedömare brukar hävda är att ungefär 1,3 miljoner armenier avrättades. Vad som inte framkommer lika ofta är att 200,000 kristna armenier tvingades konvertera till islam. Dessutom var det delvis ett religionskrig mellan kristendomen och islam, där det alltså var muslimerna som gjorde sig skyldiga till folkmordet. En annan orsak till att massakrerna kunde genomföras var att det gamla Ottomanska samhället var ett segregerat samhälle.

Det råder inget tvivel om att riksdagen har rätt i sakfrågan denna gång, men det beror mest på ren tur. Frågan är, precis som Bildt påtalar, om riksdagen skall rösta om historien. För det första så är det inte precis de mest intelligenta och bäst utbildade medborgare som sitter i vår riksdag. Det är knappast lämpligt att just våra riksdagsmän skall rösta om hur historien skall se ut. Den som tror att riksdagen skulle rösta objektivt i alla historiska frågor är nog mer naiv än vad som är lämpligt. Det som blev rätt denna gång löper mycket stor risk att bli fel nästa gång våra historiskt inkompetenta riksdagsmän skall rösta.

För det andra så är det historiker som skall sköta historiebeskrivningen, inte politiker. Vi såg att Södertörns Högskola skall tillsätta en rektor, Moira von Right, som har för vana att t.o.m. politisera matematiken och fysiken. Von Right tycker att fysikundervisningen i våra skolor bedrivs enligt typiskt manlig könsmaktsordning, hon vill ha mer kvinnligt känsloperspektiv på atomernas rörelser och elektriska magnetfält. Skulle riksdagen rösta om t.ex. matematiken skulle kanske inte 4 + 4 bli åtta, det skulle bli 9 p.g.a. vissa mänskliga synergieffekter.

Politiker är direkt olämpliga att rösta om hur ämnen och vetenskaper skall utformas och se ut. Politiker tar alltid politisk hänsyn och de tillhör som sagt inte gräddan av vår intelligentia. En positiv effekt av hela denna historia kan dock bli att ett Turkiskt EU-medlemsskap ligger ännu längre bort, något som Bildt förnekar i SvD, så här står det.
Han tror däremot inte att beslutet kommer att påverka Turkiets eventuella medlemskap i EU.
– Där har vi en mycket bred enighet i riksdagen, säger han.

Självklart finns det en bred enighet mellan blockgränserna även här, det föreligger en bred enighet i alla viktiga frågor. Om det inte vore för partialternativ som just nu finns utanför riksdagen skulle man faktiskt på allvar börja fundera på varför man skulle rösta överhuvudtaget. Låt oss hoppas att detta riksdagsbeslut ändå har fört det goda med sig att Turkiets medlemskap ligger ännu längre bort än innan omröstningen.

Länk DN

Länk SvD

Länk SvD Bildt

Länk Blogg om von Right

29 kommentarer:

Anonym sa...

Calle Bildts reaktion var att vänta. Cynismen har inga gränser hos denne man. Folkmord är folkmord oavsett i vilken ideologis namn det sker. Men det fattar inte vår skam till utrikesminister!

Alvaro do Monte Lima

klartexten sa...

Folkmordet är historiskt verifierat och därmed är förnekandet utanför varje seriös diskussion. Förnekarna är lika seriösa som revisionisterna!

Vad rikdsdagen har sagt är att dom tror på den historiska vetenskapen.
Det är tämligen objektivt!

Idioter som förnekarna måste sättas på plats.

Många efterlevande lider idag av den turkiska historieförfalskningen!

Robsten sa...

Men ingen av er har förstått frågan, skall politiker bestämma vad som har hänt eller inte? Vi diskuterar inte om folkmordet har skett eller inte, vi diskuterar inte om två plus två är fyra, utan något helt annat.

Anonym sa...

Vad menar du Robsten?? Vad diskuterar du egentligen? Sveriges regering är inte rakryggad. Det är det som är diskussionen!

Anonym sa...

Jag menar att historiker skall avgöra vad som hänt och vad historien innehåller, inte politiker. Ja, jag håller med riksdagen i själva sakfrågan här, men nästa gång riksdagen röstar om vad som hänt då? Politiker är inte att lita på i dessa sammanhang, även om de hade rätt uppfattning just i denna fråga.

Robsten

Anonym sa...

Vi tar inte beslut om det har hänt. Vi tar beslut om vad vi kallar det som hänt.

Anonym sa...

Inte ens det vill jag nog lämna till våra politiker.

Under 2dra världskriget så blockerade de Allierade vissa delar av sydostasien, (Malaysia), resultatet blev 4 miljoner döda, ihjälsvultna. vad exakt kallar vi det, och vilka skall bestämma vad vi skall kalla det? För att övergå till lite svårare frågor.

Robsten.

markus sa...

Bra och skarpt inlägg Robsten. Riksdagen ska inte styra uppfattningen av historien, men i det här fallet blev det rätt. Att alliansen irriteras över beslutet är oroväckande. Förhoppningsvis jämnar detta ut skulden många känner i relationen mellan europeer och andra folk. Bevisligen är europeer inte de enda som begått folkmord. Kanske kan vi därför tona ner etnomasochismen.

Anonym sa...

Mycket välskrivet inlägg! Jag kan inte säga annat än att jag verkligen håller med om det du skriver och att det känns lite problematiskt att få verkar fatta poängen.
I överigt vill jag tacka för en förnuftig, sansad och alltid lika välformulerad blog.

//Cc

Anonym sa...

Folkmord eller inte...Det tycks ju historiskt verifierat och DET borde ha räckt. Att 100 år efteråt lura lättlurade politiskt korrekta riksdagspolitiker tvinga Sverige till något dylikt, gör att vi måste fråga oss om 51% av riksdagens ledamöter är att betrakta som farliga tokar? När det gäller Turkiets häftiga reaktion och att man t o m straffar medborgare som hävdar folkmord (+ mkt annat) borde nog göra att vi frågar oss vad muslimska Turkiet står för och vilken agenda som kan komma av ett EU-medlemsskap? Är det inte dags att demokratiska länder som lever i nuet dels tar muslimer och sionisterna ordentligt i örat på samma gång? Får den hittillsvarande utvecklingen på kommer brandhärdar i form av både små och stora religionskrig uppstå lite varstans på klotet. Hands up alla som förstår att året är 2010 och att ni befinner er i avkristnade demokratin Sverige! Övriga... börja spara till en enkel retourresa./Il Padre

Anonym sa...

Il Padre,

Rätt tänkt, bra kommentar.
Allemand

MS sa...

Jag försår inte heller vad detta har i Sveriges Riksdag att göra. För det första så hände det för nästan 100 år sedan och vad jag vet så är inte Sveriges Riksdag någon krigstribunal.

PS. Ni som kommer att skriva långa inlägg om detta som svar kan spara på tangenterna. Jag säger inget om huruvida detta var ett folkmord eller inte utan jag anser bara att detta inte har i Sveriges Riksdag att göra. Det finns viktigare saker att ta itu med och detta är inte en svensk angelägenhet. Det enda positiva är att Turkiets EU-ansökan förhoppningsvis nu kommer att läggas på is. För all framtid.

z999 sa...

Miljöpartiet och V ville tydligen att Saddam Husseins gasning av kurder 1988 skulle kallas för folkmord, men det sa sossarna emot. Varför? Det fyllde FN's kriterier.
Ilmar Repaluu, sossarnas expert på judefrågan, förringade mordet på de c:a 5.000 kurderna när det skedde men jag tänkte att det mest var hans privata ståndpunkt.

Håller helt med MS annars.

Utlandssvensk sa...

Väl skrivet, Robsten! Jag håller helt med dig.

Kan väl bara tillägga att mig veteligen är Sverige det enda land i EU där det INTE finns något parti representerat i parlamentet som har reservationer angående Turkiskt EU medlemskap. Både frankrikes sittande president och ledaren för Nederländernas största parti är starka motståndare.

MS sa...

@Utlandssvensk

"Kan väl bara tillägga att mig veteligen är Sverige det enda land i EU där det INTE finns något parti representerat i parlamentet som har reservationer angående Turkiskt EU medlemskap."

Det kommer finnas ett efter den 19 september 2010 ;-)

PS. Är du fortfarande inne och kommenterar på smygsossen Kent Perssons blogg eller har du fått nog? :-)

Utlandssvensk sa...

@MS

"smygsosse" fångar Kent Persson perfekt! Jag skriver sällan där, numera. Måste ekänna att "essbeck" är en av de mest irriterande debattörer som jag stött på.

Däremot tycker jag att Persson blogg är perfekt att länka till när man debatterar med M väljare. Minst hälften av dessa tror att de röstar på något helt annat så det öppnar många ögon.

z999 sa...

Lite off topic. Något som jag är rädd för är att SD kommer att gå in i någon typ av stagnation. Antirasisternas dåliga argumentering gör att SD's argument inte vässas längre. Finns det någon som har angripit SD's partiprogram egentligen? Jag tycker att det påfallande ofta handlar om att ljuga ihop vad SD står för men det kan ju inte vara så att partiprogrammet är helt vattentätt och inte går att angripa (det är väl inte skrivet under uppenbarelse va?). Men allt ändras kanske efter september. Jag tror att det kommer att bli den smutsigaste valrörelsen sedan kosackvalet. I kosackvalet så blev sossarna beskyllda för att vara kommunister och uppenbarligen har dom lärt av historien att göra likadant som bolagshögern gjorde på den tiden. Vad dom har glömt är att den lögnaktiga propagandan slog tillbaka väldigt hårt och banade vägen för ett långt sossestyre.

MS sa...

@Z

Det är inget som du behöver oroa dig över.SD's bästa valarbetare i förorterna kommer att dra sitt strå till stacken. Var så säker. Vi kommer att gå till val efter en sommar där bilar, containrar och annan allmän egendom kommer att ha sättas i brand.

Vi kommer gå till val efter en sommar då räddningspersonal kommer att få fly för livet undan stenar och bensinbomber.

Vi kommer att gå till val efter en valrörese med en pressad Mona Sahlin som ilsket kommer att försvara ALLT vad hennes nya valboskap gör.

Vi går till val efter en sommar då det slås rekord i våldtäkter.

Val efter ett halvår då DO får anställa extra personal för att klara av alla anmälningar från kränkta muslimer.

Osv osv.

Frågan är inte OM SD kommer att komma in i Riksdagen utan huruvida det blir tvåsiffrigt eller inte. Självklart så måste SD förvalta detta rätt men jag tror att dom vet vad dom gör.

Robsten sa...

Appropå Sahlin

http://www.newsmill.se/artikel/2010/03/09/mona-sahlin-b-r-be-judarna-i-malm-om-urs-kt

Läsvärt, jag sade tidigare att Sahlin slår Percy Brunström på fingrarna som partiledare, kanske övervärderade jag Sahlin, en berusad Brunström styr förmodligen Sverige bättre än en nykter Sahlin.

http://www.youtube.com/watch?v=2VPXRbWbFuY

Robsten sa...

OBS, länken till Percys radiosändning är LEGENDARISK och bör avlyssnas av alla som vill kalla sig minimalt allmänbildade.

z999 sa...

Robsten, jag är ju relativt bevandrad i "extremhögerns" historia men jag måste erkänna att jag missat en hel del om medborgarpartiet. Däremot kan jag säga att Percy var en bidragande orsak till att BSS spårade ur (han gav ut BSS tidning efter att BSS upphört). Han lyckades verkligen splittra den opposition mot massinvandringen som fanns på hans storhetstid, jag fattar inte hur så många kunde ta han på allvar.

Men samtidigt så var Percy en bidragande orsak till att vettiga personer lämnade BSS och startade upp sverigedemokraterna och plötsligt fanns ett seriöst alternativ att rösta på för de som var emot massinvandringen.

Jag tycker att det var konstigt att inte Percy dök upp i sverigepartiet där alla skinnskallar samlades. Dom hade ju visserligen sin valsamverkan 1991, även den tycker jag är legendarisk.

Robsten sa...

Eee...lyssnar vi noga på den gode Percys legendariska radiosändning och analyserar den noga politiskt, idemässigt och framförallt dess mediala framförande, väger allt detta på en fin guldvåg, så är jag lite förvånad att denne man, lyckats åstadkomma någon splittring alls. OM han nu lyckats åstadkomma en splittring, kanske det säger något om det han lyckats splittra.

Nu skall vi vara rättvisa dock mot vår gamle Percy, när den legendariska radiosändningen ägde rum, så är det möjligt, t.o.m. troligt, att Percy redan hade passerat, sin politiska zenit. Lyssnar man noga kan man ana ett visst personligt förfall måhända. Men vem är jag att döma, jag förfäktar naturligtvis allas lika värde och alla har rätt att taga sig en hutt när hostan bliver alltför svår. jag får måhända fila på min "människosyn", och även sluta den strävsamme Percy och något udda, Percy brunström till mitt hjärta.

Robsten sa...

jag fick inte till den sista meningen där, mina tankar for till hans legendariska radiosändning allt emedan jag skrev. meningen skulle vara "och även sluta den strävsamme, om än något udda, Percy till min hjärta". Typ...

Emil Broberg sa...

Det var inte bara armenier som dödades under folkmordsförföljelserna 1915. Mord, tvångskonvertering och etnisk rensing utfördes mot armenier, såväl som mot syrianer och greker. Gemensamt för alla dessa var att de var kristna. De var kristna minoritetsgrupper inom det muslimska Ottomanska imperiet. Förövarna begränsade sig inte till turkar; även kurdiska (som också är muslimer) milisgrupper bistod turkarna i utrensningarna.

Innan folkmorden var stora delar av Turkiets västra kust bebodd av ortodoxa greker; efteråt var området turkifierat och muslimskt. Samma sak i nordöst gentemot armenierna.

De extrema turkiska förövarna vände sig mot de kristna minoriteterna just därför att de representerade västvärlden och dess modernitet. Det är inte helt olikt dagens islamister.

z999 sa...

Det var fint sagt om Percy Robsten och jag menade inte att döma ut honom egentligen. Men han var inte med och grundade det motstånd mot massinvandringen som vi ser idag, enligt min åsikt. Men det går inte att förneka att han var ihärdig, han drev ju ett enmansparti helt själv (visserligen över 40 kandidater när de gick till val).

Robsten sa...

"Det var fint sagt om Percy Robsten" jag lade väl in en liten nypa ironi i anrättningen, he, he.

Nä han var nog inte med och bildade motståndet mot dagens massinvandring, däremot har han väl varit med i högsta grad att förgylla utbudet av roliga Youtubeklipp. Vad vore Youtube utan Percys legendariska närradiosändningar?

Johan Y sa...

Tack, det var den klokaste inlägget i ämnet jag läst. Det spelar ingen roll vad som är rätt. Det är inte riksdagens mandat att besluta om sanningen. Däremot kunde de ju rösta om eventuella åtgärder.

Sancak Beyi Emre sa...

Vi ska nog vara lite försiktiga när vi använder uttrycket folkmord, för med dessa utspel tappat konventionen värde. Hur tappar den värde undrar ni, det ska jag förklara.

Konventionens text är glasklar, inget före 1948 kan betraktas som folkmord. Om stater i efterhand kan dömas för de, var går gränsen då ? Kan vi döma Italienarna för Roms sne steg ?

För det andra just i Turkiets fråga, så är den TURKISKA Republiken inte OSMANSKA riket. För det andra så är forskningen man utgår ifrån tokigt partisk. Jag uppmanar samtliga objektivitets sökare att granska vem som finansierat forskningen och vilka källor som användts.

Mitt resultat blev iaf. att källorna som används är ENDAST av de stater som förde krig mot Osmanska riket, kristna (kristet partiska inte allmänt) och ett klurigt urval av turkiska som på något vis stöttar syftet.

Varken intention finns, eller folkräknings logik i siffrorna som anges. HAr britter bättre koll på Osmanska befolkningens antal än Osmanerna ? Icke.

Nästa gång man läser dessa böcker, goggla de aspekter jag nämnt så kommer ni se en enorm lucka.

Tills dess att en objektiv och akademisk korrekt forskning gjorts så finns det ingen som kan hävda något egentligen. Låt forskare sköta sitt jobb och politiker sitt. De sistnämnda gör tyvärr allt annat än det vi betalar dem för idag.

Emre

z999 sa...

Intressanta synpunkter av Emre. Det var synd att du inte gick in tidigare och kommenterade.