tisdag, mars 09, 2010

Sabuni backar

Sabuni och Sakine Madon blir intervjuade av Aktuellt och pratar om problemet med fientlighet mellan invandrargrupper och ren rasism. Sakine säger rent ut att politiker och journalister tystar ned problemen. Sabuni backar och är noga med att påpeka att det ändå är så att "den utbredda främlingsfientligheten är från majoritetssamhället gentemot minoriteter". Sabuni hänvisar också till de myndigheter vi har som skall bekämpa rasism, samma myndigheter som alldeles uppenbart aldrig skulle ta upp fall där invandrare trakasserar andra invandrare. Det är samma myndigheter som Sakine hånar allt vad hon kan i inslaget.   

Jag måste ändå säga att Sakine ändå imponerar med sin friskhet och brist på rädsla för att säga förbjudna saker, detta trots att jag vet att Sakine står på en annan politisk plattform än vad jag själv gör. Vi måste nog alla lära oss att allt inte är svart eller vitt i den politiska samhällsdebatten. Sabuni är bättre än Sahlin, Sakine är oerhört mycket bättre och mer verklighetsförankrad än Sabuni, som helt uppenbart tycker att denna debatt är obehaglig. Man märker tydligt att var gränsen för Sabunis politiska korrekthet går i denna debatt.  

Inslaget med sabuni och Sakine börjar 11 minuter in i inslaget och är värt att lyssna på.


Jag läser i både DN och SvD att sju människor gripits för mordplaner på Lars Vilks. Jag vet inte hur avancerade dessa planer varit, men jag tycker det är förfärligt att en konstnär som ritade några barnteckningar som kunde föreställt vad som helst skall mördas för detta, det är absurt. De jag anklagar är våra fega politiker som backat och fegat sig igenom hela denna  historia. Reinfeldt pratade med representanter för muslimska stater och försökte gjuta olja på vågorna, våra politiker beklagade publiceringen. De skulle natutrligtvis stått upp för tryckfriheten och demokratin som en man, då kanske inga mordplaner på Vilks hade satts i verket.

12 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Vem blir först ut att be pedofeten mohammeds efterlevande om ursäkt? Helle Klein?

roberth sa...

Sakine må vara liberal men jävlar vikken tuffing hon är. Hoppas hon inte råkar illa ut bara.

robban sa...

äh som vanligt hittar man källan om man följer pengarna. hur många personer i myndigheterna och diverse organisationer har sin utkomst i att majoriteten diskriminerar minoriteten? om den nuvarande ståndpunkten om den inbyggda rasismen i samhället är felaktig så innebär det att alla dessa miljoner som har vräkts ut på dessa organisationer har varit rätt i sjön då de tjänar på att ha en "hotbild" kvar i samhället. att minoriteterna är de värsta rasiterna i sverige är ju ingen hemlighet. fråga vilken arab som helst vad de tycker om svarta eller perser vad de tycker om araber osv osv.

Anonym sa...

Tack för den vinklingen, Robban här ovan. Den gav en intressant infallsvinkel på de rådande omständigheterna. Mycket tänkvärt inlägg.

Stig sa...

"den utbredda främlingsfientligheten är från majoritetssamhället gentemot minoriteter".
Men den grova rasismen är från minoriteter gentemot majoritetssamhällets unga kvinnor (våldtäckter) barn och gamla (rån) och unga män (grov misshandel och mord).
Många som tillhör kategorin ”minoriteter” uppfattar den svenska definitionen av ordet ”minoritet” som previlegiet att avsvära sig ansvar, omdöme och hänsyn och hur grovt det än yttrar sig sällan får ett straff värd namnet.
Det jävliga är att de har nästan rätt.

Robsten sa...

Jag tycker inte att det finns någon utbredd främlingsfientlighet hos svenska folket, vi är förmodligen det mest toleranta folket i hela världen någonsin, däremot börjar fler och fler tröttna på denna vansinniga immigrationspolitik vi för.

Nisse i svängen sa...

Nej, det finns verkligen igen utbredd främlingsfientlighet i Sverige. Vad som skett är att ett högst naturligt beteende, som finns världen över, att vara skeptisk och avvaktande inför det man inte vet så mycket om, har omdefinierats som främlingsfientlighet och allmän inskränkthet.

I den mån det finns en strukturell främlingsfientlighet, som ju de som har främlingsfientlighet som sitt levebröd så gärna hävdar, är det staten och dess förlängda armar själva som står för den övervägande delen av den. Gemene man har en förundransvärd (men kanske inte i alla lägen beundransvärd) positiv och tolerant inställning.

Stig sa...

Bland tiotusentals invandrare som kör taxi har man funnit ett fåtal som är läkare och det räcker för en slogan som "Sverige har världens bäst utbildade taxichaufförer". En av vår tids fördommar m.a.o. för en fågel gör ingen sommar. Den överbelastade sjukvården behöver alla läkare sen kan få och många läkare på SS här ibgb i alla fall är just invandare. Men de talar oftast flytande svenska också.

Efter 25 års massinvandring har jag dock aldrig sett en svensk anställd i en pizzeria (ty anställningskravet är svart hår och bruna ögon, italienare eller iranier spelar ingen roll) eller en svensk antälld i någon av alla de butiker de lagt beslag på pga startbidrag och slippa betala moms de första två åren.
Vem diskriminerar vem egentligen?! vilka är främlingsfientliga mot vilka?!

Stig sa...

Med SS menade jag Sahlgenska sjukhuset och inte Schutzstaffeln.
bgb skulle vara Gbg för Göteborg.

Jag bör kanske sluta med förkortningar :-)

z999 sa...

@Nisse i svängen:
"att vara skeptisk och avvaktande inför det man inte vet så mycket om, har omdefinierats som främlingsfientlighet och allmän inskränkthet."

Själva ordet är nypåhittat (relativt). I min ungdom såg jag det aldrig. Men det har en definierad betydelse trots att ingen som använder det bryr sig riktigt. Som bekant så används det enbart till att peka finger åt de som är negativa till invandringspolitiken i brist på argument.

"I den mån det finns en strukturell främlingsfientlighet, som ju de som har främlingsfientlighet som sitt levebröd så gärna hävdar, är det staten och dess förlängda armar själva som står för den övervägande delen av den."

Men det kanske är naturligt att staten står för den övervägande delen? Dom sysslar ju med myndighetsutövning mot medborgarna.

"Gemene man har en förundransvärd (men kanske inte i alla lägen beundransvärd) positiv och tolerant inställning."

Det kanske är internets och tv's förtjänst? Fast gemene man har också en hårdare sållning av vad som är acceptabla kulturdrag och inte om man jämför med staten. Generellt sett.

Pops sa...

Sabuni påstår att diskrimineringslagstiftningen gäller alla individer o ej avser grupper, dvs även vita män kan anmäla. Ljuger hon rakt ut eller?
15 minuter in i inslaget.

Robsten sa...

ja där ljuger hon rakt ut.