onsdag, juni 02, 2010

Dessa genusfundamentalister

Jag har sett rubriken skymta förbi ögonen på SvD när jag skummat nätupplagan för att eventuellt försöka hitta något intressant. Rubriken heter ” Nästan bara män i fysikböckerna” och jag är så innerligt trött på dessa genusfundamentalister , så ända fram till denna morgon har jag lyckats att undvika artikeln. Nu tog jag mig dock tid att skumma artikeln i alla fall, kanske ett misstag. Alla negativa förväntningar infrias med råge, finns det något tristare än när så sker? Så här skriver de två kvinniga författarna Ann-Marie Begler och Josefin Brüde Sundin (två kvinnor, skall det inte vara en man åtminstone?) i sin artikel.

I ett vanligt läromedel i fysik för grundskolan finns 14 bilder på personer som utför tekniska arbetsuppgifter. Samtliga dessa personer är män. I samma bok finns 16 bilder på personer som associeras till vetenskap. 14 av dessa är män.

Så typiskt att inte ens tala om vilket läromedel de har valt ut för sitt lilla exempel, så kvinnligt. Ja, egentligen skall ju hälften vara kvinnor, hälften av utländsk härkomst, ety annars kan vi associera vetenskap till den vita rasen. Kanske några skall vara handikappade också, annars kan man få idén att handikappade är ointelligenta, o.s.v. i all oändlighet. Vidare i den genuscertifierade artikeln.

Både i undervisningen och i läromedlen läggs tyngdpunkten på att beskriva naturvetenskapliga resultat. Hur kunskapen kan användas hamnar i skymundan. Om det överhuvudtaget tas upp är det flyktigt, i samband med historiska tillbakablickar, som presenteras långt bak eller i tonade rutor vid sidan om.

Att naturvetenskapliga resultat väger tyngre än pikanta detaljer hur en viss princip används är kanske inte så konstigt för en man, det är kunskaper som skall läras in och inte en massa lustigheter, som kanske kan äga ett visst kuriosavärde. Det förefaller alldeles naturligt att lära sig hur t.ex. en laserstråle är uppbyggd i stället för att lägga undervisningens tyngd på att AFA kan använda dessa laserstrålar mot poliser och andra vid demonstrationer. Vi läser med förfäran vidare i artikeln.

Undervisningen förefaller fokusera på färdiga fakta. Indirekt förmedlar läromedlen en känsla av att här finns ingen plats för människor eller de utmaningar och problem som samhället behöver lösa. En undervisning som använder läromedel som fastnat i historiska lagar och samband utan att diskutera kunskapens användning och relatera till viktiga aktuella samhällsfrågor och även framtida sådana, kan knappast bidra till utbildningens grundläggande syften.

Nu kom det, det riktiga feministiska grundskottet mot allt vad kunskap heter. Fakta är det hemskaste som finns och kvinnor anställda på det statliga skolinspektionen skall helst visa förakt för allt vad fakta och kunskaper heter tydligen. Dessa två kvinnor spär på alla genusbaserade fördomar en stackars vit medelålders man kan tänkas ha. Bara satsen ”som fastnat i historiska lagar och samband” säger det mesta och här borde man sluta läsa helt enkelt. Ja tyngdlagen är trist och tråkig, 9,8 m/s² (en kropps acceleration vid markytan) har gällt väldigt länge, ja sedan vårt solsystems uppkomst faktiskt (och ännu längre tillbaka självklart), borde man inte hotta upp denna lag nu? Kanske 9,8 m³ vore mer spännande. Jag önskar mig mer än något annat att andra personer än de två artikelförfattarna får bestämma vad som skall vara ”utbildningens grundläggande syften”. Till sist så dräper författarna till med denna slutreplik.

Elevernas intressen, åsikter och delaktighet behöver beaktas och ses som en tillgång i strävan efter att öka elevernas lust att lära fysik. Detsamma gäller elevernas kreativitet och nyfikenhet.

Ju roligare (över en viss gräns i alla fall) lärarna försöker göra undervisningen, ju tråkigare kommer omotiverade elever tycka att den är. Det blir som att ge ett barn onsdagsgodis för att det tjatar så mycket, är det någon som tror tjatet kommer att upphöra? Vissa saker måste man helt enkelt lära sig, oavsett vissa elevers särintressen. Hur skall elever som försiktigt tassat omkring på en tusendel av det kunskapsområde som kallas fysik kunna styra undervisningen på ett vettigt sätt? Skall t.ex. ett gäng avmagrade finniga tonåringar med hoodtröjor få styra fysikundervisningen till laser, och speciellt då vad man kan göra med gröna laserstrålar, bara för att de är påstridiga mot lärarna?

Själv är jag nyfiken på varför Sverige hela tiden rasar i internationella kunskapstester gentemot andra (måhända mindre politiskt korrekta) länder. Kreativitet för mig är att komma med vettiga förslag för att hejda denna utveckling, och de två författarnas förslag och idéer lär bara öka hastigheten i raset. Om sådana personer som de två artikelförfattarna får styra vår utbildning, så lär raset för vår skola i internationella tester anta den gamla trista lagen om accelerationen hos en fallande kropp, 9,8 m/s².

Länk SvD

24 kommentarer:

Fredrik sa...

Bra artikel som vanligt. Däremot så är enheten fel på tyngdaccelerationskonstanten. Det ska vara enheten [m/s2], meter per sekund per sekund.

Sivan sa...

Bra skrivet. Skolan i Sverige idag är ett stort dagis där det "bebbas" och stryks medhårs. Elever som är omotiverade skall inte vara i skolan överhuvudtaget. Fattar inte att inte Inger Enekvists böcker om eländet i skolan inte kommer fram i media

Robsten sa...

Ja,meter per sekundkvadrat alltså sekund med tvåa ovanför. Om jag fick fel så beror det naturligtvis på denna förbannade flumskola som jag själv gått i, he, he. ;-)

Robsten sa...

Ja, ser nu, m/s2, fast tvåan skall vara upphöjd.

MS sa...

Det är mest män i dom flesta naturvetenskapliga publikationerna därför att det historiskt har varit en manlig disciplin med några få lysande undantag.Ska man börja att hitta på kvinnliga fysiker bara för att alla genusstollar ska få rätt? Det kan självklart inte uteslutas att det genom historien har funnit många kvinnor som skulle kunna ha bidragit men som istället förväntades bli hemmafruar.

Jag tycker även att man generellt måste göra undervisningen i fysik och kemi mer "rolig". Har man som lärare lite mer fantasi än att bara traggla om det periodiska systemet och storheter så skulle man kunna locka flera, både killar och tjejer, till en karriär inom naturvetenskapen. Dessa är tunga ämnen så kräver sina lärare. Jag pluggade kemi och satt bredvid en tjej som fick MVG. Hon tyckte att ämnet var intressant och gjorde ofta extrauppgifterna bara för att det var roligt. Där ligger nog nyckeln precis som i alla ämnen. Intresse och en nyfikenhet att lära sig mera om ett ämne. Har man redan inställningen att fysik är ett tråkigt "manligt" ämne så kommer kvinnliga namn även i framtiden lysa med sin frånvaro.

Fosterjordnära sa...

Om skolan är tråkig (p.g.a faktabaserad undervisning) så lägg ned skolan. Varför skall barn tvingas sitta och ha tråkigt så många år av sitt liv?

Låt i stället barn och ungdomar få hitta på egna regler och egen fakta, (varför inte "jorden är platt"? då kanske de i allafall har det roligt under dagarna.

Titta på underutvecklade länder i t.e.x Afrika, inte sitter ungarna och plöjer kvantfysik och statsvetenskap dagarna i ända. Men titta så kul de har med tomburkar, gamla cykeldäck etc.

Tittar man på Kina med omnejd, ja då kan man ju inte låta bli att tycka synd om eleverna där. Va? Skoluniform och bänkar på raka led, ska de va nåt? Hur tråkigt som helst. Och vad lär de sig sen? Tekniska innovationer, fordonsproduktion och samhällsstruktur och massa annat tjafs! Vem tycker det är kul?

Nä, in med mer genus, då ordnar sig det mesta. Det borde envar begripa att om kvinnor bara får fiftyfifty besättning på viktiga poster (gärna androgyna kvinnor med riktiga buskar under armarna)ja då reser sig landet Sverige sig ur både lågkonjunkturer och pensionsfattigdom som i ett trollslag.

Fattar ni ingenting här på Robsten?!
F.ö är denna blogg tråkig. För mkt fakta och sakargument som ingen bryr sig om. Lär dig för helvete att "hitta på" i stället.Använd fantasin! 4+5= 31.Knark är inte farligt. Ljus består av en trögflytande massa. Sverige ligger i Mellanöstern. Massinvandring är bra för Sverige. Visby är Gotlands huvudstad. Irakiska flyktingar består till 99% av rymdingenjörer.

Ja du ser ju själv hur kul det är, fyll på bara...

Robin Shadowes sa...

Pensionärsmördaren släppt på fri fot. Sillen myser.

http://hd.se/inrikes/2010/06/02/domd-for-p-platsbrak-pa-fri-fot/

Robsten sa...

Jag skrev en bra kommentar, men datorn bara dog, mystiskt! Håller den på att packa ihop? Värmeslag?

Anonym sa...

Begler har ju inte ett uns av naturvetenskaplig skolning. Socionom som gjort (s)-märkt byråkratkarriär. Och PK förstås.

Fosterjordnära sa...

"Jag skrev en bra kommentar, men datorn bara dog, mystiskt! Håller den på att packa ihop? Värmeslag?"

- du kan ha skrivit "genuspedagogik" ett par gånger för mycket och i för tät följd, de flesta operativsystem strejkar då. Beror kanske på att de är uppfunna av män och därmed är könskodade.?.

Robsten sa...

Jepp, jag fyllde faktiskt i ett frågeformulär för någon valkompass för SVT, en hel del manliga svar där faktiskt, men...jag kanske blev straffad på något sätt av makteliten, min profil gav kanske utslag på någon varningsdetektor, he, he. Skärmen blev bara svart, jag tror jag hann med att skicka svaren. Tror det var ett par sekunder efter att jag skickat in svaren, det är faktiskt sant.

Nä, funderar på en mac nästa gång, är så trött på PC och windows, och datorns eviga arbetande, och det alltid fulla bildminnet, och ständigt krockande program, dll-filer som förmodligen motarbetar varandra lika mycket som palestinier och israeler. Har tyvärr inga pengar just nu annars skulle jag traska iväg direkt till e Mac-handlare.

z999 sa...

Ett alternativ kunde ju vara att installera linux, ubuntu eller fedora skulle jag rekommendera. Mindre resursslukande och lättare att installera.

Jag gillar DN's rubrik:
Dömd för p-platsbråk på fri fot
:-)
P-platsbråk? En våldtäkt skulle kunna beskrivas som att "Kvinna svårt skadad under kärleksakt".

z999 sa...

Fast det mest makabra när det gäller antirasisternas sätt att uttrycka sig är när de resonerar om Lars Vilks på samma sätt som när dom diskuterar våldtäkter. "Han har ju provocerat och får skylla sig själv...".

Jonte sa...

Men vad fan Robsten, ändra m-kvadrat till m/s-kvadrat i texten så man slipper skämmas för dig. Du kan ju inte kommentera det och låta det stå kvar.

Och det är sannerligen helt sjukt att Libanesen (om jag inte minns fel) har kommit ut. Skönt för honom. Man ska vara snäll. Nu kan han döda en tant var 6:e vecka resten av livet. Gör han det oftare får han mängdrabatt.

z999 sa...

Jonte, han är egentligen palestinier. Libaneser har inte den där våldsamheten man kan se hos araber när dom känner sig kränkta. Och ja, jag generaliserar här och är medveten om det.

Robsten sa...

Nä, Z, jag har en Ubuntupartition på min gamla burk, för svårjobbat om man vill ändra något. Ja jag borde ändra till sekundkvadrat.

z999 sa...

"Nä, Z, jag har en Ubuntupartition på min gamla burk, för svårjobbat om man vill ändra något."

Vilken version av ubuntu? Det går framåt även där. För min del så fungerade inte hårdvaran så bra med ubuntu (och det är ovanligt), så jag kör för närvarande fedora 13. Fungerar klockrent med allt jag använder den här datorn till

Robsten sa...

Det är en gammal version, bra prestanda, bra säkerhet, men tungjobbat om man vill ändra något. Ubuntu och Linux är gjorda för att bara köra, inte mixtra med (om man inte är extremt kunnig och intresserad). Tror ändå att Mac ligger närmast för mig, det är dock 15 år sedan jag jobbade i Mac så jag får väl börja om och lära mig allt från början, det lär väl ta en hel dag i anspråk antar jag, men det får man väl offra då.

z999 sa...

Tja, testa en mac du. Den har OS X som är baserad på freebsd, ett operativsystem som jag har varit mycket involverad i. FreeBSD anses av många som ännu nördigare (jobbigare rent tekniskt alltså) än linux, men på en mac kommer du inte att märka av det mer än att det är väldigt stabilt (enligt ryktena). Men kommer du inte att sakna alla virus och trojaner och dåligt gjorda billiga program som ställer om i registren utan att du vill det?

z999 sa...

Själv ska jag ge mig in på att installera linux from scratch på en eee pc 900. Massor med pyssel. Och poängen med det? Jag vill ha en netbook som startar upp blixtsnabbt.

Robsten sa...

Du kan väl uppdatera oss om projektets utveckling Z? Massor med pyssel ja, får jag våga mig på en gissning att du måhända gillar detta pyssel?

Robsten sa...

Om jag saknar allt strul och alla virus? Jo, definitivt. Jag har faktiskt en samling disketter (det ni) med olika intressanta virus jag hittat, isolerat och lagt på diskett. Höll på att ladda ned Magstr, kung bland alla virus och trojaner, på hårddisken för att ha som kuriosa, men jag besinnade mig, man skall inte leka med atombomber i onödan, ha, ha.

Nä nu har jag inte tid längre, men ibland så saknar jag "mekartiden".

z999 sa...

@Robsten:
"Du kan väl uppdatera oss om projektets utveckling Z?"

Mjaa, är det någon som vill läsa det här tro?

"Massor med pyssel ja, får jag våga mig på en gissning att du måhända gillar detta pyssel?"

Jo, den gissningen stämmer. Har hållt på med datorer sedan 1978, första pc-n 1982.

z999 sa...

@Robsten:
"Jag har faktiskt en samling disketter (det ni) med olika intressanta virus jag hittat, isolerat och lagt på diskett."

Häftigt! Har du jerusalem B och stoned? Dom är från slutet på 80-talet.

"Höll på att ladda ned Magstr, kung bland alla virus och trojaner, på hårddisken för att ha som kuriosa, men jag besinnade mig, man skall inte leka med atombomber i onödan, ha, ha. "

Jo, det är en viss risk :-)