torsdag, juni 03, 2010

Vad verklighets folk önskar

Enligt SvD har KD som förslag inför valrörelsen att införa domstolsplikt enligt amerikansk modell. Enligt KD så speglar inte nämndemännen befolkningen i vårt land, vilket de otvivelaktigt har rätt i. Det är Maria Larsson som enligt tidningen tagit fram det nya förslaget och systemet skall bygga på någon slags tvåårig ”domstolsvärnplikt”. Så här uttalar sig Larsson i SvD.

Vi har utgått från resonemanget om verklighetens folk. Det blir ett slags civil värnplikt i domstolen. Det ska vara mycket tunga skäl, cancerbehandling till exempel, för att inte delta om man blir utvald

Det låter tufft, man kan inte slippa det hela p.g.a. förkylning. Men man har definitivt INTE utgått från verklighetens folk. KD missar hela tiden det väsentliga i hela resonemanget om verklighetens folk, det går som en röd tråd genom hela deras ”nya” politik. Vad är det man verkligen diskuterar vid köksborden och på arbetsplatser? Ja inte är det att införa domstolsplikt för befolkningen (jag har aldrig hört det i alla fall). Den fråga som hela tiden står i fokus för samtalen som verklighetens folk för är den perverst låga straffpraxis vi har för våldsbrott i vårt land, samt då de nästan sjukligt höga straffrabatter unga förövare får av rättssystemet.

Nästan alla laglydiga och strävsamma personer upprörs gång på gång av de hånfullt låga straff våldsbrottslingar, och speciellt unga sådana, får i vårt land. Vi har det groteska fallet där en ung man mördade en ung flicka vid en busstation och sedan slängde den ännu levande flickan i ett vattendrag som om hon vore sopor. Straffet blev oerhört lågt för ett så bestialiskt dåd. Dessutom verkar det inte gå att få upp artiklar om händelsen genom sökning på sökmotorer, det är mycket märkligt då nästan allt annat går att få upp, oftast mycket lätt.

Det har någon gång skymtat förbi en artikel i våra tidningar om att moderaterna föreslagit eller utrett en skärpning av straffpraxis vid våldsbrott, men därefter har det blivit tyst. Förslag om skattesänkningar följs upp och blir verklighet mycket snabbt, men förslag som vi väntat på i decennier (där utesluts inte skattesänkningar heller) dammas av lite snabbt inför valrörelser för att sedan snabbt falla i glömska.

En annan taktik borgarna använder sig av, speciellt på integrationsområdet, är att ett enskilt parti driver en ganska populär fråga, med tyst gillande av de andra alliansbröderna. När sedan kampanjen är över och tillräckligt mycket publicitet skapats för förslaget, så mals hela förslaget ned av de övriga allianspartierna och vi får aldrig höra något mer om förslaget. På direkta frågor angående förslaget så hänvisar sedan partiet till att man sitter i en koalition och att man inte kan få igenom allt. Det måste nog ses som en uttalad taktik numera att föra fram förslag som man redan i förväg vet aldrig kommer att genomföras, och kanske aldrig avser att genomföra. 

Taktiken är egentligen vattentät, då man redan i förväg vet (vi får väl hoppas att det inte förekommer tysta överenskommelser dessutom) att vissa förslag aldrig kommer att godkännas av de övriga allianspartierna. Men KD släpper alltså inte ens ett förslag om straffskärpning för våldsbrott, som man vet kommer att falla i förhandlingar med övriga allianspartier enligt gängse taktik. Något som ”verklighetens folk” tjatat om i decennier.


Länk SvD

10 kommentarer:

Anders sa...

"Vi har det groteska fallet där en ung man mördade en ung flicka vid en busstation och sedan slängde den ännu levande flickan i ett vattendrag som om hon vore sopor. Straffet blev oerhört lågt för ett så bestialiskt dåd"

När och var inträffade det här?

Det är så många upprörande fall.. :-(

MS sa...

Det var väl förra året? Strax före eller efter Stureby. GM fick 4 år i sluten ungdomsvård om jag inte missminner mig.

//

Ibland undrar jag om inte reportrarna på AB är SD:are i smyg? Hur kan man annars publicera en artikel med libanesen mördade Inger i Landskrona. Han snyftar att han "bara var på fel plats vid fel tillfälle" Har man bara ett uns av vett så blir man illamående av att bara höra hans patetiska ursäkter. Han slog ihjäl en gammal försvarslös kvinna och istället för att ta ansvar för sin handling som en man så sitter HAN och tycker synd om sig själv. J-vla kräk!! Hur media kan kalla detta för P-plats bråket är också en sak som gör mig förundrad. Det är som dom skulle skriva om ”Engla-bråket” eller ”Anna Lindh-bråket” Det var mord. Varken mer eller mindre.

Ännu ett exempel på hur rutten och värdelös svensk media är rapporteringen om Gaza. Ensidig är bara förnamnet. Gardell och Mankell får helt oemotsagda sprida sin kommunistpropaganda i SVT/SR. Mankell var inte ens på samma båt och hävdade själv att han inte visste om dödsfallen förens han var på väg hem. Trots detta sitter han i SR och beter sig som han vore ett ögonvittne och ingen reagerar eller ifrågasätter hans uppgifter.

Robin Shadowes sa...

Perfekt liknelse! Incidenten med Anna Lindh och Mihajlovic var väl också ett möte mellan människor? Samma sak mellan Chrille Pettersson och Palme, det var bara en olyckshändelse att det råkade klia i avtryckarfingret just då.

Fosterjordnära sa...

Bra beskrivet angående valtaktiken Robsten!
Undra sa flundra hur mången svensk som i överhuvudtaget skulle kunna tänka att det faktiskt kan förhålla sig på det viset?
För mej är det självklart att så går det till, på de mer informella mötena i de slutna rummen i Riksdagen.

-Sprid denna högst sannolika teori så väl det går.

I will!

Robsten sa...

http://www.dn.se/nyheter/sverige/17-aring-atalas-for-flickmord-1.987989

Robsten sa...

Ja Fosterjord, jag har misstänkt länge en taktik i att partierna gör enskilda utspel, som både partierna själva och de övriga allianspartierna vet aldrig kommer att realiseras.

De vet och litar på att deras egna förslag, som ger röster temporärt, aldrig kommer att realiseras. När lanserade FP sitt förslag om språktest? Det var 2002, det andas inte ens om detta språktest förrän möjligtvis precis innan valet när några tveksamma röster skall inhöstas.

Andreas sa...

Halvt OT, men vet inte om du missat den här, Robsten:

http://blogg.expressen.se/thomasmattsson/entry.jsp?messid=601905

Andreas sa...

OT igen (ber om ursäkt, men för intressant för att inte länkas):

Nationaldagsfirande med fokus på mångfaldspriser och arabisk och kurdisk folkdans

http://www.sandviken.se/nyhetsarkiv/start/nationaldagsfirande6juni.5.6565fa191215249a74380004547.html

Samt att nationalsången skall ändras, för vi har inget att sjunga för i Sverige:

http://www.barometern.se/ledare/du-nya-fria-du-vanliga-nord%281954078%29.gm

Robsten sa...

Hade missat Expressenartikeln Andreas, läser ju inte Expressen längre, men den var intressant.

Robsten sa...

Kollar på nationaldagen senare.