onsdag, juni 16, 2010

Journalisternas roll i samhället

Jag har tidigare påstått att den svenska journalistkåren fullständigt missuppfattat sitt uppdrag när det gäller den politiska debatten i vårt land. Journalistkåren säger på direkta frågor att de bara speglar den politiska debatten och de politiska rörelser som sker, samt att de då ändå kritiskt skall granska ”makten”. Ett typiskt exempel på detta är chefredaktör för Expressen Thomas Mattsson svarar en kritisk läsare i en chatt (16 april 2010) så här säger Mattsson i chatten.

Jo, media har ett uppdrag om att informera. Men detta förstår jag inte: "I en demokrati är det ju folkets vilja som skall vara styrande. En kraftig majoritet är imot den förda flyktingpolitiken." Vi har ju allmänna val i Sverige, alltid refererade av medierna, och det är därefter riksdag och regering som för flyktingpolitiken. Mediernas uppdrag är att granska denna politik.

Mattsson menar att han och andra journalister bara granskar partiernas politik och ”informerar” om denna. Dilsa Demirbag-Sten är inne på samma linje som Mattsson i en artikel på ”Journalisten”, men är inte fullt lika naiv, eller skenhelig om man så vill. Demirbag-Sten skriver massvis med meningar som är motsägelsefulla och som kan diskuteras.  I början av sin artikel skriver Demirbag så här.

En aktuell fråga är hur mediernas hantering av Sverigedemokraterna påverkar partiets framgångar? Att det påverkar vet vi med säkerhet.

Ja självklart påverkar mediernas bevakning av Sverigedemokraterna partiets utveckling. Men om det nu är som Mattsson skriver, att journalisternas roll enbart är att informera och granska, då skall ju journalisterna i princip aldrig ställa den fråga som Demirbag ställer. Journalisterna skall göra sitt arbete, utan att ens fundera på vilken effekt detta får för partiets utveckling. Journalistkåren kan inte gemensamt bestämma att ett demokratiskt parti är ”dåligt” och plötsligt på eget initiativ motarbeta detta. Sedan visar Demirbag att hon i alla fall tagit ställning rejält, så här skriver hon i ”Journalisten” 

Martyrrollen är ett viktigt element i SDs politik och ger dem fler röster bland dem som känner sig bortglömda av samhället. Få andra grupper är så lättkränkta som Sverigedemokrater. Konspirationer och en kraftigt orealistisk självbild som samhällets enda sanningssägande grupp är partimedlemmarnas viktigaste gemensamma nämnare.

På vilket sätt har SD tagit på sig en ”martyrroll”? Är det för att partiet blivit attackerad av AFA? Inte får hyra lokaler som alla andra partier? Blir systematiskt feltolkat av media? Inte får in debattartiklar som alla andra partier? Är det därför? Men då Demirbag är det väl bara att behandla SD som de andra partierna, så försvinner ju denna ”martyrroll”. Av någon outgrundlig anledning tror jag inte Demirbag eller de andra journalisterna kommer att försöka lyfta bort denna ”martyrroll”. Det är det mediala och politiska etablissemanget som behandlat SD så illa och odemokratiskt så denna eventuella ”martyrroll” kommit på köpet, det är alltså inget SD strävat mot själva.

Ja Sverigedemokrater är så lättkränkta. Tänk att bli upprörd för att man blir kallad ”främlingsfientlig”, ”rasist”, och ”nazist”. Detta är väl inget att gå i taket för? När det gäller detta ”sanningssägande” så påstår SD att vårt land har en fullständigt vansinnig immigrationspolitik. Antingen är detta sant eller så är det inte sant, så enkelt är det faktiskt. Vidare i Demirbags artikel så står det så här.

Grunden för SDs politiska program bygger på människors känsla av att vara marginaliserade och utpekades som mindre vetande.

Nej, grunden för SD:s politiska program är att vi har en på tok för slapp immigrationspolitik, att vår riksdag styrs i alldeles för hög grad av politisk korrekthet och att t.ex. kriminalpolitiken havererat. Att utröna detta måste en läs och skrivkunnig person kunna göra utan att ha gått en dag på journalisthögskolan. Det förhåller sig tvärtemot vad Demirbag säger faktiskt, sverigedemokrater anser nästan alltid att journalister och politiker faktiskt är mindre vetande, lite ny info för dig Demirbag.  Till slut så skriver Demirbag så här i sin artikel.

Alla politiska partier ska behandlas lika. Den enda gången i mitt liv jag tidigare har hört att man aktivt ska hindra oliktänkande att uttrycka sig, lämnade vi landet och flydde till Sverige.

Ett ögonblick av klarsyn ändå, tack Demirbag, det värmde.

Länk Journalisten

Länk Thomas Matssons chatt

32 kommentarer:

Anonym sa...

Gång på gång bevisar journalisterna sina okunskaper i demokrati. Att göra som pappa säger är inte demokrati.
Allemand

Robsten sa...

Jag har postat länken till Demirbag, om de någon gång kunde svara för sig. men de vet väl att de inte klarar en debatt, i vi får odla vår "martyrroll" ha, ha.

Robsten sa...

jag är så innerligt trött på min PC, beställt en mac på avbetlning. Är det någon som har en länk till gratis ordbehandling för mac typ Open Office fast till mac så lägg ut den här. Det kanske finns annat smått och gott till mac.

itsweden sa...

Appleworks ingår väl i mac från start? Jag kunde ha gjort en installation på din gamla pc med ett OS som hade inneburit att du haft allt installerat som du behöver och där du inte behöver ändra nånting. Och inga virus eller trojaner (oavsett hur många porrsidor du besöker) och inga skumma licenser och som drar minimalt med kraft ur datorn.

itsweden sa...

Det går inte bra med NeoOffice? Den har två sd-väljare med som contributors till kodningen och det borgar väl för kvalitet? :-)

itsweden sa...

Länken också
http://www.neooffice.org/neojava/en/index.php

Robsten sa...

Jo, men varför inte Open Office då? Det finns ju för Mac-intel ser jag nu. Visserligen är det mer tungjobbat än vanliga office och inte lika elegant, men det funkar ju? Är Neo bättre?

Robsten sa...

Appleworks? Alltså jag är inte hemma på mac, men är inte det något för barn typ? Som skall skriva sina första brev till mormor på en riktig dator som råkar vara pappas mac.

Robsten sa...

När det gäller PC hade jag väl nästan kunnat fixa en sådan installation själv Z, men jag är trött på skiten.

Ja jag skall testa Neo, om du säger att det är bättre än OO. Speciellt då om det är två sympatisörer som bidragit med lite kod ha, ha.

Robsten sa...

"Patch installer" något du har hittat på Z?

Robsten sa...

Men "donate" knappen var snygg, funkar det skall jag t.o.m. använda den, I promise ;-)

Robsten sa...

Jag skulle vilja ha något i stil med detta för mac Z, vet du något?

http://eraser.heidi.ie/

Robsten sa...

Allt detta är OT som fan, men om någon vill kommentera själva artikeln blir jag bara glad.

itsweden sa...

@Robsten:
"Jo, men varför inte Open Office då? Det finns ju för Mac-intel ser jag nu. Visserligen är det mer tungjobbat än vanliga office och inte lika elegant, men det funkar ju? Är Neo bättre?"

Nä, satsa på Open Office i det fallet. Den är rejält utprovad. NeoOffice dröjer ett tag innan den blir ett alternativ, för tillfället är den mest lämpad tilll entusiaster som vill stödja open source och vill testköra och hitta buggar.

"Appleworks? Alltså jag är inte hemma på mac, men är inte det något för barn typ? Som skall skriva sina första brev till mormor på en riktig dator som råkar vara pappas mac."

Jo i princip. Du är alltså ute efter något vassare när det gäller ordbehandling och då är inte heller NeoOffice något riktigt bra laternativ (än så länge).

"Men "donate" knappen var snygg, funkar det skall jag t.o.m. använda den, I promise ;-)"

Äh, strunta i den. :-)

"När det gäller PC hade jag väl nästan kunnat fixa en sådan installation själv Z, men jag är trött på skiten."

Förstår.

"Ja jag skall testa Neo, om du säger att det är bättre än OO. Speciellt då om det är två sympatisörer som bidragit med lite kod ha, ha."

:-)
Nä, som sagt, kör OO åtminstone ett tag till. Och det finns sympatisörer som bidragit till OO också. Jag tror dom har kod kvar från när det hette star office och då har bland annat jag bidragit med den delen som gör att programsviten går att länka ihop med varandra och andra opensource program.

""Patch installer" något du har hittat på Z?"

Nä, har bara bidragit med dellösningar.

"Jag skulle vilja ha något i stil med detta för mac Z, vet du något?

http://eraser.heidi.ie/"

Eftersom macen är baserad på OSX (unix och freebsd) så undrar jag om det inte är overkill på en mac och då finns det nog ingen som lagt någon möda på ett sånt program.

I dos (win*) så lägger filsystemet alla filnamn på ett ställe på hårddisken (eller var du lagrar filerna, usb, cd eller vad du nu har) och sedan hänvisningar till det tomma utrymmet där filen lagras. När du tar bort filen så tas namnet bort och utrymmet markeras som tomt men utrymmet i sig själv ändras inget, detta för att det ska snabbt att ta bort filer.

När du kör maccen så vet jag inte hur exakt den följer unixstandarden men det är mycket troligt att filens innehåll raderas fullständigt och absolut inte går att återställa.

Jag måste kolla lite om jag ska kunna ge dig ett 100%igt svar på maccen. Men du kan nog utgå från att data som du tar bort inte går att återställa på den. Men är du ute efter 100% säkerhet så vill jag kolla lite mer först.

Robsten sa...

ja precis, i gamla 3.x så togs bara första bokstaven på filnamnet bort. Man kunde fixa tillbaka gamla filer bara man visste första bokstaven på filen. Det går inte lika lätt på XP men tror principen är densamma.

Nä, har väl en del filer som Expo skulle betala en månadslön för men allt är ju ändå krypterat och förseglat bakom brandväggar och annat tjafs. Att någon skulle komma åt en raderad fil på macen är inte relevant, men jag är ju som sagt säkerhetsmedveten in absurdum ibland.

itsweden sa...

@Robsten:
"ja precis, i gamla 3.x så togs bara första bokstaven på filnamnet bort. Man kunde fixa tillbaka gamla filer bara man visste första bokstaven på filen. Det går inte lika lätt på XP men tror principen är densamma."

Jo, principen för fillagring är liknande. Jag skrev ett program för en herrans massa år sedan som kunde läsa direkt på "ytan" på hårddisken. Det programmet klarar inte dagens system. Man kunde alltså både läsa och skriva i varje byte på hårddisken.


"Nä, har väl en del filer som Expo skulle betala en månadslön för men allt är ju ändå krypterat och förseglat bakom brandväggar och annat tjafs. Att någon skulle komma åt en raderad fil på macen är inte relevant, men jag är ju som sagt säkerhetsmedveten in absurdum ibland."

Har man något som man överhuvudtaget har skäl att dölja så tycker jag att det är skäl att lägga extra krut på säkerheten. Eftersom jag håller på med data-säkerhet och det är ett stort intresse för mig så är paranoid ett positivt särdrag.

itsweden sa...

Sen ska man tänka på att expo har inget emot att använda olagliga metoder för att komma över info, utöver att dom sen vantolkar info medvetet.

Robsten sa...

Min dator skall de ge fan i, de jävlarna. Vilken brandnvägg föredrar du Z?

MS sa...

Nya nummret av InternetWorld? ;-)

Robsten sa...

Ja, det blev lite OT här, ber om ursäkt för det.

itsweden sa...

@Robsten:
"Vilken brandnvägg föredrar du Z?"

För att det är kul eller vilken som är säkrast?
Soekris är en av mina favoriter.
soekris.com

Den passar väldigt bra tillsammans med operativsystemet OpenBSD. Inte ett säkerhetshål på över 12år (jämför med windows).

Bland de brandväggar som är betydligt lättare att installera så föredrar jag cisco. Extremt hög kvalitet och avancerad filtrering.

Bland windows så gillade jag brandväggen som fanns i windows 2000, win2000 var en väldigt bra produkt ur nätsäkerhetssynpunkt.

Skulle kunna utveckla längre, men tidsbrist...

itsweden sa...

När man bygger upp sin nätsäkerhet är det viktigt att man tänker liksom i skal (som en lök). Det ska alltså finnas flera skydd och inte bara en brandvägg som ska förväntas blocka allt ovälkommet. När man hackar ett system (jag uppmanar inte till brott alltså) så siktar man på att gå förbi brandväggen, inte att forcera den som regel. En säkerhetspolicy kan vara bra, även om man är ensam hemmaanvändare. Typ att man inte sköter bankärenden i internet explorer utan att man använder mozilla firefox eller ännu hellre någon udda webbläsare.

Robsten, du hade en väldigt bra säkerhetslista förut. Att man till exempel bara tog emot rubrikerna i sitt mailprogram och bara tankade hem resten på de mail man ansåg pålitliga.

Att begränsa antalet aktiva program är en bra sak också. I windows är det bra om man kollar brandväggen, även om man har en brandväggslåda mellan datorn och nätet.

Någon typ av intrångsdetektering kan vara bra om man vet lite vad man sysslar med. Snort är min favorit, men är bara bra om man vet vad man gör, annars blir det mest tidsödande med massor med falsklarm.

I linux har man fler möjligheter att begränsa intrång än i windows. /etc/hosts.deny och liknande filer där man skriver ALL: ALL (stänger av all inloggning utifrån).

En annan sak man kan göra både i windows och linux (och mac) är att välja krångliga inloggningsnamn. Crackern måste ha tillgång till både password och inloggningsnamnet.

När det gäller trojaner och virus så är det många ggr fler effektivare att undvika dåliga sidor och undvika att köra gratis nedplockade program.

itsweden sa...

...än att installera ett antivirusprogram. Kommersiella antivirusprogram har ofta någon typ av licens/prenumeration som ska förnyas med jämna mellanrum. Det kan vara bättre med ett gratisprogram som bara scannar datorn och inte aktivt bevakar varje program som startas.

Utlandssvensk sa...

Jösses, det blev en IT kongress.

Själv skrev jag ett inlägg som svar till Dilsa men det verkar ha kommit bort.....

Poängen var att jag flyttade FRÅN Sverige av samma anledning som hon flyttade TIll Sverige, dvs att man inte fritt kan uttrycka sina åsikter.

Robsten sa...

Ja Utlandssvensk, jag förstår dig, men enligt min uppfattning är vi ändå på väg åt rätt håll, fast det går långsamt,. kanske så långsamt att vi inte riktigt märker det.

Jo Z, jag har faktiskt blivit utsatt för ett skall vi säga lyckat intrångsförsök. En hacker bad mig enträget att scanna hans portar, till slut gjorde jag det min dumma fan. Han ville fånga paket antar jag. Så en vecka efter gjordes i alla fall intrånget. Hade Sygate (finns inte mer, uppköpt av Symantec och nedlagt) brandväggen skrek i god tid och jag kunde studera intrånget, sedan när det lyckades drog jag ur fiberkablen. Jag har dock satt upp ett extra "skal" efter det. Men det jag lärde mig var att intrång är i princip omöjliga att stoppa om någon riktigt kunnig verkligen bestämt sig.

Sygate var på sin tid gratis. Bästa antivirusprogrammet är också gratis Avira, har alltid gjort sitt jobb, snål med resurser, tar en tiondel av de resurser F-secure gör, men är minst lika säker. Tysk kvalite när den är som bäst.

Robsten sa...

En fördel med Sygate är att du får klicka (tillåta) lagom många gånger för att processer skall ut på öppna marknaden, andra brandväggar så får man antingen klicka hela tiden, eller inte alls.

itsweden sa...

@Robsten:
"Men det jag lärde mig var att intrång är i princip omöjliga att stoppa om någon riktigt kunnig verkligen bestämt sig."

Som hemanvändare går det att uppnå så god säkerhet att någon i princip måste sitta framför din dator fysiskt för att kunna komma åt den.

En bra grej är att ha en brandväggslåda, även om man inte tänker ha flera användare och flera datorer hemma. Jag rekommenderar cisco i så fall och eventuellt netgear. Cisco är bra på spoofning, alltså avslöjar falska paket utifrån och släpper inte igenom dom. Cisco har ofta bra skydd mot "överbelastningsattacker" och har ofta möjlighet att filtrera även utgående paket. Virus och trojaner kan inte göra några "calling home" och blir då ofta värdelösa och ger dig god tid att plocka bort dom utan att dom har hunnit ställa till något. På datorn bakom ciscolådan (obs! tipsen är anpassade till om du absolut ska köra windows) så använder man enbart windows brandväggen (oavsett version av windows). Samtliga software-brandväggar för windows går att manipulera om man inte har en brandväggslåda som tillägg. Deras sätt att jobba tillsammans med andra windowsprogram öppnar möjligheter för intrång och i vissa fall är det långt mycket bättre att inte ha någon brandvägg alls.

I unixvärlden så är iptables (linux) och pf (unix BSD) extremt säkra brandväggsprogram. Båda tillåter filtrering på utgående paket och båda stoppar paket som är spoofade med falska ipnummer.

En väldigt bra låda är bubba two-
http://www.excito.com/
Många bra fördelar och inte bara en brandvägg.

Jag gjorde en gång i tiden en specialinstallation av windows2000 på en cdrom-skiva. Datorn startade alltså upp från cdromen och det fanns ingen hårddisk i den, glöm allt vad rootkit, trojaner och virus heter, det fanns ingen möjlighet att ändra på något. Ska inte gå in på hur jag fixade lagring av data och sånt men principen var att det inte skulle finnas någon möjlighet att ändra på något utifrån. Säkerhet handlar alltid om kompromisser med bekvämlighet.

Robsten sa...

Ont om tid men det går att t.o.m. komma runt en router om man fångar paket och modifierar dem. Mycket svårt skulle jag vilja säga och händer den vanliga hemanvänderan i princip aldrig. Inte ens Expofolket klarar detta själva utan måste hyra in expretis antar jag. Sammantaget kan det dock bli allför svårt att komma runt allt, om inte annat så skall brandväggen skrika, vilket den gjorde i mitt fall. Jag hade alltså Sygate och den gjorde sitt jobb så långt möjligt.

Robsten sa...

Du kunde ha lagrat data på ett USB eller i ett svulstigt RAM minne antar jag.

itsweden sa...

@Robsten:
"Ont om tid men det går att t.o.m. komma runt en router om man fångar paket och modifierar dem. Mycket svårt skulle jag vilja säga och händer den vanliga hemanvänderan i princip aldrig."

Jo. Vet inte riktigt vilken av metoderna du syftar på men det är i det läget som andra "skal" ska ta hand om det. Det är en stor brist i windows att man inte har motsvarande hosts.deny filer. Även ett modifierat paket måste ha något som tar emot, i linux/unix går det lättare att reglera just det (i windows nyare än win2000 är det extremt bökigt om man ska göra det på ett pålitligt sätt).

"Inte ens Expofolket klarar detta själva utan måste hyra in expretis antar jag."

Ja.

"Sammantaget kan det dock bli allför svårt att komma runt allt, om inte annat så skall brandväggen skrika, vilket den gjorde i mitt fall. Jag hade alltså Sygate och den gjorde sitt jobb så långt möjligt."

Sygate har en extra fördel, den har möjlighet att kolla sig själv (checksums) och ligger långt framme när det gäller brandväggar.

"Du kunde ha lagrat data på ett USB eller i ett svulstigt RAM minne antar jag."

Ja, testade flera olika lösningar. Det var en extremt säker nätlösning men alldeles för obekväm för en normal användare.

itsweden sa...

I OpenBSD's pf så finns det en funktion som gör att nätkortet utåt inte har något ipnummer. Det var 5-6 år sedan jag höll på med pf och jag minns inte exakt hur det fungerade men på svenska kallas det för att man sätter upp en brygga. Det finns beskrivet på openbsd.se (och det är ingen idé att besöka den sidan för stt försöka göra en brygga om du inte känner till openbsd först och har en del grundkunskaper). Nätkortet som man har för att komma ut på nätet har alltså inget ipnummer och det är omöjligt (nåja) att ta sig in i en sådan maskin med manipulerade paket. PF innehåller en del skydd mot manipulerade paket och dessa skydd har en väldigt hög grad av artificiell intelligens.

Det finns cisco-lådor som klarar av att installeras på liknande sätt vilket är orsaken till att jag rekommenderar cisco. Cisco PIX 500-serien var fruktansvärt kapabla brandväggar men underhålls inte längre av cisco och tyvärr har en del teknik från den tiden försvunnit för att anpassa cisco till nyheter från micdrosoft.

Unknown sa...

Har du börjat en datablogg? ;)

Nej, en journalists artiklar utgår alltid ifrån hans/hennes syn på vad som ska rapporteras/skrivas med hänsyn till en rad faktorer.

Bla. Tidningens politiska färg
och trovärdigheter samt den förmodade
insikten i nyheten som J ska försöka bilda sig en uppfattning om.
Sedan sker ett tolkningsförfarande som J får stå för själv, ett ställningstagande/"belägg" och till läsvärde osv.
Trovärdigheten kommer alltså långt ner på J:s prioriteringar.
Det är då "beläggen" oftast kommer på ett gungfly.
Se sensationsjournalistik och kvällspress.

J:s roll ska inte blandas ihop med en informatörs.

En Informatör jobbar på samma sätt som en journalist, men med den stora skillnaden att I:s uppgifter skall vara korrekta/sanna och verifierbara.
Här skall/får inga egna åsikter förekomma alls.
Se produktinfo och dyl.

Många av Journalister av tvivelaktiga typer ikläder sig ibland rollen av en informatör, vilket är en yrkesskada, eller brist i utbildningen hos denne tyvärr.
Resultaten kan man beskåda i PK-pressen.

Men vi på bloggarna är dock fria, en del med kunskaper i media information och en del utan.
Vi på bloggarna står dock oftast mycket närmare den fria yttrandefriheten än vad Journalisterna idag gör dessvärre.
Men det finns stora skillnader på utländska kontra svenska sätt att rapportera nyheter, dock förekommer
det PK där med.