fredag, augusti 13, 2010

Analys av ett uttalande


Rinkebyakademin brändes ned av ungdomar i samband med allmänt upplopp i Rinkeby tidigare i sommar. Nu är det bestämt att denna skola skall byggas upp igen till en kostnad av 10 miljoner. Slentrianmässigt läser vi vad Lotta Edholm (FP) säger i en SvD-intervju publicerad nu på morgonen angående återuppbyggnaden. Så här säger hon till tidningen.

Det är enormt viktigt att fatta den här typen av beslut snabbt för att visa att vi inte viker undan. De som deltar i den här verksamheten ska inte straffas för att ett litet antal destruktiva ungdomar förstör för andra.

Uttalandet låter bra så länge man inte börjar analysera vad Edholm verkligen säger. Edholm menar att beslutet att bygga upp skolan också är en tydlig signal på att "vi inte viker undan". Viker undan för vem undrar vi? De som brände ned skolan tycker sannolikt inte att det gör något att den byggs upp igen, då kan den också brännas ned igen om tristessen blir övermäktig. Det är dessutom inte mordbrännarna som betalar återuppbyggnaden. Scenariot att de som deltog i upploppen och mordbranden skulle vrida sina händer och utbrista i ett "nej, herrgud, de bygger upp skolan igen!" är extremt osannolik.

Är det någon annan grupp man vill visa "att man vi inte viker undan"? Kan det vara alla de som menar att vårt mångkulturella samhälle är på dekis som man vill visa att man inte backar? I så fall så visar man att man tänker fortsätta på inslaget spår, att man tänker fortsätta med utvecklingen av etniska enklaver i vårt land, genom att återuppbygga skolan snabbt. Man visar dock inte att nuvarande politik fungerar, men Edholms uttalande får då någon slags relevans.

Det är alltså mycket sannolikt att våra politiker bygger upp skolan igen för att visa alla systemkritiker att man minsann inte tänker ge upp på den inslagna vägen. Motståndarna man inte viker undan för är inte mordbrännarna utan alla de som vänder sig mot den nuvarande immigrationspolitiken. Då får den första meningen någon slags logisk innehåll. Det innebär dock att den avslutande meningen blir obegriplig, där pratar Edholm om "ett litet antal destruktiva ungdomar".

Dessa "destruktiva ungdomar" visar man absolut ingenting genom att bygga upp skolan igen, det krävs helt andra åtgärder för att visa dem något. Är våra politiker verkligen så outsägligt naiva så de tror att de ungdomarna som brände ner Rinkebyakademin tar något positivt intryck av återuppbyggnaden?

I en deckarserie som gick för några år sedan så var huvudpersonen i serien polis och veteran från Koreakriget. Huvudpersonen förföljdes av ett minne från Koreakriget, som nästan var ett tema i flera avsnitt. Polisen hade under kriget sett en bonde som gång på gång byggde upp sitt hus trots att detta hus låg mitt i stridslinjen. Bonden byggde upp huset varpå nästa anfall från någon sida i kriget gjorde att huset försvann från jorden yta. Bonden envisades dock att bygga upp sitt lilla hus igen.

Den tanke som plågade vår polis i serien var, varför fortsatte bonden att bygga upp sitt hus? Efter ett antal avsnitt kom så vår tuffe polis på svaret, bonden måste ha varit dum i huvudet helt enkelt. Det kan tyckas som ett antiklimax att svaret var så förbluffande enkelt, ibland så är har vi dock de enkla svaren mitt framför näsan på oss. Det är omöjligt att inte tänka på den koreanska bonden när man läser Lotta Edholms uttalande i dagens SvD.

Jag har glömt vad serien hette men ledmotiven var Runaway av Del Shannon. Ingen som såg serien har förmodligen glömt ledmotivet.

13 kommentarer:

Mikael sa...

Ah jag tror jag kommer i håg den serien. Den utspelade sig i Las Vegas
på 50-60-talet och sändes nån gång i början/mitten av 90-talet vill jag minnas.

Hittade introt till serien
(som hette Crime Story)
efter lite sökande:

http://www.youtube.com/watch?v=Is5ofSHZWTM

(Det är väl denna serie du menar?)

Robsten sa...

Jepp, bra jobbat ;-) Det är den, Denmnis Farina heter polisen.

Robsten sa...

Det bästa i hela serien var första absnittet i början. Någhra killar hade gjort ett rån, tagit gisslan. De krävde pengar för att släppa gisslan. Då kommer Farina med sina poliskompisar, hör sig för och får klart för sig vad de vill.

Då börjar Farina gräva i sina fickor efter mynt, hittar en 50 centare, sedan frågan han sina kompisar om de har några mynt.

Man kan dra paraleller till Rinkebyakademin på det också.

Anonym sa...

Hej,

jag vill bara försäkra mig om att jag har förstått din blogg rätt, menar du att man aldrig bör bygga upp eller laga något som vandaler har slagit sönder, bränt upp eller dylikt bara för att vandalerna inte bryr sig? Om det är vad du menar har jag lite svårt att förstå tankegångarna, hur ska man då istället agera och för att förhindra vandalism och samtidigt stötta de som blir lidande för vandalismen?

Anonym sa...

Mitt svar på din fråga är att jag tycker det är vandalerna som skall bygga upp vad de förstört. Efter att ha byggt upp ett förstört objekt är det slut med förstörandet det kan jag garantera. Öga för öga, tand för tand.
Allemand

Robsten sa...

Tur att du ville försäkra dig anonym, du har missförstått mig fullständigt.

Anonym sa...

http://www.dn.se/sport/politiker-radda-for-israelkravaller-1.1153444

Robsten sa...

Ja välkommen till det mångkulturella samhället Anonym, vi är där nu.

Mats J sa...

"Är det någon annan grupp man vill visa "att man vi inte viker undan"? Kan det vara alla de som menar att vårt mångkulturella samhälle är på dekis som man vill visa att man inte backar?"

Det är för att läsa sådana här iakttagelser som ingen annan gör lika bra som jag fortsätter att besöka den här bloggen.

Robsten sa...

Tack Mats, det värmer verkligen att höra. Jag känner dock att jag ofta skriver under tidspress, i princip innan jag far till jobbet, tidigt på morgonen. Så jag är ofta rätt självkritisk och har väl en underliggande ambition om djupare och mer eftertänksamma analyser. Jag känner också att jag inte kan göra alla systemkritiker nöjda, jag måste skriva det jag står för och tror på, oavsett vilka som kan tänkas hålla med eller inte.

Mats J sa...

Kommer just tillbaka från en europaresa till tyskspråkiga länder och Belgien.

Måste säga att jag fick intrycket av att Sverige fortfarande ligger litet bättre till än våra olycksbröder i Europa - med ett undantag: Schweiz är vad Sverige var för 40 år sedan.

Det tråkiga med att vara invandringskritiker är att man tvingas säga saker som sårar alla invandrare som oftast inte själva har någon skuld till att det blivit så här, men efter att ha promenerat på gatorna i Zurich en dag så kan jag bara säga att Sverigedemokraterna kämpar för en god sak.

Det finns ett himmelrike som väntar runt hörnet om vi får svenskarnas förtroende att leda det här landet. Det kommer inte att ske efter nästa val, men på sikt så når vi makten. Vi är det enda partiet som har en levande vision för framtiden och det kommer i slutändan att vinna val.

Anonym sa...

Lyssnade på P4 idag där Götbladskan meddelade att polisen nu ska utbildas för att möta "ungdomarna" i förorten. 5,5 miljoner kostar det hela och som exempel på åtgärder för att förbättra polisens arbete angav hon följande: 1 - Dra inte alla över en kam. 2 - Sitt inte kvar i polisbilen utan gå ut och möt ungdomarna . 3 - Dyk inte upp bara när det hänt något. Som svar på frågan - Hur ska polisen uppträda i förorten? svarar "en ungdom"
- Dom ska inte gå som någon maffia, dom ska gå normalt.

Detta är första natten på flera år som jag kommer att sova gott i vetskap om att polisen har full koll och att man satsar hårt på att förbättra läget.

Robin Shadowes sa...

"Hur ska polisen uppträda i förorten? svarar "en ungdom"."

För att vara så politiskt korrekta som möjligt så bör dom high five-a med förorts-kidsen.