fredag, augusti 20, 2010

Besparingarna på landets tidningsredaktioner har sitt pris


Stora rationaliseringar och mindre redaktioner är något som vi läst om, nu får vi erfara effekterna av alla dessa besparingar. Så här står det i SvD om ett fall där polisen hittat en kropp i Värmland. En poliskommissarie uttalar sig och direktciteras i tidningen.

Vi vill inte om ett brott har begåtts, men vi kan inte utesluta det. Nu inleds den tekniska undersökningen, säger Lindh.

Jag tvivlar oerhört starkt på att Lindh verkligen fällt denna obegripliga mening, har han gjort det bör han nog söka jobb som spärrvakt i Stockholms tunnelbana i stället för att utreda mord. Det är ett pressetiskt fel att av dignitet att felcitera en person, men man kan alltid skylla på tryckfelsnisse självklart. Saken är den att dessa mycket grova syftningsfel (eller hur de skall klassas) såg man aldrig fordom. Är detta ännu ett tecken på den enorma utveckling vi är utsatta för, att texterna i våra tidningar har blivit obegripliga och strider mot de flesta semantiska regler?

Länk SvD

14 kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Kanske är det skrivet av en inkvoterad kulturberikare? Dom brukar ju inte kunna svenska så bra.

Anonym sa...

De verkar helt ha tagit bort korrekturläsare nu för tiden. Finns "journalister" (propagandister) även i SvD som särskriver.
P.S. Jag betalar absolut inte för tidningen, men bor i ett hushåll där en annan person väldigt gärna vill ha den =/
Får ofta utbrott över all skit de skriver. Den där Rolf Gustavsson, halvsenil pensionär, tar fan priset. Var tredje eller fjärde krönika av honom innehåller något nedsättande och raljerande om s.k. "främlingsfientliga/populister".

Thomas! sa...

Den svenska "flumskolan" ger nu fullt genomslag i vuxenlivet!
Tidigare ansågs den svenska studentexamen tillhöra en av Europas bästa utbildningar!
Finland har varit kloka nog, att behålla det "gamla" utbildningssystemet och ligger därför i topp kunskapsmässigt!

Anonym sa...

Flumskolan+kvoteringar är boven.
Allemand

MS sa...

Ett exempel på hur den socialistiska propagandan som skolan lär ut har påverkat dagens unga.

AB ställde frågan " Är det bra med elitklasser i skolan" på deras sista sida "Vi 5". Detta med anledning av Bjöklunds förslag att ett 30-tal klasser ska införas för duktiga elever som behöver mer stimulans än vad den kommunala skolan kan ge dom. Ett utmärkt förslag i mina ögon. Det satsas stora resurser på elever med olika "problem" och då är det inte mer än rätt att elever som har en speciell begåvning ska kunna utvecklas och få den stimulering dom behöver. Vi måste vara ärliga och erkänna att den kommunala skolan trots goda intentioner i många fall inte har resurser eller ork att tillgodose dom behov som dom elever som ligger före sina klasskamrater har. Det ligger då i sakens natur att lärarna koncentrerar sig på dom "svagare" eleverna och dom duktiga förväntas klara sig själva.

Nåväl, 3 av 5 var positivt inställda. En av dom som var emot var en 19-årig tjej som motiverade sitt nej med " Nej, då känner sig dom dåliga i klassen utpekade"

Enligt hennes sätt att se det så ska alltså elever som har lätt för sig i vissa eller alla ämnen inte samma rätt att få en advekat utbildning bara för att några som kanske skiter i skolan eventuellt kan ta illa upp. Det är lite som alla dessa s k antirasister. Så länge det är "rätt" grupper som enligt dom diskrimineras så klagar dom högljutt men om det skulle vara en vit heterosexuell man så blir tystanden bedövande. För mig är detta en av dom mest grundläggande felen i svensk skola. Likriktningen och ett förlegat synsätt att bara är "borgarbrackornas" barn som studerar vidare. Glöm inte att en akademisk utbildning är en av dom få sätt som man kan göra en klassresa med i dagens Sverige. För att inte tala om att landet behöver "egenproducera" duktiga forskare och ingenjörer. Vi kan inte importera alla. Dom har en tendens att lämna landet efter att vi har betalat deras utbildning.

Stig sa...

@ MS
Jag är gammal sosse som "konverterat" till SD och har nog kvar många socialdemokratiska värderingar, tycker t.ex. illa om priatiseringshysterin för jag anser att vissa saker mår bäst av att vara statliga som t.ex. Vattenfall och Apoteket. Samtidigt har jag blivit mera kritisk till sossarnas avundsjukefilosofi och panik inför att vissa kan känna sig utanför och diskriminerade i alla möjliga sammanhang.
Bakom varje elev finns (förhoppningsvis) en "vuxen" d.v.s. en förälder som måste ta sitt ansvar och stötta denne i skolarbetet och stävja de känslor av utanförskap (dvs. ren och skär avundskuka uttryckt på ren svenska) som kan uppstå. Det individuella ansvaret måste finnas kvar annars blir även föräldrar som ansvarslösa barn (vilket många är).
Slopandet av betygen i låg- mellanstadiet är lika urbota korkat.
För de notoriska skolkarna och "värstingarna" är det lika bra att de tidigt i livet vänjer sig vid känlan av utanförskap för ämnnu värre blir det när de kommer ut i samhället utan yrkesutbildning och ett torftigt språk... Utan jobb och utan att ens kunna ta del av samhällsdebatt och info pga låg ordförståelse.
Hela samhället är en hierarki med många mindre inbyggda hierarkier och att i jämlikhetens namn mörka detta för eleverna (tills den dag det är för sent att revanchera sig) är rentodlat bedrägeri.
Tror dock att sossarna måste böja sig för vänsterpartiets flumkrav i dessa frågor, hur förklarar man annars att en sån som Göran Persson kritiserade skolbetygen??

Robsten sa...

Jag är själv ganska sval till denna privatiseringshysteri. Högre priser på elen och krånglande pendeltåg. Jag har dock inga ideologiska preferenser, det är bara det att det inte verkar fungera med att privatisera allt.

MS sa...

Jag har inte läst Björklunds förslag i detalj men som jag har fattat det så ska dessa elitklasser drivas i statlig/kommunal regi och inte bli privatskolor. Varför skulle inte elitskolor kunna bedrivas i offentlig regi förresten? Det var ju på tapeten i Rinkeby för några år sedan men då blev protesterna från dom föräldrar vars barn inte skulle platsa för omfattande. Är du invandrare så är som sagt en ordentlig utbildning en av dom få sätt att komma in i samhället och få ett bra jobb. Dom elever i Rinkeby som var på lektionerna, gjorde sin läxor och hade en ambition att komma vidare fick ännu en gång stå tillbaka för att vissa elever, som säkert var ute och rände på nätterna och deras föräldrar som inte kunde hålla pli på ungarna, kände sig utpekade. Finns det några elever som det öses pengar över så är det lågpresterande invandrarelever. För mig är detta höjden av egoism. Att kräva att andra ska stå tillbaka bara för att man själv inte vill anstränga sig eller i a f försöka göra sitt bästa efter dom förutsättningar man själv har. Anledningarna till varför jag känner så starkt för denna fråga är flera. Jag tycker att det är för j-vligt rent utsagt att politiska ideologier blandat med ett svårartat Jantelagskomplex har gjort att tusentals elever inte har kunnat tillgodogöra sina kunskaper till fullo i grundskolan . Att elever som hade lätt för sig fick sitta uttråkade medans läraren "kämpade " med dom som hade det lite svårare eller dom som struntade i skolan. När man blir äldre så kan man ta ett större eget ansvar för att utvecklas men elever på låg- och mellanstadiet har inte den mognad som krävs.

Missförstå mig rätt. För mig är det lika viktigt att elever som har det kämpigt av olika anledningar får hjälp men för dessa elever så finns det en större beredskap. Vad är egentligen skillnaden mellan att elever som har det svårt i t ex matte får lite extra läxhjälp och att en elev som är duktig får gå hos en lärare som lär ut en högre nivå några timmar i veckan? Det förstnämnda är fint och det sistnämnda är fult och elitistisk. Nu var det några år sedan jag gick i skolan på en lägre nivå och förhoppningsvis så har det ändrats. Det går dock inte att komma ifrån att detta tänkande har baserats på politikiska grunder. Socialismens förkärlek till kollektivism och att alla ska behandlas lika till den grad att man reducerar människor till en siffra och ett politiskt experiment.

När det gäller privatiseringar så anser jag i princip att Staten inte ska bedriva vinstdrivande företag. Det kan andra göra bättre. Skattebetalarnas pengar ska inte kunna sättas på spel med dåliga investeringar eller ogenomtänkta beslut. Givetvis med vissa undantag.

MS sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
MS sa...

Hmm. Strange. Tryckte bara en gång men det blev en dubbelpost i a f. Du får gärna ta bort en av dom.

Robsten sa...

Tog bort en kopia, och jag håller väl i stort med dig MS.

MS sa...

@Robsten

Håll inte med. Jag behöver lite motstånd. Kom igen, utmana mig.

Sätt mig på plats ;-)

Robsten sa...

Eeehh...tjuren Ferdinand?

MS sa...

Ha ha. Ja, nästan :-)