onsdag, september 22, 2010

Socialdemokratisk valanalys


Peder Weiderud, ordförande för Sveriges kristna socialdemokraters förbund, publicerar sig i DN och gör en ganska omfattande valanalys angående socialdemokraternas dåliga val. Weiderud har tidigare profilerat sig som en ivrig försvarare av den politiska korrektheten. Även i denna valanalys så försvarar Weiderud denna linje och man anar en oro att kommande valanalyser skall staka ut en politisk linje som avviker från det vi normalt kallar "politisk korrekthet". Weiderud försöker förekomma obekväma valanalyser och angriper redan i förväg slutsatser som att socialdemokratin skulle behöva gå mer till vänster, behöva en ny partiledare som kan tänkas bli en man eller samarbetet med MP och V. 


I stället försvarar Weiderud den linje som från socialdemokratins gräsrötter blivit så kritiserad. Socialdemokratin övergav sin väljarbas då denna grupp fick det bättre och lättare jobb, för att plötsligt börja flirta med andra grupper, samt lägga sig till med visioner som det "mångkulturella samhället". Som en röd tråd genom artikeln går försvaret av socialdemokratins förvandling till det som många kallar "politisk korrekt". När Weiderud pratar om den socialdemokratiska visionen så försöker han mest bekräfta sina egna teser än att göra en förutsättningslös valanalys. Så här skriver Weiderud i sin artikel.


Den nya underklassen – invandrare och ungdomar som aldrig kommit in på arbetsmarknaden – har vi inte förmått organisera. De röstar ändå på oss, i den mån de röstar och inte hamnat i politisk apati.  


Ja, de röstar ändå på socialdemokraterna, invandrarna för att alla tror att det är socialdemokraterna som öppnat dörrarna till Sverige och vill man att släkten också skall få komma till vårt land är socialdemokraterna det bästa alternativet. Arbetslösa ungdomar röstar kanske också i hög grad på socialdemokraterna för att de för lite högre bidrag. Detta är inte att dela en vision med socialdemokraterna, högre bidrag och ännu slappare immigrationspolitik är inte någon genomarbetad politisk vision, det är klockrent egenintresse. 


Weiderud beskriver det som att vi lider brist på religiösa, sociala och mänskliga rättigheter. Själva formuleringen leder in i en återvändsgränd. Ingen i detta land tvingas avstå från sin tro, de mänskliga rättigheterna hotas väl mest för sverigedemokrater. Hela resonemanget bygger på en felaktig grund, frihet lider vi i princip inte brist på i detta land. Så här utvecklar Weiderud sitt resonemang. 


När jag i valrörelsen tackade en imam i en mellansvensk röd industristad med att jag hoppas vi ska bli värdiga det förtroende som ligger i att nio av tio muslimer röstar rödgrönt, tog han mig avsides och sa: ”Här kommer tio av tio att rösta på er, men detta är sista chansen, Vi har i tio år kämpat för att få en moské. Vi har pengar och lokalpolitikernas löften. Men inget händer.


Här reagerar jag starkt och bara med utgångspunkt från detta stycke skulle vi kunna skriva en politisk bok. Nio av tio muslimer röstar rödgrönt (lågt räknat enligt Weiderud) och nu vill man behålla denna väljarbas och eventuellt utöka den till 100 procent. Jag tillhör faktiskt dem som aldrig anklagat socialdemokraterna för att med sin massinvandringspolitik medvetet försökt "importerat valboskap". Jag har alltid ansett att massinvandringspolitiken snarare rör sig om ideologisk förvirring, sökande efter en ny bas och felriktad humanism. Nu måste även jag omvärdera den åsikten och möjligen ansluta mig till dem som tolkat massinvandringspolitiken ur det mest cyniska perspektivet. Man får en fadd och obehaglig känsla i munnen när man läser detta och Weideruds citerade stycke ovan är mycket uppseendeväckande ur flera perspektiv. I slutet av sin artikel deklarerar Weiderud det som är målet för hela hans engagemang, så här skriver han.


En frihetlig och framtidsorienterad socialdemokrati måste lyssna in men också göra upp med både vänstertraditionalisternas nostalgi och högerförnyarnas marknadsiver. Den måste organisera den nya underklassen, den klassiska arbetarklassen och en ansvarskännande medelklass.
Bara så kan vi bli statsbärande också i det framtida mångkulturella, globaliserade kunskapssamhället.


Med överraskande tydlighet skisserar Weiderud upp sin vision. Jag respekterar människor som vill ha ett mångkulturellt samhälle, problemet är att de inte respekterar mig som inte vill ha ett mångkulturellt samhälle. Socialdemokratin antog sin vision om det mångkulturella samhället utan att ens fråga sig vad deras gamla medlemmar ville eller ansåg om detta. Den underklass Weiderud hela tiden hänvisar till är dessutom ett resultat av detta mångkulturella samhälle. Frågan är om det också inte ur ett borgerligt perspektiv, är själva vitsen med detta nya samhälle, då det ju är ett sätt att pressa ned den allmänna lönenivån. 


Man kan analysera och dra oändligt många slutsatser om dagens politik och partiernas utveckling. Det börjar dock framträda en bild vars konturer skvallrar om att både de konservativa och de liberala partierna i vårt land har en någorlunda sammanhållen vision om vårt framtida samhälle, något som socialdemokraterna inte har. Någonstans på vägen har de tappat kontakten både med verkligheten och en möjlig stor väljarbas.

Länk DN

15 kommentarer:

Anonym sa...

http://svtdebatt.se/2010/09/nu-maste-socialdemokraterna-sluta-vurma-for-minoriteter/

Robsten sa...

Bra artikel.

MS sa...

Jag läste att dom tre främsta skälen varför så många sossar övergav partiet i detta val var;

1. Motståndet mot RUT
2. Samarbetet med V(PK)
3. Motståndet mot utbyggandet av kärnkraften

Dvs ganska typiska frågor för den arbetande medelklassen. En medelklass som S nu helt håller på att förlora p g a sin oförmåga att utvecklas och flört med den nya underklassen. En klass som dom själva har skapat med sin ogenomtänkta massinvandring. Ur den synvinkeln så är det smått löjligt att kalla S för ett arbetarparti då majoriteten av deras nya kärnväljare varken har eller kommer jobba inom en överskådlig framtid. Om inte S gör en kovändning, och för det behövs det att MS får sparken, så kommer Mp bli det nya S. S kommer då tillslut implodera då de invandrare som stödjer S kommer att överge S för det första muslimska partiet som bildas inom 5 år. Har man tagit fan i båten får man ro honom i land

z999 sa...

@MS:
Håller med, jag tror också att det kommer att komma ett muslimskt parti. Fast jag tror att det dröjer kortare.

Otroligt att valet gick så bra i Stockholm.

MS sa...

@Z

Du har rätt. Jag tror att ett muslimskt parti redan ligger i stargroparna och dom kommer att ange SD's intåg i Riksdagen som skäl till varför dom nu organiserar sig. Det kommer nog inte dröja allt för länge innan vi kommer att se Aldebe och Waberi sitta och flina på en presskonferens. Ett parti som flera svenskar kommer att rösta på för att motarbeta SD. Hur gick det för Göteborgsislamisten förresten?

Anonym sa...

Ett muslimskt parti kommer att bildas inom en snar framtid i Sverige och det kommer att bli
Socialdemokraternas värsta mardröm.

Inom en bråkdel av en sekund kommer de att förlora 10 % av den importerade valboskapen.

Kan ni tänka er valdebatten 2018 när sossarna blir anklagade för att vara islamafober av islampartiet
det kommer att bli humor på en nivå som vi aldrig har skådat.

Goten sa...

Skillnaden mellan 08-sossarna och ett muslimsk parti är uppenbar: de senare kommer att förhandla, de förra aldrig.

MS sa...

@ Goten

Vad är det för skillnad mellan 08 och 040/031-sossar? Ingen av dom har intelligens nog att inse att dom när en orm vid sin barm och att beslutet att importera muslimer som valboskap är början till slutet för S. Frågan är väl istället varför Alliansen hjälper till eller så hittar vi svaret i själva frågeställningen.

Anonym sa...

Enligt mig är alliansens stöd ett sätt att att hålla ner lönerna. Importera(även om det gått fel med somalierna) billig arbetskraft.
Allemand

z999 sa...

@MS:
"Hur gick det för Göteborgsislamisten förresten?"

Han la projektet på is, men bara för att samla ihop folk och sponsorer.

MS sa...

@Allemand

Ja, vem vet vad som ligger bakom denna vurm för massinvandring hos Alliansen. Det jag undrar är dock;

1. Om importen försätter så vinner S och då kan man inte sänka lönerna i a f eller så höjs dom igen vid maktskiftet.

2. De invandrare som då kan vara aktuella för att få till en lönedumpning är väl mer tillfällig arbetskraft som hyrs in vid byggen och inte dom som har kommit hit dom senaste 10-15 åren?

3. Du kanske menar att det är ett indirekt sätt att desarmera LO på?

Anonym sa...

@MS, trean är mest trolig.
Allemand

MS sa...

@Allemand

Alliansen vågar inte ta en öppen fajt med LO då dom vet att det kommer skrämma bort många "nymoderater" och att det är en mäktig motpart. Alternativ tre är därmed som du säger ett högst troligt alternativ. Det är dock ett j-ligt högt pris att betala för att minska LO's makt.

@Z

Där ser man men han är snart tillbaka i sin sanna skepnad.

Robin Shadowes sa...

Islampartiet kommer blir större än såssarna så dom kommer få all anledning att svettas dom närmaste åren. 2014 kommer islampartiet vara andra största partiet, SD det tredje största och först på fjärde plats kommer såssarna. 2018 trillar såssarna ut ur riksdagen. Islampartiet kommer ha tagit första platsen och avskaffar därefter demokratin och inför sharia i Sverige.

MS sa...

@Z

Det verkar tyvärr som du hade fel. Sverige har nu officiellet sin första islamist i Riksdagen. Fy fan säger jag bara :-((

"Göteborgsmoderaternas toppnamn och nya stjärnskott, Abdirizak Waberi, lyckades kamma hem 772 personröster från Göteborgarna i riksdagsvalet. Partiledaren Fredrik Reinfeldt lyckades i samma valkrets endast kamma hem 576 personröster. Siffrorna är nu klara efter Valmyndighetens ”onsdagsräkning” då bland annat alla personröster räknats samman. Nu tar den somaliska islamisten plats i riksdagen och kommer bland annat ta upp frågan om hur det svenska samhället bättre ska kunna anpassas till islam."