torsdag, september 23, 2010

Perspektiv på avhoppet i Gällivare


Under morgonens nyhetssändningar så pumpades nyheten ut gång på gång att en representant för SD som kommit in i fullmäktige hoppat av "efter att ha läst partiprogrammet" och deklarerat att "invandrarna är mina vänner". Nu står samma nyhet i DN och avhoppet slås upp stort i media. När över 20 miljöpartister lämnade Miljöpartiet i Botkyrka blev rubrikerna mindre.

Vi var nog många som anade ugglor i mossen när vi hörde nyheten i morse, speciellt därför att bilden av SD som partiprogrammet ger måste betecknas som en oerhört mild och skön vårvind jämfört med den besinningslösa smutskastningskampanj som drivit mot partiet de senaste veckorna. Skall man hoppa av gör man det inte när man läser partiprogrammet utan när man läser de kolsvarta tidningsrubrikerna. Så här står det i DN.

Beslutet att gå med i SD var inte helt genomtänkt, tillstår han nu.

– Jag har fått ett väldigt dåligt bemötande. En socialdemokrat ville inte ta mig i handen och sa att det är risk att man får smutsiga händer, säger han.

Vi anar att personen pressats så hårt att han känt sig tvingad att hoppa av sitt uppdrag. Efter en del telefonsamtal med personer uppe i vårt nordliga hörn så bekräftas misstankarna. Socialdemokraterna har en oerhört tung och stor dominans uppe Norrbotten och man utmanar dem inte ostraffat. Begrepp som demokrati och åsiktsfrihet är enligt utsagor från medlemmar i Norrbotten om möjligt ännu luddigare än i övriga Sverige, vilket inte säger lite dessa dagar. Så här står det i vidare i artikeln.

Gerhardsson är sannolikt den första SD-kandidaten som fick plats i kommunfullmäktige att hoppa av. Högst troligt är att han inte blir den sista; avhopp inom SD är betydligt vanligare än inom andra partier.

Ja, så är det och det är precis det mediala och politiska etablissemanget arbetar på. I själva verket kan antalet avhopp vara en mätare på hur bra och hårt journalisterna arbetar och hur hårt övriga politiker kan mobba de sverigedemokratiska ledamöterna.

Reinfeldt visade vägen när han sade något om "tång". Tänk er att en grundskoleelev uttryckte sig om en annan elev på samma sätt som Reinfeldt uttryckte sig om ett annat demokratiskt parti som just nu är invalt i Sveriges riksdag av vår valmanskår. Det ger lite perspektiv på den nivå vi numera rör oss i när det gäller det politiska debattklimatet i vårt land. Känner man sedan på sig att man gått på lite för hårt och att metoderna kan börja få lite för många människor att börja fundera, kör man esset i skjortärmen, "sverigedemokraterna älskar att spela martyrer". Överför man också denna taktik till skolgården blir det riktigt, riktigt otrevligt.

Länk DN

16 kommentarer:

lasse sa...

Tja, man har i alla fall slutat med epitetet "främlingsfientlig" och gått över till "nazistiska rötter" men om det skall ses som ett framsteg kan diskuteras.
När medias panik väl har lagt sig så får man hoppas att SD benämns någorlunda neutralt.
Annars är fältet fritt för nya spännande epitet, t ex "Vänsterpartiet, med sina rötter i stalinismen.." eller "Moderaterna, med rötter i den mörkblå konservatismen.." e t c.

Anonym sa...

Det kommer att bli allt fler avhopp tror jag.- Folk vill så gärna men orkar inte stå emot den kyla som bara dyker upp så där. Helt oförberett.

Man kan inte kasta skit efter folk som aldrig förr stött på ett sånt massivt motstånd från nära och okända. Det är faktiskt begripliga reaktioner om än så är det trist

Anonym sa...

lasse, ja, epiteten om SD började med "Rasistiska", gick till "främlingsfientliga" vidare till tal om "dålig människosyn", sedan "nazistiska rötter". Och nu kring valet allt detta i en salig blandning.

Jag har också ifrågasatt att media ska sätta en sådan stämpel, ett epitet, på ett parti de rapporterar om - oavsett om de anser att epitetet är berättigat eller inte.

Ska de säga "Det främlingsfientliga Sverigedemokraterna" får de också säga "Det arbetsfientliga Socialdemokraterna", "Det bidragstagarfientliga Moderaterna", "Det utvecklingsfientliga Miljöpartiet", etc.

Men det kommer aldrig hända.

Anonym sa...

Förståeligt, men man undrar ju om det var en kupp, det låter verkligen planerat när det framgår att han värnar om mångkulturen och "flyktingarna". Han kan omöjligt ha missat att SD vill minska invandringen, förmodligen gick han endast med för att hoppa av efter valet. Möjligtvis på uppdrag av media.. (man kan börja undra faktiskt, med dom enorma resurser media lägger MOT sd.. skulle inte förvåna mig)

Robsten sa...

Det var självklart min första tanke (tog 0,1 sek att komma fram till denna slutsats) men efter att ha ringt runt i norrbotten så lutar jag nog att det alternativ jag skrev ovan här. Men osvuret är bäst självklart, jag har egentligen ingen aning.

Anonym sa...

Ingenting förvånar nu för tiden. T.ex. är tystnaden total runt att riksdagen nu fått in en islamist, den "moderate" Abdirizak Waberi. Dennes hjärtefrågor är som bekant sharialagar, månggifte och mannens rätt att slå sin(a) hustru(r). Men det skriver minsann inte PK-pressen om. Och jag undrar verkligen om den genomsnittlige moderatväljaren känner till Waberi. För gör man det kan man ju knappast, om man har sina sinnen i behåll, lägga sin röst på moderaterna.

Robin Shadowes sa...

Socialodemokraterna har utvecklats till som vilken maffia-organisation som helst. Dock behöver man inte torpeder som går hem till folk och slår sönder knäna på dem, man har lärt sig snyggare sätt att sköta det hela på men bortsett från det så är skillnaden minimal.

Anonym sa...

Tyvärr är detta en skammens dag, inte för 7-klövern, inte för media utan för SD. Hur i h*****e kan man ha en sån uppenbart mindre bemedlad dam som Julia Kronlid på riksdagsplats?? Nog måste det finnas bättre folk representerade i partiet, detta om något visar att kvinnor ej har att skaffa inom vårt parti. Att hon kvoterats in är uppenbart och nu får dom ansvariga dela på skrattsalvorna som hon framkallar.. Tyvärr för min del kommer jag nu enbart säga att SD nog inte var moget för riksdagen, visserligen finns det 4-5st väldigt duktiga men resten fungerar som sänken.... //Conny Lindgren

robban sa...

äh hon behöver bara lite tid och självförtroende. jämfört med de andra chicksen i riksdagen så höjer hon garanterat iq'n ett par snäpp :)

Robsten sa...

Julia är inte mediavan men hon har 10 gånger mer ryggrad än kräldjuren i den övriga riksdagen. Jag har sett henne gå upp på podiet och gå emot hela auditoriet. Hon tvekar tydligen inte att säga sin mening hur ensam hon än är. Jag tycker att hon är en förbannat bra människa, och det står jag för.

Sedan håller jag inte med henne om t.e.x. religiösa friskolor, men det är en helt annat sak.

Robsten sa...

Vi kan nog inte begära att politiker vars medievana består av 10 intervjuer med lokala tidningar skall vara lika slipade som broilerpolitikler som tränats i ungdomsförbunden sedan barnsben, intervjuats otaliga gånger och som gått på en massa medieträningskurser på Bommersvik och motsvarande.

Robsten sa...

Tror vi är lite bortskämda med Åkessons framträdande. Han tillhör ju en av de bästa (t.o.m. den bästa) av flera retorikexperter. Han har dock mer träning än de flesta andra och har hållit på sedan 15års åldern, alla kan helt enkelt inte nå upp till detta, om ens någon.

ddayperspective sa...

SD-namn i Oxelösund hoppar av - http://www.sn.se/nyheter/oxelosund/1.816147

Oxelösundsbon Johnnny Fernqvist drar tillbaka sin intresseanmälan till att sitta i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.
– Jag har nu fått klart för mig vilka oerhörda konsekvenser mitt kandiderande till Oxelösunds kommun kan få för min familj, säger han.

KOMMENTAR: Primärt endast ett demokratiproblem som tydligt har orsaker i de etablerade partiernas och medias behandling av SD före och fortsatt efter valet. Man undrar med vilka ögon omvärlden numer betraktar Sverige.

TV4 fortsätter sin "journalistiska" gärning genom att i morgon-tv idag bjuda in bl a en mycket aggressiv representant från Expo som tillåts prata om "främlingsfientlighet" och "rasism"

Men är det ens rimligt att tala om xenofobi när det gäller utomeuropeiska, starkt religiösa kulturer som representerar ett helt annat samhällssystem (islam=diktatorisk teokrati)SOM BEVISERLIGEN ställer till med oöverblickbara och ytterst svårhanterliga problem och lika tydligt frontalkolliderar med vår demokratiska parlamentarism i ett dessutom såpass avkristnat land som Sverige? Naturligtvis är det komplett vansinne att peka ut någon för inte verklighetsbaserad rädsla för islam och islamisterna, som ÄR de som positionerar "religionen" allt bättre in i den svenska samhällskroppen!

Den som ser konsekvenserna för Sverige i framtiden och pratar om dem och vill värna nationen för alla medborgares skull av ekonomiska och andra orsaker är istället naturligtvis värd all heder för sin rakrygghet och mod.

Anonym sa...

Länk med info till de 20 MP:arna i Botkyrka som hoppade av? Någon som har? Tack på förhand.

Robsten sa...

http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2086676/sveket-mot-wetterstrand-flera-miljopartister-byter-block

http://elkers.se/25-miljopartister-hoppar-av/

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.332789/miljopartister-hoppar-av-for-att-stotta-alliansen

http://politisktinkorrekt.info/2010/08/05/miljopartister-hoppar-av-till-alliansen/


Pröva gärna att googla själva.

ddayperspective sa...

På Newsmill skriver Henrik Unné om Socialdemokratins framtid med frågan: "Glider (s) mot fascismen?" - http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/04/glider-s-mot-fascismen

Onekligen mycket tänkvärt i en lång artikel som målar ut att partiet inte ens har förstått de av sina egna medlemmar som med någon medvetenhet en gång valde SAP. Att denna ohörsamhet och maktfullkomlighet skulle ge massflykt till andra partier, inte Sverigedemokraterna att förglömma, har man också blundat för. Som jag bedömer det har Sverigedemokraterna med fortsatt ärlig politik alla möjligheter att få ännu mer medlemmar från alla partier, inte minst S, och på sikt bli det största svenska partiet modifierade som en modern och anpassad version av de gamla socialdemokraterna.