måndag, februari 07, 2011

Att inte se skogen för bara träden


I en intressant artikel på DN så dryftas krisen för KD och Centerpartiet. Analysen som görs av ledarredaktionen är den svagaste jag läst om dessa partiers kris. Så här beskriver ledarredaktionen dessa partiers problem.


Alliansen är på en gång styrkan och svagheten, framgången och förlusten. Partier finns för att förändra samhället och för att bära ansvar. Kristdemokraterna och Centern har genom allianssamarbetet fått vara med om två valsegrar i rad. De är inne på sitt femte år i regeringsställning och har i realiteten ingen annan realistisk väg till makt och ansvar än den de valt.
Samtidigt ligger det i det moderna mediesamhällets natur att mycket av intresset fokuseras på statsministern och finansminstern. Inte minst i oroliga tider.
Varken inom Kristdemokraterna eller Centern finns något tydligt alternativ, vare sig man ser saken maktstrategiskt, innehållsligt eller som en fråga om vem som ska vara partiets ansikte utåt.


Självklart blir det svårare för KD och C att profilera sig i en allians, självklart kan de inte ta ut svängarna riktigt som de själv vill. Detta är dock inte grundorsaken till partiernas kris. Folkpartiet har knappt infriat något vallöfte förutom de inom skolpolitiken, ändå går det inte fullt så illa för det partiet. 


Centerpartiet med Olofsson i spetsen har tjatat sönder oss om småföretag och ivriga bävrar. Dessutom har Olofsson försökt profilera sig som invandringsvänligt och smått nyliberalt parti. Jag skulle tro att marknaden för en sådan politik är högst begränsad i vårt land, i alla fall sedan Folkpartiet och Moderaterna tagit sina självklara väljare. Efter det dåliga valet för Olofsson så väljer hon överraskande att försöka profilera sig ännu mer i invandringsfrågan. Centerpartiet har både tappat kontakten med sina gamla väljare (som man i princip gett på båten) samt folket i övrigt. De invandringsfanatiska väljare vi har röstar redan på V eller MP, dessa går inte över till C i brådrasket. Säg hur har Olofsson och eventuell partistrateg tänkt egentligen? 


KD har också övergett alla profilfrågor för att också profilera sig i mitten, bland alla övriga partier. Så smart! Hägglund var på gång i Almedalen med sitt ”verklighetens folk”. Han vågade dock inte löpa linan ut, utan nöjde sig med att angripa kulturetablissemanget. Hägglund fick lite kritik av arga kulturknuttar, därefter blev det tyst om ”verklighetens folk”. Tål man inte mer, backar man för så lite, ja då är man inte av rätt virke helt enkelt. Arga kulturknuttar får inte ens den mest ömfotade sverigedemokrat att ens ändra en min. 


Problemen är egentligen ännu djupare än vad som skissats ovan, C och KD:s problem är mer symtom på den riktiga krisen. Problemet är att riksdagsmännen faktiskt tappat kontakten med det folk den är satt att representera. Människor vid sina omtalade köksbord tycker inte som de politiskt korrekta riksdagsmännen i många tunga frågor. Verklighetens folk har ofta inte samma åsikter som lattedrickande journalister på Söder i Stockholm. Det kommer sannolikt att ta tid för denna sanning att tränga igenom och för att travestera Jan Söderqvist*, det kommer att kosta pengar.


*Söderqvist sade samma sak om obildade, dumma, bakåtsträvande Sverigedemokrater som inte förstod latteliberalernas rosaskimrande världsbild. 
 
Länk DN

5 kommentarer:

Goten sa...

Du är en verbal boxare Robsten, en av få som orkar ta stackarna på allvar, man gungar med och njuter när slagserierna kommer.

Vad ska man kalla detta, en diplopmatisk knockout:

"Jag skulle tro att marknaden för en sådan politik är högst begränsad i vårt land..."

:-)

Robsten sa...

;-)

Anonym sa...

Lysande, Sickan.
Allemand

Anonym sa...

Bra skrivet Robsten, i svt för någon vecka sedan var det debatt om pedofilregister och man kan ju tycka att det enda partiet i riksdagen som är för ett sådant förslag (liksom 50% av Svenska folket,själv är jag kluven) borde få vara med i debatten men det enda jag såg var en KD-gubbe som satt och försökte låta kraftfull och handlingskraftig även om hans parti i rent konkret handlande inte vill göra något annat än sina sex systrar. Tråkigt inte minst för debatten att inte låta SD vara med, tydligen hade svt meddelat SD att inga partier skulle få vara med vilket alltså var en ren lögn.

Samma sak i tv4:s Kvällsöppet för några dagar sen, debatten är om livstidsstraffen är för korta vilket en majoritet av Svenska folket tycker oavsett vad alla pajasforskare säger (man kan enligt mig inte rakt av jämföra USA och Sverige till exempel och säga "titta på USA de har hårdare straff och ändå fler brott" man måste ju ha saker som befolkningssammansättningen i huvudet och mycket mer, jag tror knappast brotten skulle minska i USA om man imorgon införde Svenska straffskalor där).

Borgliga tv4 såg sin chans att hjälpa alliansens små stödpartier som, C och KD som ligger och skvalpar på 2.5-5% i väljaropinionen. De fick sitta där och komma med floskler och vara de tuffa partierna men det kändes jäkligt löjligt att SD som faktiskt har en tuffare linje i denna fråga inte fick komma.Jag hör till dem som faktiskt inte alls tror att SD gynnas av att särbehandlas så negativt som de görs av media, medelsvensson som kanske råkar knäppa på kvällsöppet efter sporten får alltså uppfattningen att om han vill att Mattias Flink ska sitta några år till då ska han rösta på Maud!! Inte fan orkar han gå ut på internet och söka information själv, han har ju heltidsjobb och tre ungar att ta hand om med träningar över hela stan att skjutsa till.


Nej vi får verkligen hoppas att åtminstone KD men helst även C lämnar riksdagen nästa val. Nu är väl C fruktansvärt rika ändå men det är ju alltid kul att ett parti som siktar på 10% dvs 35 riksdagsplatser och en massa andra feta politiska tjänster för alla sina karriärister i partiet kanske får det jävligt trångt i partiet 2014. Vad ska Fredrik Ursula göra till exempel om han inte får sitta i riksdagen och trycka på knapparna, enda gången han tyckte annorlunda än partiet var ju i FRA-frågan men karriärist som han var så stod han där med sina låtsas-tårar och följde partilinjen.
Sen drev han ju en salladsbar i konkurs så du ser Robsten vore det inte jävligt kul att tvinga ut alla strebrarna i C och KD på den riktiga arbetsmarknaden långt bort från deras skyddade verkstad?

Robsten sa...

Jo, jag håller med. Dessutom så lovade jag Federley att besöka hans, kanske något fjolliga salladsbar, men den lades ned innan jag hann dit.