onsdag, februari 09, 2011

Partysvenskarna


Uppdrag Granskning i kväll, svenska ungdomar reser till Norge för att få ett jobb, vilket som helst. De bor bland kackerlackor och betalar 3000 för att bo tre-fyra stycken i ett rum. De tar de jobb norrmännen inte vill ha och hånskrattar åt.


Ungdomsarbetslösheten i vårt eget land är 25 procent, ute i många landsändar är det omöjligt för ungdomar att få ett arbete. Det är förståeligt att ungdomarna i vårt land känner sig tvingade att resa till Norge för att tjäna sitt uppehälle. Det är samma ungdomsgeneration som skall ta över efter oss och som vi lagt landets framtid hos. 


Vi ser alltså en utveckling där polacker och andra EU-medborgare kommer hit för att arbeta, ofta under dåliga förhållanden och med sämre betalt än svenskar. Samtidigt får svenska ungdomar åka till Norge för att söka sitt uppehälle. Dessutom blir de svenska ungdomar som gör resan till Norge förnedrade av den inhemska norska befolkningen, samma befolkning vi fordom berättade roliga historier om. Jag har lite svårt att se de stora vinsterna med denna romantiserade globalisering. 


Enligt Uppdrag Granskning så var en låt i Norge som häcklade svenska ungdomar mycket populär och i princip en riktig ”hit”. Texten i låten handlar om svenskar som bara arbetar, festar och bor som zigenare. Min norska är dålig men jag hör tydligt ”jävla partysvenskar” i texten. Det är egentligen inte norrmännen som häcklar vår ungdom på detta sätt, det är våra egna politiker som gjort denna cirkus möjlig.Länk Uppdrag Granskning  

19 kommentarer:

Cap sa...

Landsbygd = lediga bostäder, inga jobb

Storstäder = inga bostäder, lediga jobb

Vad gör våra politiker åt dessa problem som håller på att förstöra landet och en hel ungdomsgeneration?!

Cap sa...

Här är länk till original videon (samma som visades på tv): http://www.youtube.com/watch?v=LMvoFETJlMU&feature=related

Anonym sa...

En av mina grabbar jobbar i Norge, han har aldrig blivit förnedrad av någon i Norge.
Allemand

lasse sa...

Det var nästan ett kvällstidningsstuk över dagens betraktelse av Robsten, ungefär som när Moltas sjöng och norrmännen "rasade".
Jag har vänner som jobbar i Norge och har aldrig hört att de hånas. Tvärtom påstår de sig bli väldigt väl bemötta och får ofta höra att norska ungdomar är lata och att svenskar har en högre arbetsmoral.

lasse sa...

Aha, det var alltså Uppdrag Förvanskning som var källan. Då tar jag tillbaka mina synpunkter på Robstens påståenden och ber om ursäkt.

Anonym sa...

Robsten, OT, men vad säger du om detta? Visst beror det här mer på hot/socialt stigma/etc än på "ointresse" eller "tidsbrist"? Vad har du själv för erfarenheter av trakasserier, hot, sociala stigman, etc? I din roll som SD-politiker alltså.

Anonym sa...

Länken glömde jag... :

http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article8544533.ab;jsessionid=16E0996A1C47F865D61E3308BD542A1A.mobila

Anonym sa...

Talade med min grabb i dag efter han sett UG. Hårt vinklat åt fel håll var hans kommentar. UG fortsätter som vanligt med andra ord.
Allemand

Robsten sa...

@Allemand, nä, och jag kan tänka mig att det är sällsynt med personliga trakasserier. Däremot blir jag förbannad när jag hör låten, vilka tror dom att dom är egentligen?

Robsten sa...

@Lasse
Fast det finns nog en tendens i Norge, eftersom det i grunden är att hamna i underläge när ungdomar härifrån får åka till Norge för att få jobb. Men så lång att enskilda ungdomar blir trackade har det nog lyckligtvis inte gått.

Robsten sa...

Jag har blivit hotad tre gånger och allvarligt trackad en gång, thats all. Det är en våldsam överdrift att man som SD-politiker blir hotad och hånad hela tiden. jag skulle tvärtom säga att det är ovanligt, peppar, peppar. Jag har ändå delat 10,000-tals flygblad, delat på torg och gator. Sist var väl stämningen vid valstugan Sergels torg inte den bästa alla gånger. Men sammanfattningsvis är det ganska lugnt, ingenting mot vad fackföreningsfolk och andra politiska kämpar stått ut med historiskt.

lasse sa...

Nej, Robsten, inte "hamnar man i underläge när ungdomar härifrån får åka till Norge för att få jobb."
Tvärtom är det utvecklande för oss nordbor att jobba ett tag i ett grannland. Personligen har jag jobbat i både Sverige och Danmark utan att någonsin blivit sedd över axeln.
Själv har jag mött många rikssvenskar, en hel del norrmän och några danskar här i Finland och ingen har något negativt att säga om det nordiska arbetskraftsutbytet.
Vad en publicitetshungrig rockgrupp ylar om är ointressant.

Robsten sa...

Nja, det skall man kanske inte överdriva. men det är en helt annan sak att jobba utomlands för man vill se sig omkring och pröva något nytt. En helt annan sak när ungdomar, i många fall måste sticka för att jobba ihop sitt uppehälle, detta p.g.a. den massiva ungdomsarbetslöshet vi har just nu. Finns inget positivt med den.

Jag funderade själv på att sticka till Norge i min ungdom och jobba på en plattform. Snackade t.o.m. med några firmor och så. Det blev aldrig av men det kan ju inte jämföras med den ström av ungdomar som nu åker till Norge och skalar bananer.

Om det bara handlar om att röra på sig och se sig omkring, skulle ju ungefär lika många Norska ungdomar åka hit och jobba, ett okänt fenomen för mig i alla fall. Nä, hit åker dom och köper upp sommarstugor, en helt annan immigration.

Anonym sa...

Min grabb arbetade som servitör på Akersbrygge i ett år och han drog in ung 1000:- i dricks per dag.Han var mycket nöjd :)

Anonym sa...

Jag var på Akersbrygge och käkade, bara servitörer från Göteborg.
Allemand

Anonym sa...

Har arbetat i Norge ca 4 år. Inte i restaurangbranchen. Många Svenskar ifrån landsbyggden fungerar som lönedumpare i min branch. Har Stockholmare och Göteborgare som arbetar kvar och som jag har kontakt med. Så med all rätt är Norrmännen ganska sura på dessa Svenskar som accepterar skitvilkor hos oseriösa firmor. Men sen kan man undra vad de har för val. Vad finns i Sverige för dem.

/Bo

Johan Y sa...

Uppdrag granskning ger sig på ungdomar som gör rätt för sig och arbetar samt ett av de få stora svenska företag som bildats av en nu levande entreprenör.

Det hade varit bättre om de utredde hur det kommer sig att det inte tillkommit några nya jobb i den privata sektorn sedan 50-talet eller varför just Sverige inte har jobb för ungdomar när Norge har det.

Bryr man sig om Sverige som nation så är det viktigaste man kan göra att skapa insikten att välfärd inte växer på träd. Den måste skapas och vi gör inte det idag. Just nu lever vi på vad tidigare generationer gjort men det varar inte för evigt och något nytt bygger vi inte upp. Däremot skapar vi ständigt nya kostnader.

z999 sa...

Norrmännen skapar på detta vis en företagskultur som kommer att bita dom i baken i sämre tider. Det finns skäl till att folk inte tar vissa jobb och i en sund kapitalism så förvinner vissa jobb vartefter. Eller, som i Sverige, återskapas med statliga skatteåtgärder.

Johan Y sa...

I en sund kapitalism utförs alla jobb och alla människor, förutom de som är så svaga att de behöver samhällets stöd, jobbar. I Sverige är det en allt mindre del av befolkningen som jobbar för att försörja resten av befolkningen som inte kan jobba för att vi skattat och reglerat oss till 10% arbetslöshet.