lördag, mars 19, 2011

Dags att vända på steken och låta journalisterna svara för sig


Jag börjar tröttna på att polemisera med både Svenska Kyrkan och olika kristna schatteringar som tävlar i politisk korrekthet. Jag fick en länk på E-posten till ännu en artikel där tidningen ”Dagen” tydligen har intervjuat Margareta Sandstedt. Redan i början av artikeln märker man vartåt det barkar. Journalisten från tidningen reagerar på att Sandstedt verkar vara på sin vakt. Så oerhört märkligt att en representant för SD är på sin vakt när en politiskt korrekt journalist från en kristen tidning gör en intervju. Själv skulle jag nog vara så mycket på min vakt att jag inte ens ställt upp på en intervju. Det enda som i princip betalar sig är DN, SvD och SVT, allt annat är mer eller mindre slöseri med tid. 


Journalisten skriver också en del om Sandstedts inställning till fritiden och privatlivet. Vi får veta att Sandstedt inte hänger med när hennes dotter drar på krogen. Vilken oerhörd nyhet och så märkligt! Hänger journalisten Haore Sulaiman med sin mamma ut på krogen? Redan här ser man vad journalisterna är ute efter, att hitta så många misstänkta vinklingar som möjligt. Sedan kommer då den stora frågan i denna artikel, den om svenskheten. Så här står det i artikeln när journalisten intervjuar Sandstedt.


En invandrare kan vara väletablerad och trivas bra här, utan att känna samhörighet med den etniska folkgruppen. Är inte er väg in i svenskheten ett problem?
- Nej. Det är ganska berikande att man kan ha kvar förståelsen i en annan kultur men ändå förmåga att leva i och förstå den nya kulturen, säger Margareta Sandstedt.  


Nu var det inte ”samhörighet med den etniska folkgruppen” som menades med SD:s assimilationspolitik. Utan samhörighet med det svenska samhället. Känner man inte samhörighet med det svenska samhället blir det problem. Varför skall man betala skatt och följa lagar? Varför skall man bidraga med något överhuvudtaget om man inte känner någon gemenskap med samhällsbygget? Det har förövrigt alltid varit ett problem för emigranter att komma in i och etablera sig i sitt nya land. Vidare står det så här i artikeln när journalisten intervjuar Åkesson.


Men hur ska omgivningen bedöma en nykomlings väg in i svenskheten?
- Det är ett problem att uppgå i en annan nation. Det är inget som sker över en natt. Det handlar om att uppfattas av sin omgivning som svensk och det är inget jag kan göra något åt. Det ligger på ett övre plan så att säga.  


Omgivningen bedömer i någon mån en nykomlings väg in i svenskheten antingen SD finns eller inte, det är en process som sker hela tiden och alltid har skett. Det blir lite märkligt när SD skall stå tillsvars för detta. Omgivningen, arbetskamrater och grannar uppfattar en invandrares ”svenskhet” medvetet eller omedvetet, det är inget konstigt med det. En del uppfattas som mindre svenska, andra mer. 


Det finns en ganska stark tendens att de flyktingar som kommit på senare tid behåller sina egna traditioner och moralkodex i högre grad än tidigare immigranter. De immigranter som kommit hit på senare år verkar inte ens anstränga sig att lära sig det svenska språket. Förmodligen är lojaliteten mot vårt land minimal på många håll. Om eleverna på en invandrartät skola kallar svenska flickor för ”svennehoror” så indikerar detta snarast ett motstånd och avståndstagande mot det svenska samhället med dess folk. Om det nu finns ett sådant avståndstagande så har jag svårt att förstå varför man väljer att bosätta sig i vårt land överhuvudtaget. 


Hela frågan om svenskheten är skruvad och märklig. Vad menar alla dessa debattörer som hela tiden drar upp frågan om svenskhet i samband med SD? Menar de att det inte finns någon svenskhet alls? Och i så fall undrar vi om det finns någon irakisk, kurdisk, jemenitisk eller angolansk identitet? Eller är det så att alla andra länder får ha en nationell och folklig identitet förutom Sverige med dess folk? Det är dags att skifta fokus och fråga oss vad alla dessa debattörer och journalister egentligen menar. 

Länk Dagen   

11 kommentarer:

Alexander den store sa...

Bra skrivet!
Det vet väl snart alla i mellanmjölkens land att vi varken har egen kultur, traditioner eller identitet längre.
Det är bara andra länder som har det.
Det har PK-journalistena bestämt.
Det är dom som tänker åt landets befolkning.
Man behöver inte vara SD för att förstå detta, om man klarar att tänka efter lite själv dvs.
Förövrigt så undrar jag om man söker Svenskt medborgarskap,
utan att vilja bli Svensk,
vad är det då man vill ?
Tycker alla det är så "spännande och berikande" med andra länders invånare, religioner och kulturer?
Även dom som lyckas att "knäcka den svenska koden"?

z999 sa...

Jag tror att det handlar om någon typ av övermänniskoideal där den svenska rasen anses stå över de andra raserna och inte vara besudlad med någon kultur.

Jag har förresten min antirasistvecka (inspirerad av TV4), nolltolerans mot rasism alltså. Och den inleder jag direkt med att förneka förintelsen. Detta för att undvika att skapa hets mot folkgrupp, tyskar alltså. Jag har tagit intryck av Jerzy Scarnecki, vi antiraister måste hålla ihop. Han har skrivit följande fantastiska artikel i DN.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/uppvaxten-avgorande-for-brottslighet

Övergreppen mot judar runt 1930-talet i Tyskland kan direkt förklaras med socioekonomiska orsaker. Det var en stor ekonomisk depression i Tyskland som förklarar alltihop och det var inte alls något fel på nazismen som många påstår. Nazifobiska personer som baserar sina åsikter på fördomar vill gärna skuldbelägga nazismen, men detta är alltså nu bevisat att vara helt fel. Så nu vet ni det.

patrik blom sa...

z999: En fullträff! Jag hoppas det är fritt fram att använda din argumentation nästa gång jag hör någon babbla om förintelsen och nazismen!

Anonym sa...

Det är oförskämt att förringa vår svenska kultur. Jag fattar inte i vems intresse det ligger att sänka oss som nation?

Jag skrev om detta på "Petterssons".
Eva-Marie

http://petterssons.bloggsida.se/politik/det-finns-ingen-svensk-kultur

z999 sa...

Tack Patrik! :-)

Robsten sa...

Jo, läste din artikel Eva-marie. Vi får väl sprida våra åsikter om kulturen så bra vi kan.

z999 sa...

Och visst får du använda min argumentation, men den är faktiskt tagen från Jerzy Sarnecki. Men han har nog inget emot att man citerar honom.

Anonym sa...

Om en svensk inte vet vad svenskhet är eller om han/hon inte vet att han/hon är svensk utan tror sig vara dansk eller kanske kines så är det bara att konstatera att personen i fråga lider av allvarliga identitetsproblem och bör nog söka hjälp för detta.

Motsvarande gäller naturligtvis för personer som har annan än svensk bakgrund.
Jag förmodar att få fransmän inte vet att de är just fransmän. Eller tror journalister som ställer dessa frågor att fransmän i allmänhet går omkring och tror att de är svenskar?
Det är så fjantiga frågor så man undrar om journalister och andra som ställer dem egentligen har något bakom pannbenet. De är kanske själva uppvuxna i en låda utan någon kontakt med vare sig samhälle eller andra människor vilka var och en bär på sitt kulturarv, eftersom de verkar så oförstående till vad svenskhet är eller för den delen andra länders kulturella särarter är.

Man kan ju gärna tramsa på och fråga om personen i fråga kan definiera vad liv är och om han/hon även kan tala om hur han/hon säkert vet att han/hon verkligen är levande.

Anonym sa...

Det är något märkligt med alla dessa kulturrelativister ofta härstammande från journalistutbildningar och högskolor. Man är väldigt medvetna och intresserade av andra kulturer när den svenska knappt existerar. Är det all hjärntvätt från dagis ända upp till universiteten som börjar få verkligt genomslag. De vet helt enkelt inte genom all indoktrinering vad den egna kulturen är. Det finns en blind fläck här, man kan inte ens reflektera i de här banorna.

Runar sa...

När pingstvännerna ännu stod för kristendom, till skillnad från dagens anpassliga sekt, avrådde författaren Sven Lidman dem från att starta en dagstidning. "Den slutar som alla andra i dagsgläfset på gatan". I en predikan berättade Lidman hur han hörde den tidens tidningsförsäljare ropa ut sina alster: "köp Stockholmstidningen, köp Nya dagligt Allehanda, köp Svenska Dagbladet" och så vidare. Så hörde han en svag röst: "köp De blindas tidning". Ja, menade författaren, "köp de blindas tidningar Stockholmstidningen, Daens Nyheter et cetera". Hade han levat idag skulle han ha räknat in pingstvännernas egen dagstidning bland de blindas tidningar. Blinda kännetecknas ju av att de inte kan se. Journalistisk blindhet är på ett sätt ännu mer tragisk än fysisk blindhet.

Anonym sa...

Tanken med att fråga "vem är svensk" är att hamna i en sådan situation där den svarande måste (för att vara konsekvent) ta en position för etniska svenskar.

Saken är den att kultur och värderingar är föränderliga i sociologisk mening - men etnicieten är inte föränderlig utan "miscegenaton".

Det finns dock flera vägar att ta sig ur det här och i synnerhet är det enkelt att deflektera sådana här frågor men då måste man vara beredd att trycka till journalisten ordentligt.