tisdag, mars 15, 2011

Eva Brunne har fått ett pris


Biskopen Eva Brunne, som utmärkte sig genom sitt tal för de nyvalda riksdagsledamöter där hon gav sitt stöd till rena våldsverkare, uppmärksammas på Svenska Kyrkans hemsida för att hon begåvats med ett pris. Priset som Brunne erhållit är något som kallas ”regnbågsfisken.” Det delas ut till Brunne med motiveringen ”sitt långvariga engagemang för homosexuellas rättigheter”. Det är dock inte den enda motiveringen, så här står det också på Svenska Kyrkans hemsida. 

Hon har under sitt första biskopsår med stor tydlighet visat att hon lever upp till sina ideal, inte minst i polemik med sverigedemokrater, kan man också läsa i prismotiveringen.  

Jasså, i polemik mot Sverigedemokraterna? Brunnes tal var ju inte riktat mot SD enligt Brunne själv. När Brunne efter hennes tal i Storkyrkan debatterat med Åkesson har det i princip enbart handlat om vad som hände i Storkyrkan. Jag förstår att Brunne blir rörd av priset (som hon själv säger på SK hemsida) men i motiveringen till det utdelade priset framgår det att hennes tal faktiskt var riktat mot SD. Oavsett detta så är det oerhört anmärkningsvärt att en biskop berömmer och uppmuntrar en mobb som helt uppenbart ägnar sig åt att sabotera lagliga politiska möten inför ett val. 

Genom sitt förbehållslösa stöd till Brunne visar Svenska Kyrkan att den tagit klart partipolitisk ställning. Brunne själv har väl med all tydlighet gjort klart att hon tillhör Vänsterpartiet, detta genom intervjuer jag länkat på denna blogg tidigare. 

Att Svenska Kyrkan har anställt en imam är väl bara ytterligare ett tecken vartåt denna rörelse är på väg. Svenska skattebetalare står för hela utbildningskostnaden av svenska präster. På begäran kan jag precisera denna årliga nota här på bloggen. Det är nu dags att på allvar också ifrågasätta att vi skattebetalare skall utbilda kyrkans präster, speciellt när de beter sig som Brunne. 13 kommentarer:

Rune sa...

Svenska Kyrkan börjar tydligen bli våldsbenägen?
En återgång till sextonhundratalsförhållande?

Anonym sa...

Ja, de teologiska fakulteterna borde läggas ned. Inte ska universiteten utbilda i vidskepelse.

Goten sa...

Om vi jämför dagens Sverige med naziövertagande av makten i Tyskland och vilka konsekvenser det fick för präster och andra, så tycker inte jag att Kyrkans stöd till Eva Brunne är speciellt konstigt.

Vi lever i ett galet land.

Cap sa...

Det kan väl vara bra att nämna att hon även är Sosse, jag tycker det är mycket viktigt att man berättar vilken politisk färg SDs motståndare har. Speciellt när många av dem verkar försöka låtsas vara opartiska och partipolitiskt neutrala.

Robsten sa...

Jag fick bestämt intrycket av att hon var vänsterpartist när hon intervjuades i SVT, men jag kan självklart ha fel, då hon inte sade detta rent ut.

Robsten sa...

Ja här har ni hennes intervju:
http://robsten.blogspot.com/2011/01/du-ska-inte-vittna-falskt-mot-din.html

Sosse eller vänsterpartist. Hon säger att hon inte skall vara partipolitisk som biskop, det är ju precis vad hon är.

Robsten sa...

Hennes dialekt är fruktansvärds, jag ryser varje gång hon försöker uttala ett ske-ljud. men ni får stå ut, stålsätt er.

Robsten sa...

Varenda vokal blir till en diftong, men det är väl så med sörlänningar. Hennes U är ohörbara också. Nåja jag skall inte klanka ned på hennes dialekt mer, jag skall inte bara låta bli med att göra skillnad på folk, jag skall även låta bli att göra skillnad på de mest märkliga hybriddialekter.

Cap sa...

Hon är socialdemokrat och har haft olika kyrkopolitiska uppdrag för Socialdemokraterna.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Eva_Brunne

Tycker som sagt att det är viktigt att man tydligt visar detta. Jag anser att det är i egenskap av sosse som hon angriper Jimmie och SD och inte som präst. Stor skillnad... för hon gömmer sig bakom sin präst roll för kunna få mer sympatier från vanligt folk.
Hon är lika neutral och opartisk som vår "vän" Lisa Bjurwald...

ddayperspective sa...

Undertecknad har redan gått ur Sv kyrkan. Är det inte en brist att Sv kyrkan inte har en spegelsida på arabiska så man kan skryta om sitt arbete för de homosexuella för muslimer också? Jag menar kan inte den ena (kyrkan) få korn på vad den andra står för, så är det väl viktigt att upplysa "de andra" så svärdet hittar rätt sen?

Vad beror galenskaperna på? Jag måste utgå ifrån att så himla komplett galen är det få förunnat att vara. Antingen är Eva Brunne "the choosen one" eller också är hon bara lagom tokig som tror att kristenheten ska få ett eget uppsving eller tjyvåka genom visad vänlighet mot islam som växer i takt med horderna av muslimer som väller in i landet. Vi som vet, skulle rekommendera henne att läsa Koranen, Haditherna och Sharialagen ordentligt och ha fullständigt klart för sig att för islamister kommer det aldrig finnas någon moderniserad version av islam. Tror ni att tokan i Storkyrkan någon gång kommer inse att hon leker med elden?

Anonym sa...

Socialdemokrat eller inte?

I förbundet Sverige-DDR var Lars Carlzon (avliden 1997) ordförande 1987-1991. Han var också biskop i Stockholms stift 1979-1984. På just samma befattning sitter nu Eva Brunne. Vad är hennes bakgrund i karriären?

Detta är en taskig "guilt by association" men sådana är ju vedertagna i svensk media.

Förresten, en tidigare ordförande i förbundet Sverige-DDR var Stellan Arvidsson (död 1997). Han gjorde sig känd som "reformatör" av den svenska skolan. Hedersdoktor i Rostock (DDR) 1969.
Dessutom var han sammanboende med Britta Stenholm. Hennes son Olle var journalist, stationerades i Moskva. Blev senare utrikeschef på Rapport och chef för Ekoredaktionen.

Har vi fått en DDR-kyrka?

Anonym sa...

Eva Brunne har i sanning gett svenska kyrkan och dess hyckleri ett ansikte.

Anonym sa...

efter 65 år som medlem av Svenska Kyrkan har jag nu trätt ur.
Kristen